Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Donació d'una tricotosa per recosir la història de la ciutat i conèixer-la millo...
Donació d'una tricotosa per recosir la història de la ciutat i conèixer-la millor

Donació d'una tricotosa per recosir la història de la ciutat i conèixer-la millor

16 de gener de 2018 a les 11:10

El cerdanyolenc Jaume Xufré Casamitjana lliura a la ciutat una tricotosa i altres materials antics de la seva barberia a l’Ajuntament per al Museu d’Història.

Audios

16-01-2018 Carme i Josefina Xufré

16-01-2018 Elvi Vila

Jaume Xufré, que en l’actualitat compta amb 96 anys d’edat, va estar acompanyat per les seves filles, Josefina i Carme, les quals van explicar que el seu pare era perruquer de professió, com el seu progenitor, qui tenia el negoci al carrer de Sant Ramon, 169. Més endavant, a l’edat de 17 anys, en Jaume va muntar la seva pròpia perruqueria, al carrer de Sant Quintí, entre La Caixa i Mobles Torres i va ser un dels primers perruquers en fer el tallat de cabell a navalla i un tractament del cabell.

El material donat per la família Xufré és una tricotosa, que va adquirir l’any 1951, i que feia servir per fer les peces de roba quan plegava de la perruqueria per fer jerseis, jaquetes, etc. Després, però, qui muntava els jerseis era la seva dona, Antònia Sirera Viñals.

Pel que fa al material de la perruqueria, és divers comara: unes perruques, raspalls, puros, locions, etc. Altres materials donats per la família fan referència a dues aficions dels matrimoni, concretament trofeus de ciclisme per part del Jaume i trofeus de pessebres guanyats per l’Antònia. També hi ha una màquina per fer avarques.

La regidora de Cultura, Elvi Vila, i la tècnica de Cultura, Marta Argelagués, expliquen que per començar a la tricotosa se li ha fet una neteja inicial i es mirarà de restaurar-la per fer que funcioni correctament, per la qual cosa s’ha buscat l’ajuda d’un enginyer jubilat que coneix aquesta màquina.

La regidora també va explicar que des de l’Ajuntament s’està intentant recuperar la memòria històrica més recent de la ciutat que ajudarà a entendre i conèixer algunes de les professions existents de l’època i que ara amb el pas del temps han desaparegut.

Galeria d'imatges