Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El 49è Aplec de la Sardana celebra la seva gran festa aquest cap de setmana
El 49è Aplec de la Sardana celebra la seva gran festa aquest cap de setmana Presentació 49è Aplec de la Sardana

El 49è Aplec de la Sardana celebra la seva gran festa aquest cap de setmana

28 de febrer de 2024 a les 11:27

El 49è Aplec de la Sardana que organitza l’Agrupació Cultural Sardanista de Cerdanyola del Vallès celebra aquest cap de setmana la seva cita anual al pavelló de Can Xarau.

L’Aplec es celebra aquest diumenge 10 de març, a partir de les 16.30 hores, al Pavelló Municipal Can Xarau, amb un programa de 22 sardanes interpretades per les cobles Sant Jordi Ciutat de Barcelona, Jovenívola de Sabadell i Marinada. El president de l’Agrupació Cultural Sardanista, Hèctor Fornés, parla d’un Aplec continuista a les portes de la gran celebració del 50è aniversari l’any vinent, quan l’Agrupació viu un gran moment amb augment de socis i dansaires inscrits als cursets, amb més afluència de gent jove, fent que Cerdanyola sigui una plaça molt apreciada per les cobles.

Fornés destaca la bona sintonia amb el Servei de Cultura de l’Ajuntament que “està ajudant a consolidar l’èxit de l’Agrupació, que organitza ja una dotzena de ballades anuals a Cerdanyola”. Fornés assegura que “el món sardanista ha evolucionat molt a la ciutat, deixant enrere una marcada vessant política molt evident ara fa 50 anys i que ha anat donant pas a aspectes més lúdics, de convivència i de beneficis per a la salut, tant física com mental”.

Hèctor Fornés parla de l’impacte que ha tingut el tema Coti x Coti de The Tyets al món de la sardana, “obrint una enorme porta d’entrada als adolescents per descobrir una cultura i tradicions que no eren del seu interès i que ara fan seves”. Ara caldria procurar, difícil en temps de tik-tok i moments virals, que “esdevingués un fet perdurable més enllà de la tendència amb data de caducitat”.

L’Agrupació veu amb bons ulls el procés de posada al dia i adaptació als temps actuals del món sardanista, malgrat reconèixer que encara hi ha fortes reticències entre la gent més gran. Som Sardana és la nova cara de la Confederació Sardanista de Catalunya i treballa per difondre el fet sardanista envers la societat en general, incloses la utilització de les noves tecnologies de comunicació. Fornés recalca que “la innovació no passa tant pel què com pel com es planteja una actuació, tal com es va viure a la Festa Major amb la Cobla Contemporània, una formació renovadora que manté les essències”. 

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, ha volgut agrair la tasca feta per l’Agrupació al llarg dels anys, “una feina en clau de ciutat, havent demostrat una gran capacitat de re invenció i de nodrir-se de gent nova, el que explica la intensa i extensa programació que desenvolupen”.

L’Agrupació Cultural Sardanista ja està treballant en l’organització del 50è Aplec de la Sardana per convertir-lo en un acte que aplegui a tota la ciutat en una celebració que duri tot l’any, amb la implicació de les entitats de cultura popular de Cerdanyola.