Detectats dos focus de cria del mosquit tigre
26 d'agost de 2005 a les 0:00L’acció del Departament de Medi Ambient de la Generalitat i diverses administracions locals, entre elles l’Ajuntament de Cerdanyola, juntament amb la informació que alguns ciutadans han fet arribar regidoria d’Ecologia Urbana i Sostenibilitat, ha permès detectar fins ara dos focus de cria del mosquit tigre a la ciutat.
El primer focus, detectat al barri de Ca N’Antolí, ha pogut ser neutralitzat ja que procedia d’una bassa abandonada. El segon s'ubica al barri de Bellaterra on encara no s’ha pogut localitzar pel fet de tractar-se d’un focus molt més difús tot i que l’equip continua la recerca per evitar, en la mesura que sigui possible, que segueixi la seva expansió pel municipi. Altres possibles focus s’estan estudiant, raó per la qual és important que tothom que tingui jardins i terrasses eviti la presència de tolls o recipients amb aigua a l’exterior i en cas que això no sigui possible assecar l’aigua acumulada o canviar-la diàriament. En la lluita contra el mosquit tigre és molt important la col·laboració ciutadana, raó per la demanem que qualsevol persona que pateixi nombroses picades de mosquit tigre ho comuniqui a l’Ajuntament per tal d’intentar la localització del focus i l’aplicació de les mesures adients per a la seva eliminació.
El Departament de Medi Ambient de la Generalitat va instal·lar a principis d’agost i a diversos punts de la ciutat diversos trampes per a recollir els ous que posa el mosquit tigre. L’acció, coordinada per un grup de treball format per la Generalitat i diverses administracions locals, va coincidir en el temps amb els avisos d’alguns ciutadans adreçats a la regidoria d’Ecologia Urbana i Sostenibilitat de l’Ajuntament assegurant que havien estat picats per aquests insectes.
El mosquit tigre
El mosquit tigre es va detectar l’estiu passat a Sant Cugat. És d’origen asiàtic i cria habitualment als forats dels arbres però en el nostre entorn podem trobar ous i larves en qualsevol massa d’aigua petita i estancada com bidons, gerros, plats de testos, cubells o altres tipus de recipients raó per la que és molt important eliminar qualsevol punt d’aigua estancada en l’ambient exterior. Es caracteritza perquè és actiu sobretot de dia, principalment en zones ombrívoles, i fan un elevat nombre de picades. Tot i que no transmeten cap malaltia, resulten molt molestos i poden causar reaccions al·lèrgiques més importants que els mosquits autòctons.
Per totes aquestes raons la regidoria d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Cerdanyola va iniciar el passat mes de març una campanya per prevenir l’expansió del mosquit al nostre municipi. Es van retirar pneumàtics de les escoles de primària, es van fer reunions informatives amb els hortolans, es va contractar un educadora ambiental per a que informés personalment el grups de més risc (bars amb terrassa, tallers mecànics, escoles, cases amb jardí, jardineries,...) i es va fer arribar a tots els habitatges de Cerdanyola un tríptic informatiu amb les principals mesures per a evitar la seva proliferació.
Més informació sobre mosquit tigre
Característiques del mosquit tigre:
És actiu sobretot de dia i principalment a l’exterior de les cases, i s’amaga en àrees ombrívoles. Té un radi de vol i d’acció relativament curt (uns 400 metres del lloc de cria com a màxim). Les femelles produeixen molèsties provocades per l’elevat nombre de picades que fan. En països tropicals i subtropicals poden ser vectors de diferents tipus de virus, però a les nostres latituds no actuen com a vector de cap malaltia.
Recomanacions per prevenir l’expansió d’aquest mosquit
Per prevenir-ne l’expansió, és molt important la col·laboració de tota la ciutadania, especialment per eliminar tots els punts d’aigua on puguin créixer les larves. És a dir:
- Buidar i mantenir qualsevol recipient de l’exterior que pugui acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats de sota els testos, safareigs, pneumàtics, ornaments de jardí, etc.
- Evitar les acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguàs
- Cobrir els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua
- Vigilar les basses petites, buidar-les setmanalment i cobrir-les amb una tela mosquitera
- Mantenir cobertes les piscines mentre no s’utilitzen. Les piscines de plàstic s’han de buidar periòdicament, i si no es fan servir cal retirar-les
- També cal tapar els forats dels troncs i les branques dels arbres amb sorra
- Canviar molt sovint l’aigua de les plantes que viuen en aigua i la dels plats dels animals domèstics.
- Les piscines clorades, l’aigua que està en moviment, les basses controlades on hi ha peixos o granotes, no constitueixen espais de risc.
Com es reconeix la picada del mosquit tigre i com hem d’actuar:
La picada del mosquit tigre no té cap característica que la diferenciï de les picades d’altres mosquits, més que el fet que, a diferència dels mosquits autòctons, és un mosquit que pica principalment de dia i produeix molèsties a causa del gran nombre de picades que fa, tot i que no suposa un risc per la salut.