Dia d'autors i lectors, de creadors i degustadors de paraules
24 d'abril de 2017 a les 13:19La plaça de l'Abat Oliba va ser ahir punt de trobada i d'intercanvi de molts escriptors, locals i foranis, amb els seus lectors. La Diada de Sant Jordi és un bon moment per a una conversa propera entre autor i públic, un contacte poc habitual que permet conèixer de primera mà impressions i valoracions i una bona oportunitat per endur-se a casa el llibre signat pel propi creador de l'obra.
Audios
23-04-2017 Isidre Grau
23-04-2017 Toni Álvaro
23-04-2017 Guillem Gavaldà
23-04-2017 Miquel Sánchez
23-04-2017 Maite Barceló
23-04-2017 Juan Francisco Méndez
Isidre Grau, Toni Álvaro, Guillem Gavaldà i Miquel Sánchez van ser alguns dels escriptors presents en aquesta diada de Sant Jordi a Cerdanyola però no els únics. Autors de Cerdanyola, de Montcada o altres municipis, poetes, novel·listes o il·lustradors... tots ells es van donar cita a la plaça de l'Abat Oliba.
Isidre Grau signava el seu darrer treball, titulat La ciutat dels solitaris; la història de quatre generacions d'una família, els Perera, que amaga secrets. Grau ha abandonat un dels seus escenaris més estimats, Vinyes de Savall, per traslladar-se al barri d'Horta de Barcelona però continua parlant de nissagues familiars jugant amb les seves històries, sobretot amb el sentit de fons i amb el que pot provocar en el lector, que es el seu veritable interès.
Catálogo de decisiones y fragilidades és el llibre que signava també ahir el periodista Toni Álvaro; un recull de relats sobre persones i col·lectius que han lluitat per un món millor i que, segons el propi autor, s'han deixat la pell per nosaltres.
El llibre recull una selecció dels articles que Álvaro ha anat publicant en els darrers anys en el seu perfil de facebook; històries d'homes i dones que en un moment donat han pres decisions i han fet el que consideraven era just sense esperar res a canvi. El to, però, sempre i esperançador.
Guillem Gavaldà és un dels escriptors més joves de Cerdanyola i que ahir també signava a la Diada de Sant Jordi el seu poemari Fam bruta. Reconegut amb la primera edició del premi Francesc Garriga, aquest treball vol commoure el lector des de la sinceritat de l'autor. Gavaldà explicava que utilitza la seva experiència per escriure distorsionant les imatges que l'envolten. És així com ha aconseguit el reconeixement de la crítica i el públic. De fet, recentment ha tornat a ser premiat amb el Miquel Bauçà de poesia per la seva obra Brànquies, que veurà la llum al mes d'agost proper.
L'escriptor i historiador Miquel Sánchez signava ahir dos dels seus darrers llibres, El Priorat: llicorella i poesia, escrit conjuntament amb Elisa Riera, i Els molins paperers del Ripoll inferior. Sánchez ha fet una aposta poètic diferent al que havia escrit fins ara en el llibre del Priorat, al qual dedica un monogràfic. Fins ara la seva poesia s'havia centrat en l'amor o en aspectes instantanis de la vida quotidiana.
Paral·lelament continua treballant en els seus projectes d'història, sobretot centrats en Cerdanyola i el Vallès. Sánchez avançava que està preparant un projecte dedicat a les 100 masies que van haver a Cerdanyola des de 1280 a 1960.
Maite Barceló, que publica els seus llibres amb el nom de Tessa Barlo, presentava en aquest Sant Jordi el seu tercer llibre, la novel·la La mujer serpiente, una denúncia de l'assetjament al món laboral. Després del poemari Quédate en mi memoria i l'assaig ¿Es fiable la Biblia?, Barceló ha publicat La mujer serpiente ficcionant una història sobre un assetjament laboral que coneix molt bé perquè va viure com una experiència personal. No obstant això, l'autora cerdanyolenca va trigar tres anys en escriure la novel·la per no fer-ho amb ràbia. Barceló denuncia les dificultats que encara existeixen per denunciar l'assetjament al món laboral.
Precisament, Juan Francisco Méndez, coautor de Mobbing. La realidad oculta, també visitava la plaça de l'Abat Oliba al Sant Jordi cerdanyolenc. Méndez és membre d'Amaya (Ajuda Maieútica en Acció), un grup de professionals de diferents àmbits d'ajuda a persones que han patit assatjament laboral o escolar. Méndez destacava, en una entrevista a l'estudi de Cerdanyola Ràdio a la plaça, que el llibre és el resultat d'una tesi doctoral amb entrevistes a més de 700 persones de tot tipus. L'autor denuncia que en moltes ocasions quan hi ha un episodi d'assetjament escolar sembla que es premiï la conducta agressiva.
Altres autors que ahir van estar presents en la Diada de Sant Jordi a Cerdanyola van ser Maria Martínez amb La veritabilísima història d'amor de Sant Jordi i la princesa; Sònia Moya amb Intersecció de conjunts; Xusa Serra amb I jo, també em moriré?, Lia Bertran i L'amic de la Marta; i Isabel del Rio i Las bocas de la montaña.