Edgard Cantero s’erigeix en el gran triomfador de la VI Nit literària
23 d'abril de 2007 a les 0:00Cantero fa el doblet i aconsegueix el II premi de Narrativa curta Caterina Albert i el XIII premi Valldaura – Memorial Pere Calders de novel·la. Juan Lorenzo Collado s’endugué el XXIV premi de poesia Divendres Culturals i Jaume Pons el XII premi de poesia Miquel Martí i Pol.
El barceloní Edgar Cantero, de 26 anys d’edat, esdevingué el gran protagonista de la VI Nit literària, celebrada el passat divendres a l’Hotel Campus de la UAB. Les seves creacions literàries el dugueren a pujar dues vegades a l’estrada dels guanyadors. Primer ho feu com a triomfador del II Premi de narrativa curta Caterina Albert, amb el conte Els tres nadons, per, més tard, recollir el XIII premi Valldaura – Memorial Pere Calders de novel·la, per l’obra Baileys in Coke.
Els professors i membres del jurat de narrativa curta i novel·la, Jordi Berrio i Jaume Aulet, glosaren les obres premiades destacant en elles la presència de punkies, gàngsters, acció, corredisses i fins i tot alguna bomba casolana. Els jurats d’ambdós premis destacaren el domini del llenguatge de l’autor, resultant dos textos molt ben escrits que reflecteixen amb encert la llengua argòtica dels joves. L’autor també domina l’acció, produint obres molt ben construïdes on reprodueix encertadament el món dels joves protagonistes creant situacions que de vegades depassen la moral convencional, cosa “celebrada” pels jurats.
Jaume Aulet, després de deixar ben clar que no hi havia hagut cap contacte entre els dos jurats i que no sabien que Cantero s’havia presentat a les dues convocatòries, destacà que l’autor doblement premiat és “una promesa de la literatura catalana”, raó per la qual recomanà tothom la lectura de les seves obres un cop siguin publicades.
Edgar Cantero s’adreçà als comensals en dues ocasions. Explicà, quan fou el torn del premi de narrativa curta, que la seva història bevia de la literatura fantàstica amb protagonistes més o menys especials. Va dedicar el premi a la personatge principal del conte, que veié a l’estació de Sants, a Barcelona, i que l’influencià força, generant la història i un ble de cabell que llueix al cap. Quant a la novel·la, aquesta s’inicia quan un jove escriptor dedica un any de la seva vida a escriure novel·les amb gàngsters, acció, corredisses, amb l’objectiu de presentar-se als premis i viure’n del que en tregui. No ho aconsegueix i se li desmunta el projecte, veient-se obligat a tornar amb els pares. L’obra de l’Edgar si que va guanyar un premi, amb els diners del qual “tornarà a independitzar-se”, confessà.
El Divendres Culturals, per un poeta d'Albacete...
El XXIV premi de poesia Divendres Culturals destacà el treball de l’escriptor Juan Lorenzo Collado, resident a Albacete, pel seu programari Itaca. Des de la palestra, explicà que el seu treball està construït des d’allò que és quotidià, rutinari, on s’hi reflecteixen temes com l’amor, els maltractaments, la vellesa, entre d’altres.
... i el Martí i Pol, per un mallorquí
El jove poeta mallorquí Jaume Pons fou proclamat guanyador del XII premi de poesia Miquel Martí i Pol pel poemari La victòria de la dona lluna. La poetessa, professora de la UAB i membre del jurat, Anna Aguilar-Amat, explicà que l’obra de Pons és “una successió de poemes numerats del 100 fins a l’u, que fa com un compte enrere, però que no és un retrocés sinó que avança cap a un origen. És l’origen matriarcal representat per una deessa, la lluna, que en la simbologia representa la feminitat”. El poemari també recull “molts altres símbols i mites, vinculant-los a la vida quotidiana”.
Un emocionat i pletòric Jaume C. Pons desvetllà que el llibre està dedicat a tres persones que l’han marcat molt al llarg del darrer any i amb qui han endegat moltes activitats de difusió de la poesia a Mallorca. Són Antonio Rigo, Emili Sánchez Rubio i Pere Perelló Nomdedéu. “Gràcies a ells”, digué, “el llibre és possible”. No hi faltà una dedicatòria ben especial a la seva mare, qualificant-la, afectuosament, com “la gran matriarca”. Pons es mostra partidari de celebrar i gaudir la vida a cada moment.
Cerdanyola, ciutat de les lletres
La tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Consol Pla, s’adreça als reunits destacant la importància de la Nit Literària, que aplega el món universitari i ciutadà en un acte cultural. La regidora explicà que la ciutat treballa per a fomentar la l’escriptura i la lectura, engegant programes adreçats a tots els sectors socials. La regidora repassà programes com el Cafè amb lletres, les activitats del Ramat de Pedres i el cicle de poesia Còdols o les activitats del programa Nascuts per llegir, activats tots gràcies a la feina conjunta entre la societat civil i l’Ajuntament.
Nova etapa per la UAB
El vicerector d’estudiants i de cultura de la UAB, Joan Carbonell, en representació del rector de la UAB, qualificà la Nit Literària com l’acte “més popular” que aplega la comunitat universitària i la ciutadania cerdanyolenca. Explicà que durant molts anys la nit literària havia estat quasi l’únic acte de trobada entre món universitari i ciutadà. Anuncià que la universitat es prepara per un canvi de 360 graus, en el qual es tindrà ben a prop l’Europa del coneixement, permetent als joves estudiants cercar feina fora del país. Carbonell que la nova etapa que s’obre a la UAB, a través del procés de Bolonya, ha de permetre atendre millor als més desfavorits i comptar amb més recursos per investigació i per la comunitat universitària, millorant la universitat i la ciutat. Una tasca que s’està fent amb la col·laboració de l’Ajuntament.
Un conveni regularà les relacions UAB-Ajuntament
L’alcalde de la ciutat, Antoni Morral, es mostrà molt complagut pel discurs de Joan Carbonell. Ho feu recordant que en iniciar l’actual mandat es fan fer crides perquè la universitat fos més ciutat i la ciutat assumís la condició d’universitària. Un desig que s’està complint gràcies a l’entesa entre el govern local i el rectorat. La ciutat és demogràficament molt jove, alhora que també ho és com a municipi. Ha de buscar i refermar la seva identitat a l’entorn metropolità amb el suport de la universitat. Antoni Morral va destacar que la universitat i l’Ajuntament són a punt de signar un conveni que marcarà les línies de treball conjuntes de cara al futur, en temes estratègics com la plana del Castell, el Sincrotró, entre d’altres. Una de les tasques que també quedaran pel proper govern de la ciutat i la UAB és, a l’entendre de Morral, donar un nou impuls a la Nit Literària.