Defensant el llegat de la Revolució Russa en els nostres dies
7 de novembre de 2017 a les 14:42El director de l'Associació Catalana d'Investigacions Marxistes (ACIM), Mariano Aragón, i l'exdiputat i economista de l'Estat, Antoni Montserrat, analitzaven divendres a l'Ateneu les repercussions i l'herència de la Revolució d'Octubre en els nostres dies en un acte organitzat pel PSUC-VIU i presentat per l'activista social cerdanyolenc, Ignacio Barquín.
Audios
07-11-2017 Mariano Aragón
07-11-2017 Antoni Montserrat
07-11-2017 Carles Escolà
Una conferència que repassa l'evolució i el llegat de la Revolució Russa obre els actes commemoratius del centenari d'aquesta revolució a Cerdanyola.
Per a Mariano Aragón, director de l'Associació Catalana d'Investigacions Marxistes (ACIM), hi ha múltiples mirades que expliquen aquesta revolució, totes elles interessants, però per al responsable de l'ACIM és molt important posar en valor l'herència que ha deixat. Així, assenyala especialment la creença de que un sistema alternatiu és possible i que organitzant-se es poden fer caure murs imperials. També destaca la vigència de certs valors i drets comuns com l'alliberament dels pobles, el desenvolupament social o l'emancipació de l'ésser humà. I per a Aragón, finalment, la Revolució Russa també ha estat influent en la descolonització posterior de molts països al món, entre molts altres llegats.
L'economista i exdiputat del PSUC, Antoni Montserrat, també destaca la influència de la Revolució Russa tot recordant que va començar amb la revolta de les dones treballadores, les més explotades de la societat russa d'aquells moments.
L'herència de la Revolució Russa
Sota la consigna de Pau, Pa i Terra, la Revolució va suposar reformes fonamentals com la separació de l'església de l'Estat o la generalització de l'ensenyament, donant un gran pas en l'alfabetització de la societat. A més, moltes de les llibertats que avui en dia tenim han estat aconseguides, segons Montserrat, gràcies als esforços dels comunistes, de la seva capacitat de resistir i construir un discurs propi.
L'herència comunista, afegeix l'exdiputat del PSUC, continua està present en els nostres dies en moltes revoltes però, segons assenyala, ha patit una gran derrota a l'imposar-se en pensament únic neoliberal.
L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, explicava durant l'acte que l'Ajuntament vol posar en valors i recordar uns fets que van suposar un abans i un després en la història de la humanitat. Segons Escolà, l'aixecament i la insurrecció dels bolxevics va plantejar la major amenaça que ha tingut mai el capitalisme i va suposar tot un seguit de canvis des de vessants molt diverses com la política, la social i la cultural. Per a Carles Escolà, és important donar a conèixer aquests fets a les noves generacions.
En el mateix sentit, es va expressar l'activista social i militant del PSUC-VIU, Ignacio Barquín, assegurant que amb els postulats de Pau, Pa i Terra, la Revolució Russa va ser capaç de canviar les estructures socioeconòmiques d'un país molt endarrerit i al mateix temps impulsar el primer govern obrer i popular de la història.
Els actes en commemoració del centenari de la Revolució Russa continuaran avui amb la conferència Revolució Russa, les llibertat dels pobles i la repercussió a Catalunya amb els ponents Laura Rozalen, historiadora; Pelai Pages, catedràtic de la UAB; i Miquel Salas, membre de la revista electrònica Sin permiso. L'acte, organitzat per EUiA, es farà a les 19h a la Biblioteca Central.