Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

El Born, un jaciment arqueològic excepcional

El Born, un jaciment arqueològic excepcional

19 de setembre de 2014 a les 12:09

Els actes del Tricentenari a Cerdanyola han començat amb una aproximació a l’excepcionalitat del jaciment arqueològic del Born. L’arqueòleg Antoni Fernández Espinosa va explicar com el jaciment del Born ha mantingut gairebé intacte el que era una part de la ciutat de Barcelona l’any 1717, quan acabada la Guerra de Successió espanyola es construeix a aquella zona la fortalesa militar de la Ciutadella.

El jaciment arqueològic del Born permet conèixer amb tot luxe de detalls com era la vida quotidiana artesanal, mercantil i marinera a la zona més dinàmica de la ciutat i la que més durament va patir el setge del 1714. A unes restes arqueològiques en perfecte estat cal afegir documentació sobre les persones que hi vivien, essent un jaciment que encara ofereix un enorme marge per continuar investigant, treballant tant en superfície com en profunditat, oferint una impagable informació sobre l’urbanisme i l’arquitectura de l’època.

Acabada la Guerra de Successió amb la victòria de les tropes borbòniques, Felip V va meditar tres opcions per castigar a Barcelona com a ciutat rebel: arrasar-la, deixar-la sense defenses com a ciutat oberta o construir una fortalesa militar que servís tant per defensar-la com per bombardejar-la en cas de revolta. Es va imposar la tercera opció i es va construir la fortalesa de la Ciutadella. L’edificació de la Ciutadella va suposar l’enderrocament de 1000 cases i el desplaçament del 20% de la població de Barcelona, deixant colgat bona part del barri de la Ribera, el que arqueològicament ha acabat resultant un veritable regal.

L’arqueòleg Antoni Fernández Espinosa explicava que aquesta actuació a l’abril del 1717 "ha permès treballar ara sobre una superfície de 8.000 m2, trobant 11 illes de cases, 60 cases i 9 carrers, amb un 60% del jaciment que ofereix una visió d’aquesta part del ciutat tal com era al segle XVIII". Un altre element important és l’excel·lent documentació trobada, "que permet saber qui hi vivia a cada casa i com eren les cases, un veritable inventari de l’època que permet acostar-se a les persones i a les relacions socials i econòmiques existents".

La ubicació del Mercat del Born, que marca el recinte del jaciment, permet obtenir una visió de l’urbanisme i l’arquitectura de l’època, ja que abasta un sector de la zona d’artesans al Rec Comtal, una bona part del centre d’activitat comercial i grans cases i també una bona part de la zona marinera i les seves cases de pescadors. Fernández Espinosa va destacar també que "el jaciment del Born no és ni molt menys un jaciment esgotat, i encara es pot excavar més tant en superfície com en profunditat, a més de continuar investigant des del punt de vista arqueològic per enriquir el nostre coneixement de l’època".

La propera activitat programada des de Patrimoni inscrita en el programa Llocs i fets de la Guerra de Successió serà una sortida el diumenge 19 d'octubre a Cardona, amb una visita guiada a la fortalesa militar i un passeig per la vila. El preu de la sortida és de 4 euros per persona i caldrà inscriure's del 6 al 17 d'octubre trucant al telèfon 93.591.41.33.