Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Detectat l’escarabat morrut en palmeres de Cerdanyola

Detectat l’escarabat morrut en palmeres de Cerdanyola

14 de març de 2011 a les 0:00

L’Ajuntament de Cerdanyola ha detectat en algunes palmeres de la ciutat la presència de l’escarabat morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus) que produeix danys d’importància a diferents espècies d’aquest arbre, principalment a les datileres i les de canàries (Phoenix dactylifera i P. Canariensis). Per aquest motiu, es vol destacar la importància de controlar la proliferació d’aquest insecte, pels greus perjudicis que pot ocasionar en la vegetació.

De manera preventiva, s’aconsella al veïnat que disposi de palmeres als seus jardins que faci les esporgues mínimes imprescindibles de fulles per evitar la dispersió dels escarabats adults i l’aparició de ferides tendres que atreguin l’escarabat. És recomanable retirar només les fulles seques i no fer una pelada forta.

Tractaments

Per evitar aquesta plaga s’estan fent tractaments preventius amb insecticides sistèmics de bona persistència dirigits al ull de la palmera en primavera, estiu i tardor. També s’estan provant tractaments amb endoteràpia, introduint els insecticides al tronc de la palmera per injecció. Però per a la major eficiència cal que els jardiners professionals aconsellin quin és el tractament més adient per la conservació de palmeres dels jardins particulars, així com la forma correcta d’eliminar les plantes afectades i no estendre més la plaga.

L’escarabat i la colonització

Aquesta plaga és originària del sud-est asiàtic i en els darrers anys s’està estenent per zones de clima temperat. A Catalunya es va detectar per primer cop al Vendrell, el 2005 i ha anat avançant principalment per les poblacions costaneres, causant la mort de palmeres ben significatives.

L’escarabat adult té una mida de 2 a 5 cm, és de color marró-vermellós amb morro allargat. les proteccions de les ales són estriades de negre i presenta unes taques fosques sobre el cos. Es desplaça volant i enfilant-se pels troncs. Les femelles poden arribar a posar 400 ous en els teixits tendres del ull de la palmera i en les ferides del tronc. Les larves arriben a mesurar 5 cm, no tenen potes i el cap es marró fosc brillant amb el cos groguenc. Esta dotada d’unes fortes mandíbules per menjar fibres i amb elles construeix el capoll de la pupa per transformar-se en adult. El cicle complet, d’ou a adult, te una durada de 3 a 4 mesos i els adults no solen abandonar la palmera fins que està totalment destruïda. Quan surten del tronc, els adults passen a colonitzar altres palmeres, preferentment les que tenen ferides.

És difícil detectar la presència de la plaga dins de les palmeres. Els símptomes externs es manifesten en el assecament de les fulles centrals de la corona, que engrogueixen i es marceixen en poques setmanes fins a perdre l’ull sencer i ràpidament arriba la mort de la palmera.

A causa que els tractaments insecticides són poc eficaços, és important la detecció dels focus per destruir les palmeres afectades i evitar la dispersió de la plaga. És obligatòria a Catalunya la tala i destrucció de les palmeres afectades seguint les directrius tècniques que indiqui el Servei de Sanitat Vegetal (93 409 20 90 )

Més informació al web de la Generalitat: http://www.gencat.net/darp/c/camp/plagues/morrut.htm