Dia Internacional de la Dona a Cerdanyola per sumar esforços vers la igualtat
8 de març de 2007 a les 0:00Cerdanyola commemora avui el Dia internacional de les Dones amb diversos actes i sota el lema La suma d’esforços farà realitat la igualtat.
Al Manifest de la Taula de Dones de Cerdanyola s’indica que per consolidar les bases d’una política integral d’igualtat a la nostra ciutat “caldrà millorar les accions de sensibilització que s’estan realitzant ja que si no es visualitza la desigualtat existent no es podrà arribar a la igualtat que tothom desitja”. El Servei Municipal d'Ocupació ha realitzat avui una jornada sobre dona i drets laborals i les associacions feministes de la ciutat reclament una igualtat real i no únicament present als discursos.
El Manifest reivindica la creació d’un Centre Municipal d’Informació i Recursos i també del Consell de la Dona. En aquest sentit, la regidora de la Dona, Rosa Vilaró, ha comentat que l’Ajuntament ofereix actualment un seguit de serveis adreçats a les dones com ara un servei jurídic, un servei d’atenció a la dona o una biblioteca, però ho fa de forma disgregada i la creació del Centre d’Informació i Recursos permetria reordenar i centralitzar els serveis en un lloc que “la dona pugui tenir com a referent”. Pel que fa a la creació del Consell Municipal de la Dona, Vilaró ha explicat que tot i que “la Taula de Dones està funcionant molt bé”, el Consell es podria obrir a la participació d’altres dones de la ciutat.
Jornades al Servei Municipal d'Ocupació
El Servei Municipal d’Ocupació ha volgut commemorar el Dia Internacional de la Dona amb l’organització d’unes jornades a Can Serraparera. La regidora d’Ocupació i Promoció Social, Montserrat Puig, acompanyada pel regidor delegat d’Ocupació, Josep Sellarés, i la cap del servei, Salut Navarro; ha obert les jornades felicitant a totes les dones presents a la sala i fent una reflexió al voltant de la lluita sindical al llarg de la història que ha permès donar molts passos endavant pel que fa als drets i la igualtat entre homes i dones. Puig ha convidat a totes les dones a “pujar-se al carro de la lluita laboral” i als homes els ha convidat a reflexionar al voltant del paper de la dona, tant a l’àmbit laboral com a l’àmbit domèstic.
Posteriorment a l’acte inaugural, un dels alumnes de l’Escola Taller de Can Serraperera, Eduard Polonio, ha presentat el treball Un crit al reconeixement de la dona en el que es fa un repàs als orígens de la celebració del Dia Internacional de la Dona. En el marc de les jornades també s’ha presentat l’exposició Dona i drets laborals, que es pot veure aquests dies a Can Serraperera. Es tracta d’una mostra itinerant cedida per les Dones Sindicalistes de l’Institut Català i que té com a objectiu donar visibilitat a les dones, així com recuperar la riquesa de la diversitat de les experiències vitals femenines.
Tot seguit, s’ha celebrat una taula rodona en la que ha participat la responsable de Polítiques d’Igualtat i Dona al Vallès Occidental de CC.OO, Núria Alcalá, i la directora de la Residència de la Gent Gran i el Centre de Dia de Cerdanyola, Pietat Pérez. Alcalá ha parlat de la situació de la dona en el seu sindicat que, assegura, no és diferent a la de la resta de la societat. La presència femenina és molt inferior a la masculina pel que fa a número d’afiliades però, sobretot, pel que fa a la seva presència en els òrgans directius. Des de CC.OO. es proposa la negociació col·lectiva com a una bona forma per evitar situacions de discriminació laboral.
La directora de la Residència de la Gent Gran i el Centre de Dia i treballadora de l’empresa ASER, Pietat Pérez, ha parlat d’un sector, el de la geriatria, en el que les treballadors són majoritàriament dones. Segons Pérez, es tracta d’un sector en el que els sous són molt minsos i que, a més, tradicionalment, els llocs de treball els ocupaven dones amb la única experiència d’haver tingut cura dels seus pares o familiars grans. Afortunadament, aquesta situació ha anat canviant i cada vegada més es demana formació.
El treball diari de les entitats locals
Les entitats de dones de la ciutat constaten en el dia a dia l’existència d’una profunda desigualtat de gènere a la nostra societat que es fa palesa molt clarament al mercat laboral i destaquen que la realitat trenca el discurs políticament correcte de l’avenç de la sensibilització social.
Elena Grau i Graciela Moretti, integrants de l’equip de formació del grup de dones feministes El Safareig, manifesten que hi ha un marc de desigualtat general ja que la dona és “doblement treballadora, a la feina de casa i al mercat laboral, perquè la societat funcioni”. Rosa Maria Cardona, secretària de l’associació Dones per la Igualtat, destaca que moltes dones al mercat laboral ni arriben a ser mileuristes:
Les associacions de dones de Cerdanyola realitzen al llarg de l’any activitats de tot tipus. Durant tot l’any Dones per la Igualtat realitzen activitats que van des de la teràpia familiar al servei de psicologia, el grup de dol, teatre o tallers diversos. Al grup de dones El Safareig també realitzen activitats al llarg de tot l’any com el Servei d’Atenció a la Dona, i cursos com els de treballadors familiar, persones cuidadores o els itineraris per a la inserció laboral.