Dia d'eleccions a la UAB
24 de maig de 2012 a les 0:00Margarita Arboix, Joaquim Coll, Ferran Sancho i Pere Solà es disputen avui el rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona. El centre universitari es troba immers avui en jornada electoral per escollir la persona que substituirà l’actual rectora, Ana Ripoll. Les eleccions es realitzen enmig de protestes estudiantils i amb una molt important presència policial.
La comunitat universitària es qui tria el rector o rectora, mitjançant elecció directa i sufragi universal lliure i secret entre els catedràtics funcionaris en actiu de la universitat que presentin candidatura. La durada del seu mandat és de quatre anys, renovable per un únic mandat consecutiu. La comunitat universitària es divideix, a efectes electorals, en quatre sectors: sector A, professorat doctor amb vinculació permanent a la Universitat; sector B, resta de personal acadèmic i personal investigador en formació que exerceixi funcions de docència; sector C, estudiants de grau i de postgrau; i sector D, personal d'administració i serveis.
L'horari de votació és de 9,30 h a 18,30 h en tots els centres a excepció de les Unitats Docents Hospitalàries de la Facultat de Medicina que disposen d'horaris especials.
El vot a candidatura vàlidament emès per cada un dels sectors de la comunitat universitària es pondera de la forma següent: sector A, un 51% (segons el que disposa la Llei orgànica d'universitats); sector B, un 9%; sector C, un 30%; i sector D, un 10%.
La Junta Electoral General ha proclamat quatre candidatures.
Margarita Arboix
Margarita Arboix, catedràtica en Farmacologia, es presentava a aquests comicis assegurant que el seu equip lluitarà pel manteniment d’un pressupost suficient que permeti desenvolupar els principis de la universitat pública.
Per a Arboix, les retallades que estan aprovant els governs autonòmic i estatal “fan difícil la viabilitat de qualsevol universitat pública i, en concret, la viabilitat de la UAB”.
Margarita Arboix es presenta a les eleccions amb un equip que, segons indica, “té una alta capacitat de lideratge i de gestió”, “un equip de tindrà decisió, que decidirà de forma col·lectiva i consensuada”.
Joaquim Coll
El candidat a rector, el catedràtic de Medicina Joaquim Coll, aposta “per una universitat pública, catalana i competitiva amb l’entorn del sud d’Europa i la Mediterrània”.
Coll creu que ens trobem en un punt d’inflexió i, per tant, les decisions que ara es prenguin són cabdals per al futur. Les retallades, reconeix, tenen i tindran fortes repercussions en la comunitat universitària però cal interpretar aquesta situació com “una oportunitat per demostrar les fortaleses, la dedicació i la passió per la docència, la recerca i la gestió”.
Segons Joaquim Coll, la universitat s’ha d’adaptar al que reclami la societat mantenint al màxim l’autonomia i amb una gestió professionalitzada.
Ferran Sancho
El catedràtic d’Anàlisi Econòmica, Ferran Sancho, és altre dels candidats i es presentava amb un horitzó de renovació i amb l’aposta d’aconseguir un pacte de finançament amb la Generalitat que doti a la universitat de la suficiència econòmica necessària per garantir els programes acadèmics, docents i de recerca.
L’economia i el sistema de finançament era un dels pilars bàsics del programa electoral de Sancho i el seu equip. Els altres eixos fonamentals eren la defensa de l’autonomia universitària, la defensa d’un programa de beques i taxes just i equitatiu i, finalment, l’eix de les persones, del personal docent i investigador (PSI) i del personal d’administració i serveis (PAS).
Sancho considera que cal un finançament suficient a la universitat per garantir la qualitat i també cal que la Generalitat compleixi amb el seu deute històric que ha portat a la institució acadèmica al dèficit.
Pere Solà
Finalment, el catedràtic d’Història de l’Educació, Pere Solà, es presentava com a candidat a rector de la Universitat Autònoma de Barcelona amb un projecte de consens i diàleg, que aposta per una universitat amb autonomia, catalana, democràtica, científica, humanista, crítica i socialment compromesa.
Segons Solà, les universitats estan patint un atac greu a la capacitat de generació de nous coneixements i de recerca i, en aquest marc, assegura que cal un equip plural “que planti cara a les retallades irracionals i mal plantejades”.
Pere Solà creu que cal plantar cara a les retallades, aplicar l’autonomia universitària en un clima de diàleg i consens i treballar per una governança més eficient i menys burocràtica.
En el cas que cap d’aquestes quatre candidatures aconsegueixi la majoria absoluta de vots en la primera volta de les votacions, es farà una segona volta el dijous 31 de maig.
Protestes i presència policial
La jornada electoral se celebra al mig de la vaga de 72 hores convocada per part dels estudiants contraris a les retallades en matèria d'educació i l'increment de taxes i després que ahir membres del comitè d'empresa ocupessin una sala al rectorat on s'havia d'abordar la no renovació de 221 professors.
Davant d'aquesta situació, els Mossos d'Esquadra han desplegat un rellevant operatiu policial des de primera hora per la possible presència de piquets durant la jornada electoral. Segons indica l'agència ACN, una desena de furgons d'antiavalots s'han situat en l'enllaç de l'autopista AP-7 amb el campus de la nostra ciutat i han impedit als estudiants bloquejar l'accés. Igualment, els Mossos d'Esquadra també han evitat que es bloquejés l'accés des dels Ferrocarrils de la Generalitat a la plaça Cívica de la UAB. A primera hora, els estudiants havien creuat contenidors i tanques en els accessos de la plaça, però han abandonat el lloc davant la presència policial.