Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Dos jutges de Cerdanyola secunden la jornada de vaga

Dos jutges de Cerdanyola secunden la jornada de vaga

18 de febrer de 2009 a les 0:00

Només dos dels titulars dels 8 jutjats de Cerdanyola estan seguint la jornada de vaga convocada per demanar millores i més recursos per al sistema judicial. El seguiment de la vaga està xifrat per les associacions convocants en el 43 percent al conjunt de l’Estat, un 65 percent a les comarques de Barcelona.

Els jutges de Cerdanyola, a l’igual que els de la resta de l’Estat estan convocats a fer vaga dimecres per dues associacions judicials amb l’objectiu de demanar millores i més recursos pel sistema judicial. Uns 1.500 jutges dels poc més de 4.500 que exerceixen a Espanya han decidit secundar la protesta i, segons les entitats convocants, el 43 percent dels magistrats han seguit la vaga  i això ha obligat a ajornar o suspendre centenars de causes, cosa que ahir es notificava als ciutadans afectats i ha facilitat la imatge de normalitat als jutjats d’avui.

Els jutges de Barcelona, Tarragona i Girona estan secundant la vaga de jutges, que en aquestes províncies estan tenint un seguiment alt, per sobre del 65 percent . En canvi, l’aturada no la segueixen els magistrats de Lleida on alguns jutges fan una jornada de portes obertes perquè els ciutadans puguin veure en quines condicions han de treballar.

El Consell General del Poder Judicial ha reiterat que la vaga no té cobertura legal i ni l’ha reconeguda ni ha fixat uns serveis mínims, però si ho han fet les associacions convocants que afirmen garantit totes les causes amb presos, així com tots els judicis urgents i aquells on estiguin en joc “drets fonamentals dels ciutadans”.

Segons les associacions convocants de l’aturada, Fòrum Judicial Independent i l’Associació Judicial Francisco de Vitoria, la jornada de vaga, la primera en la història d’aquest col.lectiu, no afecta cap de les causes amb presos, els casos de violència masclista, l’internament de malalts mentals o alguns casos que afectin menors d’edat. Tampoc les actuacions del registre civil de matrimonis ni els recursos electorals de Galícia i el País Basc. Els jutges afirmen que l’objectiu és no deixar desatesos els ciutadans “en les qüestions fonamentals”. Per la seva banda, el Consell General del Poder Judicial reitera que la vaga de jutges no és legal, per la qual cosa s’ha negat a reconèixer l’aturada i a fixar uns serveis mínims.

Els jutges volen demanar millores al sistema judicial, com ara més personal i oficines i millors sistemes informàtics per evitar l’actual col·lapse. També demanen mesures de conciliació de la vida laboral i familiar i una revisió salarial. Així, els jutges han convocat aquesta aturada com a mesura de pressió perquè el Ministeri de Justícia i les autonomies amb competències acceptin les seves reivindicacions, que passen per la implantació de la nova Oficina Judicial, l’adequació de la ràtio de jutges al de la mitjana europea, un augment retributiu i no perdre l’agenda dels assenyalaments -potestat que una reforma legal preveu assignar als secretaris judicials-.

Bermejo: ’és una degradació del sistema’

El ministre de Justícia espanyol, Mariano Fernández Bermejo, vol que el Consell General del Poder Judicial emprengui mesures sancionadores contra els jutges que facin vaga. El ministre ha qualificat de "paradoxa" que pilots, controladors aeris i jutges facin vaga quan el diàleg social "funciona de manera fluïda" i ha reclamat als membres de la carrera judicial que tenen "seny" que exerceixin la seva "responsabilitat", que se’ls pressuposa "com a titulars d’un poder de l’Estat". Bermejo manifesta que la vaga suposa una "degradació del sistema".

Per la seva banda, la consellera de Justícia, Montserrat Tura, considera que la convulsió que existeix en el col·lectiu de jutges ha de servir per impulsar una reforma "exhaustiva i estructural" de l’Administració de Justícia, ja que la solució als problemes de la Justícia no passen només per incrementar el nombre de jutjats sinó per definir quins assumptes han de reservar-se als jutges i quins poden ser resolts per altres vies.