Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Diana Morant afirma a la UAB que Espanya és el país que més Next Generation dedi...
Diana Morant afirma a la UAB que Espanya és el país que més Next Generation dedica a la ciència

Diana Morant afirma a la UAB que Espanya és el país que més Next Generation dedica a la ciència

1 de desembre de 2023 a les 11:19

La ministra de Ciència i Universitats, Diana Morant, inaugurava les XXIX Jornades d'Investigació de les Universitats Espanyoles al campus de la UAB tot destacant l’aposta estratègica per la recerca.

La ministra Diana Morant, que ha assistit a aquestes jornades de Crue-R+D+i, per primera vegada com a titular d'Universitats, ha celebrat la unificació en un sol departament de les competències en matèria de ciència, innovació i universitat i ha qualificat la Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles (Crue) com una institució “altament col·laboradora”. En aquest sentit, Morant ha subratllat que coincideix amb la presidenta d'aquesta associació i amb el rector de la UAB en la necessitat de treballar “junts” –Ministeri, Crue, universitats i comunitats autònomes— per solucionar les “dificultats” que té el sistema universitari, del qual ha subratllat que també compta amb “grans oportunitats i desafiaments”.

 

La ministra ha subratllat davant la comunitat universitària que “no us deixarem solos” i ha indicat que, malgrat les deficiències de finançament que arrossega el sistema universitari, Espanya és, en l'actualitat, “el país de la Unió Europea que més fons Next Generation està dedicant a la ciència i a la recerca”. Diana Morant també ha anunciat la seva intenció que el programa “Fortalece”, per a finançament de la ciència més flexible i menys burocràtic, s'estengui a les universitats aquesta legislatura.

En el seu discurs de benvinguda, el rector de la UAB ha posat en relleu el considerable esforç que han fet les universitats en els últims anys per crear i consolidar estructures de suport destinades a promoure la participació dels grups de recerca en programes i convocatòries nacionals i internacionals i a donar-hi suport en la gestió de grans projectes. Javier Lafuente manifesta que “tanmateix, hem aconseguit uns resultats notables amb uns recursos clarament insuficients” i ha remarcat que “aquesta falta evident de recursos condiciona greument el nostre futur i limita en gran manera el nostre impacte social”.

Lafuente ha subratllat que l'excel·lència i la competitivitat dels grups de recerca de les universitats espanyoles, que s'ha traduït en un augment sostingut en la captació de recursos europeus i en el lideratge de grans projectes transnacionals, “no pot suplir la falta d'inversió suficient a nivell nacional”.  El rector de la UAB indica que, “sens dubte, el desplegament dels nous marcs normatius ha de comportar un increment progressiu dels recursos destinats al sistema de recerca, en la línia dels països de referència del nostre entorn, però les universitats tenim l'obligació de reivindicar la urgència de les mesures correctores d'aquest dèficit”.

Per la seva banda, la presidenta de Crue Eva Alcón, rectora de la Universitat Jaume I, ha sol·licitat ajuda a la ministra per alleujar la “sobrecàrrega burocràtica que estan sofrint les universitats” amb els projectes de recerca finançats amb fons europeus Next Generation. Alcón també li ha demanat a la ministra Morant aprovar l'Estatut del personal docent i investigador, posar en marxa una estratègia de consolidació i retenció del talent i reactivar el sexenni de transferència que va quedar paralitzat el 2019 després de la convocatòria pilot. També li ha traslladat la “urgència” de reforçar els programes d'ajuda per a la realització de proves de concepte i de col·laboració publicoprivada, així com canviar la regulació dels contractes d’R+D+i de les universitats amb les empreses.

Per la seva banda, el conseller d’Universitat i Recerca, Joaquim Nadal ha mostrat la seva satisfacció perquè la incorporació de la competència d’Universitats al ministeri estableix una “nova simetria” amb la conselleria. Nadal apunta que ”la fusió ens ajuda a tots en la gestió dels temes plantejats” i ha demanat també a la ministra que les “oportunitats de flexibilitat” que planteja la LOSU tinguin en compte “les particularitats” dels sistemes de recerca i coneixement de cada comunitat.