Diumenge es celebra el Dia Mundial de l'Alzheimer
19 de setembre de 2008 a les 0:00L'objectiu de la jornada és donar conèixer la malaltia i sensibilitzar la societat sobre la necessitat de més recursos per als malalts i els seus familiars
Aquest diumenge, 21 de setembre, se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer, una malaltia degenerativa del sistema nerviós que afecta actualment a 25 milions de persones a tot el món, la qual representa entre el 60 i el 80 percent de totes les demències.
L’objectiu d’aquesta jornada, que se celebra sota el lema “Quinze anys junts amb els malalts d’Alzheimer” és donar a conèixer la malaltia, sensibilitzar cada cop més la població sobre la necessitat de la detecció precoç de l'Alzheimer i donar suport als malalts i als seus familiars.
Aquesta patologia deteriora les parts del cervell encarregades de controlar el pensament, la memòria i el llenguatge i acaba per inutilitzar totalment les capacitats cognitives.
Es calcula que a Espanya hi ha uns 600.000 malalts d’Alzheimer diagnosticats, xifra que podria arribar a 800.000.
El repte de la detecció precoç
La neuropsicòloga de l’Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN), Laura Rubio. comenta que un dels reptes més importants actualment és fer un diagnòstic precoç ja que “molts dels símptomes de la malatia també defineixen altres i poden quedar camuflats”. Una ajuda important per a la detecció és “que la família estigui atenta a petites pèrdues de memòria, canvis d’humor, canvis en les rutines, etc.” Després, la neuroimatge i la ressonància magnètica acaben d’ajudar en el diagnòstic, però reconeix que encara és difícil.
El primer pas si hi ha la sospita d’una malatia degenerativa és anar al metge de capçalera que derivarà a un neuròleg i un psiconeuròleg que mitjançant tests i altres proves mèdiques donara el diagnòstic.
L’Alzheimer té diferents fases i el tempo de la malatia és diferent segons les persones, però sempre comencen amb pèrdua de memòria, d’orientació i canvis conductuals que afecten a l’entorn familiar.
Laura Rubio remarca que a l’inici de la malaltia “la medicació és una bona ajuda”, però també és molt important “l’estimulació cognitiva, la gimnàstica mental i, a més descarregar a les famílies amb més centres de dia, residències i recursos socials per atendre els malalts.
Tot i que considera que la Llei de la Dependència “és una bona eina i en un futur serà de molta ajuda per als malalts i les famílies”, Rubio destaca que els recursos, ara per ara, “no acaben d’arribar”. Per això, com a reptes de futur de la societat per afrontar la malaltia, la neuropsicòloga de l’AVAN indica “el desenvolupament de la llei i dotar de més personal la sanitat per tal de poder diagnosticar els malalts amb més agilitat”.
Actualment l’Alzheimer, no té cura i només hi ha tractaments que ajuden a alentir el procés de la malaltia i l’aparició dels símptomes més greus. Per aquesta motiu és molt important la conscienciació ciutadana per acudir a l’especialista el més aviat possible davant qualsevol dels símptomes ja enumerats.
L’Associació Vallès Amics de la Neurologia és una entitat sense ànim de lucre que dedica tots els seus esforços a la difusió i a la divulgació de la neurologia així com a la millora de qualitat de vida dels afectats per les diferents malalties relacionades amb aquest camp.