Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Dia Mundial de la Sida: compartir el compromís de posar fi a l'epidèmia
Dia Mundial de la Sida: compartir el compromís de posar fi a l'epidèmia

Dia Mundial de la Sida: compartir el compromís de posar fi a l'epidèmia

30 de novembre de 2018 a les 13:00

La façana de l'Ajuntament es tenyirà de vermell aquesta tarda, a partir de les 18,30h, per commemorar el Dia Mundial de la Sida 2018 sota el lema "Coneix el teu estat". L'objectiu de la commemoració d'enguany és compartir i assumir el compromís acordat per la comunitat internacional de posar fi a l'epidèmia com a amenaça per a la salut pública per al 2030.

Audios

30-11-2018 Entrevista Dia Internacional de la SIDA

Cerdanyola se suma al manifest per tal de fomentar la conscienciació de la societat i implicar-la en la lluita contra el VIH i s'adquireix un compromís laboral i professional per fomentar i mantenir el respecte i la no discriminació de les persones que viuen amb el VIH/SIDA.

Aquest any es vol aconseguir que la població prengui consciència per realitzar-se la prova per detectar el virus, ja que moltes persones són portadores de VIH i no ho saben, i així garantir l’accés a serveis de prevenció i d’assistència. A més a més compartir i assumir, el compromís acordat per la comunitat internacional, de posar fi a l’epidèmia com a amenaça per a la salut pública per al 2030. Aquest objectiu, ja forma part de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides.

A més, avui divendres 30 de novembre hi haurà un punt informatiu al local de l’assemblea comarcal de Creu Roja al local de l'entitat, ubicat a l'avinguda de la Creu Roja, 25-29. També avui, l'ong instal·la un punt informatiu al mercat de les Fontetes, en horari de 10h a 13h. Les activitats del divendres es completaran amb la xerrada oberta Som Conscients, coneixem i prevenim, al local de la Creu Roja a partir de les les 10 h.

Demà dissabte, dia de la commemoració, es muntarà un punt informatiu i d'assessorament confidencial sobre el VIH/SIDA a la plaça de l'Abat Oliba. Funcionarà de les 10:30 a les 13:30 h i va a càrrec de l'Ajuntament amb col·laboració dels estudiants de 4t d’infermeria de l’EUIT (Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia ocupacional de Terrassa) i Creu Roja.

D'altra banda, la sala 22 de l'Ateneu acull l'exposició de cartells titulada Sida, trenta anys i la història continua. La Mostra  és un recull de diferents campanyes realitzades en els últims trenta anys.

L'11 de desembre està prevista la representació de l'obra de teatre Que sí, vida!, a càrrec de Teatreacció i adreçada a alum,nat de 3r d'ESO de la ciutat.

Durant tot l'any es fan altres propostes:

Taller Febre de divendres nit, tracta d’una sortida nocturna virtual on els protagonistes enfronten situacions relacionades amb diferents drogues i relacions sexuals. A càrrec de l’entitat PDS – Promoció i desenvolupament social (ONG).
Assessorament i recursos per treballar la sexualitat saludable a les escoles de la ciutat.
Tallers sobre la sexualitat i afectivitat en els centres educatius, realitzats per les llevadores de l‘ASSIR (Atenció a la salut sexual i reproductiva).

Què és la Sida?

En una entrevista a Cerdanyola Ràdio (105,3 FM) els estudiants de 4t d’infermeria de l’EUIT (Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia ocupacional de Terrassa), Cristina i Raul  expliquen que s'ha de diferenciar entre el VIH i la SIDA. Una persona pot estar contagiada i, per tant, poder contagiar a més persones sense encara manifestar símptomes de la malaltia. El VIH és el Virus d’Immuno deficiència Humana, i la SIDA és la Síndrome d’Immuno deficiència Adquirida. El VIH és el virus que desencadena la malaltia anomenada SIDA.

Les vies de transmissió d’aquest virus són a través de relacions sexuals, per contacte amb la sang i per transmissió perinatal, és a dir, quan la dona embarassada està infectada pel VIH existeix el risc per transmetre al seu fill ja sigui a l’embaràs, el part o a la lactància materna.

Fer-se la prova

La prova de detecció del VIH és una anàlisi de sang, de fluid oral o seminal que detecta la presència d’anticossos del virus del VIH dins de l’organisme. Els anticossos són les defenses de l’organisme en forma de proteïnes especials per combatre la infecció. La prova sempre és voluntària i confidencial.

Si el resultat és positiu, un tractament precoç permetrà un millor pronòstic en l’evolució de la infecció i alhora permetrà prendre mesures per evitar la transmissió a d’altres.

Si es detecten anticossos específics del VIH, significa que la persona s'ha infectat del virus. La majoria de les persones desenvolupen anticossos del VIH perceptibles entre 6 i 12 setmanes des de la infecció.

Les proves d’anticossos són extremadament fiables i molt sensibles, detectant nivells molt baixos. Tot i així, les proves positives al test d’anticossos es confirmen amb una altra prova de laboratori.

Període finestra

És el període de temps entre el moment en què es produeix la infecció pel VIH i el moment en què les proves utilitzades poden detectar-la. Si una persona s'infecta amb el VIH, la transmissió del VIH a altres és possible durant el període finestra.

El període finestra recomanat per a una prova de detecció d'anticossos contra el VIH és de tres mesos des de l'exposició al VIH. Tot i que es recomana fer-se la prova quan es sospita de la infecció per exposició, als 3 mesos, als 6 mesos i als 9 mesos següents. Així es pot confirmar que no s’ha contagiat la persona del VIH.

Com funciona la prova ràpida de VIH?

La prova ràpida de detecció del VIH és una mostra que utilitza fluids de sang o fluids orals per obtenir resultats en 20 minuts. La seva sensibilitat i especificitat pel que fa a la detecció del virus no és suficient per assumir el mateix període finestra que tenen les proves de laboratori. Per això és important posar-se en mans de professionals de la salut per fer-ne el seguiment.

Què és l’autotest?

L’autotest per a la detecció de la infecció pel VIH permet a la persona interessada i sense intervenció d’altres, la detecció d’anticossos anti-VIH a partir d’una gota de sang.

Es pot comprar a les farmàcies i a les webs de les pròpies farmàcies que lliurement vulguin comercialitzar-ho. El contingut del kit que és d’un sol ús i, el resultat es pot llegir en 30 minuts.

Qui s’ha de fer la prova?

Si una persona sospita que, després d’una pràctica de risc, pot haver-se infectat, cal que es faci una prova de detecció del VIH.

On és pot fer la prova?

Es pot sol·licitar la prova de manera confidencial, voluntària i gratuïta a:

* Metge/essa del vostre centre d'atenció primària (CAP).

* Centre de prevenció i control de les infeccions de transmissió sexual.

* Entitats comunitàries que treballen en la prevenció del VIH.

També podeu fer-vos la prova a les farmàcies acreditades

Recomanacions per evitar la transmissió sexual

* Utilitzar un preservatiu nou cada cop que es té una relació sexual.

* Vigilar que el preservatiu no es trenqui.

* Vigilar el consum de drogues o d'alcohol, ja que això pot afectar l'habilitat a l'hora d'utilitzar el preservatiu correctament.

* No utilitzar mai al mateix temps un preservatiu masculí i un de femení, ja que la fricció pot provocar-ne el deteriorament.

Recomanacions per evitar la transmissió de mare a fill

* Quan una dona està embarassada se li fa un seguiment amb analítiques de sang i d’orina. Una de les determinacions que realitzen és la concentració d’anticossos anti-VIH a la sang.

* La dona embarassada infectada té la possibilitat de continuar l'embaràs o interrompre'l legalment. Si decideix continuar amb l'embaràs, és convenient que parli amb el seu ginecòleg/a de com pot disminuir el risc d'infecció del nadó.

* La llet materna està contraindicada perquè pot transmetre el virus.

De quina manera afecta la discriminació als portadors de VIH?

És important conèixer sobre el tema per no marginar a les persones. La por davant d’una malaltia que no coneixem fa que actuem discriminant a les persones i provocant en elles aïllament social.

Galeria d'imatges