Donar visibilitat a la diversitat afectiva
27 de novembre de 2013 a les 14:11Fer un reconeixement a la diversitat afectiva i mostrar que la seva invisibilitat és també una forma de violència, era l’objectiu de l’acte que Compromís per Cerdanyola, Lesbianes de Catalunya (LesCat) i el Front per l’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) realitzaven ahir dimarts a La Clau en el context del Dia internacional de la Violència vers les Dones.
Per aconseguir l’objectiu es van exposar els aspectes que regeixen l’anomenada heteronormativitat, es va projectar un cinefòrum sobre lesbianes al cinema amb tres produccions dels anys 1931, 1961 i 1991 i es van donar diverses notícies d’actualitat amb un repàs als darrers casos de LGTBfòbia (fòbia a lesbianes, gais, transexuals i bisexuals) que han aparegut als mitjans de comunicació.
La representant de LesCat, Laura Poch, explica que es parla d’invisibilitat pel que fa a la diversitat afectiva perquè a la nostra societat es dóna per suposada l’heterosexualitat. “S’entén que és el més comú i habitual i la qüestió més normal s’acaba convertint en una norma”. Segons indica, una de les característiques d’una norma “és que genera una exclusió: hi ha alguna cosa que està bé i una altra que està malament que queda marginada i que no acaba de ser una opció”.
Poch remarca que hi ha diferents àmbits on aquest fet queda molt ben reflectit: el sexe, la identitat de gènere, el rol de gènere, l’orientació sexual, les pràctiques sexuals i la construcció de les relacions amoroses.
La portaveu de LesCat explica que a la nostra societat no només hi ha mascles i femelles, també hi ha persones intersex, persones que neixen amb una condició simultània de característiques sexuals masculina i femenina i com que “això és un fet molt desconegut, genera molta exclusió”.
Pel que fa a la identitat de gènere, Poch assenyala que les persones que no se senten representades ni reconegudes amb un sexe ni amb l’altre, se senten marginades. Es tracta de les persones transgènere o transexuals.
En quant al rol de gènere, aquella expectativa social de com ens hem de comportar homes i dones, Laura Poch remarca que “genera persones incompletes perquè la norma indica que ens hem de desenvolupar en un d’aquests dos àmbits”.
Pel que fa a l’orientació sexual, el que marca la norma és una atracció duradora heterosexual, la qual cosa “margina la diversitat”. En aquest context, va néixer el moviment LGTB.
La portaveu de LesCat explica que, pel que fa a les pràctiques sexuals, el que té més preponderància és el coit heterosexual amb pràctiques falaocèntriques deixant al marge “formes variades i creatives d’obtenir plaer”.
Per últim, Laura Poch ressalta el tema de les relacions amoroses que es basen en la parella home-dona per a la construcció d’una família i que vindria promocionat per l’anomenat “amor romàntic”.
També es va exposar breument la Perspectiva Queer, una teoria pràctica que trenca aquesta estructura binària de relacions i que fa una forta crítica contra les etiquetes que se li adjudiquen a les persones que també generen exclusió.
300 denúncies
Per la seva banda, el portaveu del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), Fran, indica que només en aquest any 2013 hi ha hagut més de 300 denúncies en l’Observatori contra l’Homofòbia. El representant de FAGC va fer un repàs a algunes notícies de LGTBFòbia aparegudes darrerament en els mitjans de comunicació, començant per la inauguració d’una placa dedicada a la transexual Sònia en una glorieta del Parc de la Ciutadella. Sònia va ser assassinada fa 22 anys per un grup de neonazis en un clar atac transfòbic.
També va citar el cas de l’empresari de l’Eixample, Juan Andrés Benítez, mort després de ser reduït pels Mossos d’Esquadra el passat 6 d’octubre. Segons destaca s’està investigant si és un cas d’homofòbia i s’està lluitant perquè “aquest fet no quedi impune”. Per això des de les FAGC fan d’acusació particular.
Altres fets que queden invisibles als mitjans, segons el representant de FAGC, és l’acomiadament d’una monitora del casal de l’església de Sant Pere de Sant Cugat de Vallès, per ser lesbiana.També va citar el cas d’un treballador de Zurich Assegurances que va ser acomiadat perquè el seu cap va saber que era gai.
A nivell internacional va exposar el cas de Rússia on s’ha prohibit amb una llei qualsevol tipus de publicitat LGTB, afirmant que aquestes col·lectius “són un perill per la societat perquè són futurs pederastes”.
El portaveu de FAGC també comenta una “bona notícia”: el Parlament de Catalunya ha aprovat l’inici de tramitació de la Llei contra la LGTBfòbia.
Després de la xerrada, es van projectar tres pel·lícules sobre com es veu el paper de la dona i la seva sexualitat a través de la història. Posteriorment es va obrir un debat.