Detenen un dels encausats de Som 27 i més per lliurar-li l'auto de judici oral
8 de gener de 2018 a les 10:45Els Mossos d'Esquadra detenien aquest diumenge, dia 7, i posteriorment deixaven en llibertat Carles Duran, un dels 27 membres de la comunitat educativa de la UAB encausats per l’ocupació del rectorat l’any 2013, per notificar-li l'obertura de judici oral al Jutjat 3 de Cerdanyola. Després d’un mes d’ocupació, 25 estudiants, un professor i un treballador del personal d'administració van ser denunciats per l'anterior govern de la UAB i finalment imputats per un jutge.
Carles Duran, un dels estudiants encausats, ha quedat en llibertat a Igualada després que els Mossos d'Esquadra l’hagin lliurat, a instàncies dels jutjats de Cerdanyola, l’auto d'obertura de judici oral i el document d'acusació per l'ocupació del rectorat.
La Fiscalia demana fins a 11 anys i cinc mesos de presó per aquestes 27 persones a les que acusa dels delictes de desordres públics, violació de domicili d'una persona jurídica, danys a béns públics i coaccions per impedir als treballadors accedir als seus llocs de feina. També els imputa l'agreujant de planificació o conspiració.
Els fets van passar a l’abril de 2013 quan unes 200 persones van ocupar el rectorat de la UAB per reclamar l’aplicació d’una bateria de mocions aprovades pel Claustre General de la universitat. Entre les mocions reivindicades, destacaven les millores en les condicions del personal del PAS i PDI, l’establiment d’una franja horària setmanal per assistir a assemblees de facultats, el rebuig a la presència policial dins del campus o el canvi del sistema ponderat del règim d’elecció a rector, entre d’altres.
Som 27 i més denuncia la intenció de criminalitzar tota dissidència
El col·lectiu de solidaritat amb els afectats Som 27 i més destaca que la detenció de Duran es va realitzar responent “a una ordre de crida i cerca que no ha estat en cap moment notificada a les nostres advocades” i destaca que l’objectiu de la Fiscalia és “criminalitzar tota dissidència que vagi contra els interessos” de l’estat.
El col·lectiu considera que aquest procés judicial és un “macrosumari que busca una victòria repressiva” i assegura que deixa “en evidència que el cos de les forces repressives i d’ocupació que són els Mossos d’Esquadra estan fent de la persecució política una constant que ens travessa com a moviments populars”.
El comunicat de Som 27 i més reitera les crítiques al govern de la UAB perquè “continua sense retirar la Responsabilitat Civil que se’ns imputa, agreuja el nostre cas i demostra la seva determinació en portar-nos a presó per defensar un model d’universitat pública, gratuïta i d’accés a les classes populars del territori”. Així, insisteixen que la UAB fa “cas omís a la moció aprovada en el Claustre de la Universitat del 15 de desembre de 2016 on va sortir l’absolució del nostre cas”. La Responsabilitat Civil reclamada és de 14.00 euros però als encausats se'ls demanen també multes de fins a 9.500 euros.
Per la seva banda, el sindicat CGT , -del qual és secretari general Ermengol Gassiot, el professor encausat, reclama a la rectora de la UAB, Margarita Arboix que es "retiri del tot la demanda de responsabilitat civil per uns actes que es van dur a terme en el marc de protestes universitàries", i a
contribueixi "activament a desmuntar, des de la UAB, les falsedats que en nom de la mateixa UAB es van dir davant de la policia i del jutge i que incriminen les 27 persones encausades".
La CGT subratlla que cal ser "actius i actives per intentar frenar una nova barbaritat del sistema judicial de l’Estat espanyol" i insisteix que "possiblement per primera vegada a la història de la UAB, un (ex)estudiant va ser detingut per la policia després d’una denúncia feta per motius polítics per la pròpia universitat. Una imatge que ens remet, directament, al franquisme".
Objectiu: que la comunitat universitària no es mobilitzi
Entre els encausats hi ha un veí de Cerdanyola. Jordi Gassiot és el membre de personal administratiu i de serveis encausat en aquest procés tot i que, en una entrevista realitzada a Cerdanyola Ràdio l’any 2016, remarcava que no va participar en l'ocupació, sinó que va prendre part en una roda de premsa de suport a les reivindicacions dels ocupants com a membre del Comitè d'Empresa de l'Autònoma. Gassiot destaca que aquestes reclamacions, en un context de retallades, eren el compliment d'acords aprovats al Claustre de la UAB, "coses normals no reivindicacions eixelebrades".
Gassiot reclamava a l'entrevista la solidaritat ciutadana en un procés que considera vol atemorir la comunitat universitària perquè no es mobilitzi.