Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El Bioblitz torna al campus de la UAB per avaluar la seva biodiversitat
El Bioblitz torna al campus de la UAB per avaluar la seva biodiversitat

El Bioblitz torna al campus de la UAB per avaluar la seva biodiversitat

13 de març de 2023 a les 13:11

Fins al 21 de març estan obertes les inscripcions per participar en la segona edició del Bioblitz de la Universitat, que tindrà lloc els propers 24 i 25 de març.

El BioblitzUAB 2023 dona continuïtat a la iniciativa de ciència ciutadana per avaluar la biodiversitat del campus engegada l’any passat, i permetrà ampliar el coneixement sobre els diferents ambients i organismes que conté. Es tracta d’una oportunitat per aprendre metodologies per a l’estudi de la natura que sovint són difícils de conèixer de ben a prop. Les persones que hi participin poden col·laborar en el mostreig de diferents grups de plantes i animals sota el guiatge de persones expertes en biologia de camp, que els ensenyaran com estudiar els diferents tipus d’éssers vius.

L’any passat més de 230 persones van participar al primer Bioblitz UAB, que va servir per prendre el pols a la biodiversitat de l’entorn natural del campus universitari. La iniciativa de ciència ciutadana va permetre identificar més de 200 espècies i realitzar prop de 400 observacions d'espècies d'animals i plantes.ar més de 200 espècies i realitzar prop de 400 observacions d'espècies d'animals i plantes

Entre les activitats que estan previstes enguany hi ha la cerca i l’estudi de cargols, llimacs i altres mol·luscs; la instal·lació de càmeres de parament fotogràfic nocturn per poder estudiar la distribució dels grans mamífers; la detecció de rapinyaires nocturns, enganyapastors i sibocs; una passejada per sentir i aprendre sobre la comunicació vocal en els ocells, i l’estudi i el seguiment dels mamífers més petits del campus.

També s’han organitzat diverses activitats prèvies, entre les quals destaca un taller de fotografia naturalista, que es durà a terme el 17 de març, de 16 a 19 h, a l’aula C3B/111 de la Facultat de Biociències. I s’hi pot participar també com a voluntari, col·laborant en l’organització de l’activitat.

Sandra Saura, coordinadora del BioblitzUAB, ressalta que l’objectiu és aproximar-se “al màxim a registrar tota la biodiversitat d’éssers vius que habiten el campus, perquè necessitem un diagnòstic precís per poder divulgar la importància ecològica del campus de la Universitat i dur a terme accions de gestió per millorar-ne la conservació ecològica”.

Enguany, a més, tindrà lloc un altre Bioblitz, a Terrassa, que es durà a terme els dies 12 i 13 de maig.

El BioblitzUAB forma part del projecte “Sensibilització i recerca per transformar educant i incidint per la millora de la biodiversitat i la sostenibilitat al campus de la UABc”, finançat per la Fundació Autònoma Solidària (FAS) de la UAB en col·laboració amb l’Oficina de Medi Ambient de la Universitat.