Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • ECP reclama planificar inversions de forma participada i una reforma organitzati...
ECP reclama planificar inversions de forma participada i una reforma organitzativa de l’Ajuntament

ECP reclama planificar inversions de forma participada i una reforma organitzativa de l’Ajuntament

3 d'abril de 2024 a les 10:31

El portaveu municipal d’En Comú Podem (ECP), Pedro Arco, ha destacat avui en entrevista a Cerdanyola Ràdio que els quasi 17 milions de romanent de tresoreria existents a l’Ajuntament són una mala notícia perquè això suposa que la ciutadania no té els serveis que mereix i que podria tenir.

Audios

03-04-2024 Entrevista amb Pedro Arco (ECP)

En relació a la liquidació del pressupost de 2023 debatuda a l’últim Ple de l’Ajuntament, que contempla 5’2 milions d’euros de superàvit i 16’9 milions de romanent de tresoreria, Pedro Arco insisteix que “l’administració no és per tenir superàvits, sinó per prestar serveis”. Per al portaveu d’ECP, “engrandir la caixa suposa que la ciutadania no té els serveis que es mereix” Cerdanyola i significa també que hi ha “una mala gestió dels diners públics” per part del govern per no executar les inversions que s’havien previst. Arco manifesta que “més de 16 milions de sobrant, al romanent de tresoreria, és un escàndol” i reitera la necessitat d’una millor planificació d’inversions.

En aquest sentit, Arco critica la decisió del govern d’incrementar l’IBI quan l’Ajuntament no és capaç de millorar els servis i apunta necessitats prioritàries com la construcció d’un o dos centres de dia “en una ciutat que s’està envellint” i fer més accessibles serveis com els de les instal·lacions, per exemple les esportives on subratlla que hi ha “uns preus que quasi doblen els de Ripollet”.

Arco assegura que si no s’executen totes les inversions és perquè “els projectes no arriben en temps i forma i per aconseguir això calen recursos, sobretot humans”. Així, el portaveu d’ECP reclama canviar l’estructura organitzativa de l’Ajuntament i manifesta, per exemple, que “les contractacions no poden estar paralitzades des de fa més de 10 anys, com als transports”.

El plenari aprovava dues modificacions de crèdits de 400.000 euros cadascuna, una que Arco considera quasi obligada per fer-se càrrec de factures de 2023 que no van entrar a temps, però l’altra que afectava a inversions on el portaveu d’ECP critica que el govern municipal no tingui en compte a l’oposició a l’hora de decidir-les. Així, Pedro Arco indica que “sempre que està el PSC al poder” s’apunta a l’ampliació d’instal·lacions esportives, i en aquet sentit destaca que s’han de millorar però també s’ha d’apostar per altres instal·lacions perquè hi ha altres necessitats com l’habitatge o l’atenció a les persones grans. Arco creu que aquestes polítiques han de ser prioritàries però creu que no estan a l’agenda política “d’un govern que està cegat en la seva visió” perquè no parlen amb la resta de grups.

Gestió directa dels serveis

En l’apartat de mocions del Ple, es va aprobar un text impulsat per ECP i Guanyem de suport a les traballadores del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD). El portaveu d’ECP manté l’aposta per la gestió directa de serveis externalitzats com aquest i que en tot cas s’han d’introduir als plecs de condicions salaris socials adequats al cost de la vida que hi ha en el dia a dia en una ciutat com Cerdanyola i més en un servei personal “on el 99% del cost” és pels salaris de la plantilla. Per a Arco, la gestió directa del SAD sortiria més barata ja que, per exemple, l’Ajuntament s’estalviaria un 4% d’IVA i es podria augmentar la cartera de serveis d’un SAD a potenciar davant l’envelliment de la població.

Pedro Arco creu que el govern no dona prou suport a l’empresa municipal Cerdanyola Promocions perquè pugui assumir la gestió directa de serveis externalitzats i espera que el pròxim curs la gestió de les escoles-bressol municipals sigui amb gestió directa, model que defensa hauria d’arribar a altres serveis com el de l’aigua.

Una altra moció aprovada, va ser la que vehicuilava una proposta de la Taula de Patrimoni per crear una Comissió Municipal del Patrimoni i afrontar la revisió general del Catàleg i l’aplicació del Pla Especial del Patrimoni de Cerdanyola. Arco recorda que “no es va arribar a temps per salvar la casa moruna quan es va fer l’Altis” -on ara hi ha la Biblioteca Central- i defensa que “una ciutat que no té en compte el seu patrimoni deixa de ser una ciutat”.

Comuns, Sumar, Podem i les eleccions

En relació a les eleccions al Parlament del 12M, Arco destaca que la ruptura entre Comuns i Sumar, d'una banda, i Podem, de l'altra, no afectarà a la coalició a l’àmbit de Cerdanyola. Pel que fa a la decisió de Podem de no presentar-se als comicis al Parlament, Arco admet que la convocatòria electoral ha agafat Podem amb el pas canviat i amb un nou lideratge de Conchi Abellan que no ha tingut temps per afrontar la celebració d'eleccions en el curt espai de temps des de la seva elecció. Arco, que és militant de la formació lila, destaca això si la vàlua de la cap de llista d’En Comú Sumar, Jessica Albiach, de qui recorda que prové de Podem