Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Donació de més de 200 peces d'Ismael Smith per exposar al MAC de Cerdanyola
Donació de més de 200 peces d'Ismael Smith per exposar al MAC de Cerdanyola

Donació de més de 200 peces d'Ismael Smith per exposar al MAC de Cerdanyola

2 d'abril de 2007 a les 0:00

Enrique García-Herraiz ha fet donació al futur Museu d’Art de Cerdanyola Can Domènech d’un important conjunt de documents, dibuixos, aquarel·les, fotografies i gravats de l’artista Ismael Smith, estretament vinculat amb la nostra ciutat. Smith està considerat com un dels artistes catalans més personals de finals del modernisme i principis del noucentisme i va formar part de la colònia d’estiuejants de Cerdanyola entre els que hi havia un important col.lectiu d’artistes com Josep de Togores o Enric Granados.

La donació es va realitzar a la Sala de Plens de l’Ajuntament en un acte presidit per l’alcalde de la ciutat, Antoni Morral i la regidora de Cultura, Consol Pla, i es va fer en memòria de Paco Smith, germà de l’artista, que va llegar tota aquesta documentació a Enrique García-Herraiz.

La donació d'obres d'Ismael Smith es pot dividir en diferents blocs:

  • Uns 200 originals de dibuixos i aquarel·les realitzades entre Barcelona, París i Nova York.
  • Una àmplia selecció de gravats de l’artista de diferents èpoques.
  • Una col·lecció complerta dels ex-libris realitzats per Smith per a personalitats com els músics Enric Granados i Isaac Albéniz o la ballarina Tórtola València.
  • Revistes, catàlegs i documents relacionats amb Smith, que inclouen cartes i els dietaris entre els anys 1959 i 1961.
  • Un centenar de fotografies de l’època, plaques fotogràfiques de vidre, planxes de gravat, eines de dibuix i gravat, la col·lecció de postals de l’artista i rodets de pel·lícules realitzades als anys 20 i 30 a Nova York i a l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929.
  • Un centenar de catàlegs d’exposicions de París i Nova York dels anys 10, 20 i 30, d’autors com Rodin, Cézanne, Signac, Matisse, Togores i els Futuristes italians, entre d’altres.

Amb aquesta donació, el futur Museu d’Art de Cerdanyola es convertirà en el punt de referència per al coneixement de l’obra d’Ismael Smith, amb la col·lecció més complerta i representativa d’il·lustracions de l’artista. Bona part de les peces que integren la donació van participar en l’exposició “Smith reivindicat” que la Fundació Palau Fabra de Caldes va dedicar a Smith l’any 2005. Es tracta de la donació més important feta per Enrique García-Herraiz, propietari del fons de la família Smith, que ja va fer donacions importants a la Hispanic Society de Nova York, el MNAC i la Biblioteca de Catalunya a Barcelona, la Calcografía Nacional de Madrid i el Museu de Montserrat.

Exposició al MAC de Cerdanyola

García-Herraiz destaca que ha cedit les obres al MAC per l’interés demsotrat des de la nostra ciutat per un artista “molt injustament tractat que va ser un dels artistes més personals de la seva època, tot i una trajectòria irregular”. El fet que s’hagi decidit dedicar una sala de Can Domènech a Semith i que una de les seves obres figurés com cartell de la Festa Major del Roser de Maig va acabar de convèncer García-Herraiz per cedir les obres a la nostra ciutat. 

Smith va destacar en els camps de l’escultura, el dibuix, el gravat, l’art gràfic i la il·lustració. Smith és caracteritzà per uns dibuixos irònics i elegants molt propers a la caricatura refinada, plens de sarcasme i, sovint, amb una forta càrrega eròtica i una gran ambigüitat. El 1919, Smith s’instal·là a Nova York, seguint la seva família, i es va dedicar amb èxit, principalment, al gravat i als ex-libris. Després d’algunes incursions a l’escultura religiosa, que van acabar en fracàs, es va obsessionar en l’estudi pseudocientífic de la cura del càncer, creient-se el descobridor de la cura. Finalment, el 1960, va ser tancat en un psiquiàtric davant les pressions dels veïns, escandalitzats per les excentricitats d’Ismael. L’abandonament de la vida artística i la malaltia el van condemnar a l’oblit, tot i la fama i el reconeixement que havia tingut a les primeres dècades del segle XX. Va morir el 1972 a l’hospital de Bloomingdale de White Plains.

Enrique García-Herraiz va conèixer casualment a Paco, germà de l’artista, que li va llegar tota l’obra i la documentació que conservava. A partir d’aquell moment García-Herraiz s’ha dedicat al salvament, estudi i reivindicació de la figura i l’obra d’Ismael Smith

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Cerdanyola, Consol Pla, remarca que l’obra d’Ismel Smith s’exposarà en una sala ubicada en un edifici modernista, com Can Domènech, actualment en procés de recuperació. A més d’una sala dedicada a Smith, el projecte museístic preveu sales per al pintor cerdanyolenc Josep de Togores o les famílies Balcells i Buïgas.

En aquest sentit, l’alcalde de la ciutat, Antoni Morral, destaca la importància de la colònia d’artistes de la Cerdanyola de principis de segle XX i l’empremta cultural” que hi van deixar que suposa també un fet important per la consolidació de la identitat històrica de la ciutat.

Can Domènech, el Museu d'Art

Can Domènech és un edifici històric i un bé patrimonial de la ciutat. Obra de dos arquitectes modernistes, Gaietà Buïgas i Eduard Maria Balcells, reflecteix la història de Cerdanyola al llarg del segle XX. Va ser teatre-casino, el primer edifici públic del centre de la població; posteriorment torre d’estiueig i finalment laboratori farmacèutic. Els responsables municipals destaquen que la seva restauració i nova funció volen ser emblemes de la recuperació del patrimoni modernista i la revitalització del centre de la ciutat. Les obres han estat encarregades a l’arquitecte Víctor Argentí.

El projecte de restauració de Can Domènech preveu la seva recuperació, per tal d’ubicar el Museu d’Art de Cerdanyola (MAC Can Domènech), un equipament museístic que té com a objectius investigar, conservar i difondre el patrimoni artístic modern i contemporani, especialment aquell vinculat a Cerdanyola, oferir un nou equipament a les entitats i agents culturals de la ciutat i constituir un nou espai verd al mig del casc antic. El museu tindrà sala d’exposicions permanent on es mostri part del fons d’art de l’Ajuntament, sala d’exposicions temporals adaptada a criteris de conservació i seguretat, sala d’actes amb capacitat per a 150 persones, aula didàctica, una àmplia zona de magatzem, despatxos i zones de treball, i l’espai d’atenció al públic.

L’exposició permanent del Museu d’Art de Cerdanyola se centra en el Modernisme, Noucentisme i Art Decó, a través dels diversos artistes que van estar vinculats a la població, al llarg de la primera meitat del segle XX. El museu permetrà gaudir de diferents disciplines artístiques, com ara l’arquitectura, l’escultura, la il·lustració, la pintura o les arts gràfiques i aplicades. L’exposició tindrà un caràcter semipermanent, ja que està previst que part de les peces exposades es vagi renovant amb periodicitat. Els principals artistes vinculats a la població durant l’època modernista i noucentista, com ara Josep de Togores, Ismael Smith, Carles Buïgas o Eduard Maria Balcells disposaran d’un espai propi.

Galeria d'imatges