Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Dentaid posa en marxa el primer sistema de reciclatge de raspalls de dents a Esp...
Dentaid posa en marxa el primer sistema de reciclatge de raspalls de dents a Espanya

Dentaid posa en marxa el primer sistema de reciclatge de raspalls de dents a Espanya

19 de maig de 2025 a les 11:54

Dentaid, companyia situada al Parc Tecnològic del Vallès de Cerdanyola i especialitzada en salut bucal, ha llançat 'Raspalls amb futur', el primer sistema de reciclatge de raspalls de dents a Espanya que situa les farmàcies com els punts clau per acostar aquesta iniciativa als ciutadans.

El raspall dental és l’element clau per mantenir una bona salut bucal, seguit d’una bona tècnica de raspallat que garanteixi l’eliminació de placa bacteriana. La iniciativa “Raspalls amb Futur” posa de manifest el compromís de les farmàcies no només com a espais d'atenció sanitària recomanant la renovació del raspall, sinó també com a punts de referència en la promoció de pràctiques responsables i sostenibles. Aquesta iniciativa facilita a les comunitats una solució pràctica per a la gestió d'un residu quotidià com són els raspalls de dents, tot reforçant el paper de les farmàcies com a agents propers, fiables i promotors de l'economia circular.

Durant aquesta primera fase, un centenar de farmàcies distribuïdes a diferents municipis de Barcelona, habilitaran contenidors específics on els ciutadans podran dipositar els seus raspalls usats, assegurant la seva transformació en noves matèries primeres.

L’objectiu, indiquen des de Dentaid, és posar en marxa “una solució sostenible per a un repte urgent” ja que a Espanya cada any es rebutgen més de 48 milions de raspalls de dents, cosa que equival a 772 tones de plàstic, i es tracta d’un residu que fins ara no comptava amb un sistema de reciclatge específic. Aquesta iniciativa vol aconseguir que aquests raspalls puguin tenir una segona vida transformant-se en productes sostenibles com a palets homologats.

El desgast dels filaments del raspall dental després de tres mesos d’ús, així com una altra sèrie de factors, poden ser indicadors que revelin la necessitat de renovar-lo per garantir una higiene bucal òptima. A partir d'aquí, sorgeix “Raspalls amb futur”, donant resposta a aquesta necessitat de donar una segona vida als raspalls.

Manel Vera, CEO de Dentaid, indica que s’ha de saber utilitzar el raspall i cuidar la boca, però també que es fa quan aquesta eina s’ha desgastat amb la responsabilitat que això no acabi sent un residu amb microp0làstics que contaminen l’entorn.

Antoni Torres, president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), indica que, amb aquesta iniciativa, les farmàcies ajuden “a reduir l'impacte ambiental i enforteixen la confiança de les persones que hi confien”. Torres manifesta que aquest projecte demostra que la sostenibilitat és una prioritat compartida i possible.

Per la seva banda, Jordi Guzmán, subdirector general de Grup Fedefarma, indica que aquesta iniciativa posa a l'abast dels ciutadans “una forma senzilla i responsable” de reciclar els seus raspalls de dents i les oficines de farmàcia “actuen com a centres claus de connexió amb la ciutadania pel que fa a impacte social i de salut"

El destí final d’aquest material és el seu reciclatge. Així, Carlos Martínez, CEO de CM PLASTIK, apunta que el paper de la seva empresa en aquest projecte és “transformar residus en recursos, donant-los una nova vida i tancant el cicle del reciclatge”. Martínez indica que s’han dissenyat uns panells que es faran amb aquest material reciclat i que podran ser utilitzats com a mobiliari.

El projecte té com a objectiu expandir-se a altres ciutats d'Espanya en properes fases, buscant convertir-se en un model global per a la gestió sostenible de residus plàstics al sector de la salut bucal.