Dreams, somiant a 40 metres d'alçada
21 de juny de 2013 a les 14:06Una quarantena de persones amb discapacitat intel·lectual i monitors del Grup Catalònia han escenificat una xarxa humana a 40 metres d’alçada, en el que ha estat la culminació d’un repte compartit per persones amb necessitats especials i els seus terapeutes. Tot forma part del projecte Dreams, una iniciativa producte de l’associació entre La Fura dels Baus, Anigami Experiències i ISDEC.
L’estimulació sensorial i cognitiva, la cohesió, el treball en equip i el repte compartit són alguns dels valors d’aquesta experiència que aprofundeix en el vincle emocional entre les persones amb necessitats especials i els seus terapeutes. Per al director general del Grup Catalònia, el doctor Joaquim Serrahima, "és tot un exemple de superació que permet afrontar el futur per damunt de les incerteses i desencisos del present i suposa un abans i un després en les activitats del Grup Catalònia".
L'experiència s'emmarca en el projecte Dreams, orientat a promoure canvis motivacionals de caràcter psíquic i físic en les persones amb necessitats especials. Un projecte que pretén aprofundir en el vincle emocional entre les persones amb necessitats especials i els seus terapeutes. Una experiència, segons Sílvia Pañella, una de les monitores del Grup Catalònia, "força enriquidora i engrescadora".
Un dels membres fundadors de La Fura dels Baus, en Pera Tantiñá, explicava que la xarxa humana suspesa a gran alçada és un espectacle ja habitual de La Fura, però que en estar protagonitzada per persones amb discapacitats intel·lectuals "era tota una incògnita que depenia absolutament de l’emoció pura dels seus protagonistes. Una emoció que ha esdevingut felicitat pel que estaven realitzant". Tantiñá defensa una creació artística que "fugi d’allò purament estètic i intel·lectual i que estigui més estretament vinculat a les emocions humanes. Els nois i noies del Grup Catalònia han ofert una mostra d’energia pura, un tresor molt difícil de trobar en qualsevol escenari".
El Grup Catalònia engloba quatre entitats sense ànim de lucre que comparteixen l’objectiu comú d’atendre les persones amb discapacitat intel·lectual, sigui quin sigui el seu grau d’afectació. Actualment, gestiona 14 centres d’atenció i compta amb més de 750 professionals del sector de l’atenció a la discapacitat que atenen més de 750 persones.