Dr. Josep Tarrés: “el problema de l’amiant ha deixat de ser estrictament laboral per passar a ser un problema ambiental i de salut pública”
4 d'agost de 2008 a les 0:00
El pneumòleg cerdanyolenc, Josep Tarrés, ha participat aquest mes en un curs sobre l’impacte de l’amiant en la salut i el medi ambient de la Universitat de Cantàbria. Tarrés va oferir una ponència sobre “Afectats per exposició ocupacional i veïnal de l’amiant. El cas de Cerdanyola. Esudi epidemiològic, vigilància i seguiment de la causística”. D’altra banda, el pneumòleg celebra la iniciativa del Síndic de Greuges, que ha proposat al govern de la Generalitat obrir un expedient de responsabilitat patrimonial a les empreses productores d’amiant i fa un seguit de recomanacions davant la queixa formulada per l’Associació d’Afectats per l’Amiant de Cerdanyola-Ripollet.
El doctor Josep Tarrés va ser un dels ponents del curs sobre l’impacte de l’amiant en la salut i el medi ambient, celebrat entre el 7 i 11 de juliol a la Universitat de Cantàbria. El pneumòleg cerdanyolenc comenta l’èxit del curs al que van assistir una setantena d’alumnes i destaca que “es va tornar a posar de manifest que el problema de l’amiant ha deixat de ser estrictament laboral per passar a ser un problema ambiental i de salut pública”. El curs, realitzat a Santander, va tenir un enfocament polièdric amb la participació de metges, advocats, sindicalistes i historiadors. Segons Josep Tarrés una de les conclusions del curs és que “cal seguir denunciant el tema i sensibilitzant a la població perquè quan es deixa de parla d’una cosa la gent s’oblida”.
La ponència del Doctor Tarrés, que va portar per títol “Afectats per exposició ocupacional i veïnal de l’amiant. El cas de Cerdanyola. Esudi epidemiològic, vigilància i seguiment de la causística”, va tractar la realitat local. Tarrés comenta les cares de sorpresa dels alumnes al conèixer les dades de Cerdanyola, ciutat en la que hi ha un alt percentatge d’afectats pels efectes de l’amiant i que mai han treballat a la fàbrica Uralita. El pneumòleg recorda que en el cas local, un 71 percent dels afectats són de caràcter laboral, però la dada més sorprenent és que un 28 percent no han treballat mai en contacte amb l’amiant. D’aquest darrer percentatge, un 11 percent són familiars de treballadors i un 17 percent s’han vist afectats per la contaminació ambiental per veïnatge amb la fàbrica. Josep Tarrés parla de l’excepcionalitat de Cerdanyola dintre de l’Estat Espanyol, doncs si bé a Vigo també hi ha un alt índex d’afectats, tots ells són pel contacte directe amb l’amiant ja que es tracta de treballadors de les drassanes.
Per a Josep Tarrés, “Cerdanyola hauria de ser un municipi capdavanter en la desamiantatge”. Segons el pneumòleg “ja que som la ciutat de l’Estat més exposada a l’amiant, hauríem de donar exemple. Hauríem d’estar orgullosos, però no ho estem”.
"El Síndic de Greuges posa sentit comú"
D’altra banda, Josep Tarrés celebra el recent posicionament del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, davant la queixa formulada per l’Associació d’Afectats per l’Amiant de Cerdanyola-Ripollet. L’informe de Rafael Ribó proposa a la Generalitat obrir un expedient de responsabilitat patrimonial a les empreses productores d’amiant. A més recomana estudiar la viabilitat d’establir ajuts pels afectats i localitzar els punts d’abocament de fibrociment per poder actuar sobre ells. El Síndic també proposa l’elaboració de plans de salut i protocols de vigilància per als malalts passius. Per a Tarrés “el Síndic ha posat sentit comú doncs les seves recomanacions són les que faria qualsevol persona assenyada davant un problema d’aquesta magnitud”.
El Doctor Josep Tarrés reivindica que “fa molts anys que estem demanant al govern que es posi les piles i actuï segons els protocols establerts” i considera que “que hagi de venir el senyor de guàrdia a dir que s’han de fer els deures és molt gros”.