Dues peces del ceramista Burguès formaran part del Centre d'Art de Can Domènec
7 de febrer de 2005 a les 0:00El Fons d’Art contemporani de l’Ajuntament de Cerdanyola ha rebut la donació de dues jardineres modernistes del ceramista sabadellenc Marian Burguès perquè siguin destinades al futur centre d’art Can Domènec.
Les peces, que es poden datar a finals del segle XIX, són de grans dimensions i, segons expliquen fonts municipals, destaquen per "la seva excepcional qualitat". Lespeces consten d’una base sobre la qual s’aixeca un drac o griu -híbrid de lleó, àliga i serp- que sustenta la jardinera circular amb dos mascarons que reprodueixen la cara d’un lleó, situats a banda i banda. Aquestes obres s’emmarquen dins "el gust per la fantasia i l’exòtic del modernisme, al temps que presenten una clara influència del manierisme i de l’art oriental", en especial de l’escultura xinesa. La part inferior de la peça apareix al catàleg que l’artista va configurar per al Faianç Català, al 1896; els testos, en canvi, són inèdits ja que no estaven encara catalogats. Les peces presenten un segell en forma d’àmfora que el ceramista va emprar entre 1896 i 1903. Estan elaborades en faiança esmaltada: la part inferior amb esmalt de manganès i de coure metal·litzat, i les jardineres de la part superior amb una complexa combinació d’esmalts amb efecte de marbrejat verd i rosa.
Es tracta de dues peces molt destacades dins la trajectòria de Burguès, tant per la seva grandària com per la gran qualitat de la realització i el modelat i pertanyen a una de les èpoques més destacades del ceramista, la del Faianç Català, de la qual es conserven poques peces senceres.
Centre d'Art a un Can Domènec rehabilitat
La destinació d’aquestes obres serà Can Domènec, un cop rehabilitat com a centre d’art i cultura contemporània. L’antic casino va ser objecte d’una forta polèmica el 1999 quan diverses entitats i experts van defensar el valor patrimonial de l’edifici que estava amenaçat d’enderroc. Finalment l’edifici es va mantenir i l’actual Consistori ha engegat la seva recuperació. Precisament, els propietaris de les jardineres modernistes van seguir tota la polèmica i van simpatitzar amb el salvament del monument, de forma que, informats del nou projecte, han volgut col·laborar en la recuperació de l’edifici modernista amb aquesta donació.
Un cop restaurat, està previst que Can Domènec aculli un centre d’art amb sales d’exposició temporals, sala d’actes, magatzems, un centre de documentació i una sala d’exposició permanent centrada en la figura del pintor cerdanyolenc Josep de Togores. La nova infrastructura permetrà conservar i anar exposant el Fons d’Art Contemporani de l’Ajuntament que es preveu es vagi incrementant amb noves adquisicions i incorporacions.
Marian Burgués, ceramista d'entresegles
Marian Burgués -Sabadell 1851-1932- va ser un dels ceramistes catalans més destacats del segle XIX i l’inici del XX. Fundador del cèlebre Faianç Català, una ambiciosa indústria de ceràmica artística creada el 1896, amb botiga a Barcelona, que es va convertir en un centre del nacionalisme d’esquerres i que, regida després pel seu nebot Santiago Segura i Burgués, va esdevenir el principal focus difusor del noucentisme. Burgués es formà a Portugal, València, Terol i França on estudià les diferents tècniques i estils. Va desplegar una important tasca de recuperació de la ceràmica tradicional catalana. Treballà a Sabadell, la Bisbal i Caldes de Montbui. Burgués va ser mestre d’importants ceramistes com Francesc Quer i Antoni Cumella. Burguès va ser perseguit i empresonat per la seva filiació anarquista. El ceramista és autor d’una curiosa utopia anarquista i dels llibres Estudis de terrissa catalana -1925- i Sabadell del meu record -1929.