El Bosque Maldito de Canaletes protagonitza l'agenda que permet redescobrir l'església Vella de Sant Martí
2 de novembre de 2018 a les 10:56El bosque maldito dels veïns de Canaletes que es va haver de suspendre per la pluja el cap de setmana passat torna a interntar-ho aquest dissabte per obrir una agenda lúdica i cultural que ens permet redescobrir l'església Vella de Sant Martí, ens convida a cinema de difunts amb el festival [C] Screen o ens proposa activitats mediambientals a Can Catà i la Jugatecambiental.
Després d’ajornar-se la setmana passada a causa de la pluja, arriba la quarta edició del “Bosque maldito”, un espectacle organitzat per l’Associació de Veïns de Canaletes, en què hi haurà morts vivents i altres personatges terrorífic. Serà aquest dissabte 3 de novembre, al Parc de la Riera, de 7 de la tarda fins a la mitjanit.
El recorregut serà de 100 metres en els quals els visitants es trobaran tot un seguit de decorats amb personatges zombis que intentaran espantar, tots ells associats a la temàtica escollida, la qual és una sorpresa i que no desvetlla per no perdre el factor interès. La principal novetat d’enguany és el canvi en el sentit de la marxa, ja que s’entrarà per l’esplanada central, on es fa la festa major del barri, per tal d’aconseguir més comoditat durant el temps d’espera i on es muntarà una carpa de l’associació de veïns i amb xocolata per als assistents.
Cada grup estarà format per unes 10-15 persones amb un guia que els anirà portant i anunciant les escenes. Entre grup i grup es calcula que hi haurà un marge de 3-4 minuts perquè no s’interfereixin un amb l’altre durant el recorregut que tindrà una duració d’entre 15 i 20 minuts, aproximadament.
El lliurament d'entrades es farà al mateix parc des de les 16 hores fins esgotar existències.
Vídeo d'arxiu de l'edició de l'any passat realitzat per l'entitat veïnal
Patrimoni
Dissabte i diumenge es podrà visitar l’església Vella de Sant Martí, un cop es van presentar els treballs de recuperación de la seva decoración interior el passat 28 d’octubre. Es tracta d’una església construïda a finals del segle XVI i reformada en època barroca. Les visites es poden fer entre les 10 i 14 hores i també inclouen una exposició sobre la parròquia de Sant Martí.
Els treballs de recuperació de l'església vella de Sant Martí van començar fa ja 28 anys sobre un edifici devastat que va rebre el cop de gràcia durant la guerra civil, amb la crema i saqueig del temple que donaven pas a 60 anys d'abandonament. En una primera fase, que comença als anys 90, bàsicament s'actua per impedir que un edifici que amenaça ruïna col·lapsi i s'arregla la façana i s'asseguren les voltes. Posteriorment es fa un projecte de restauració per al qual es compta amb la inestimable col·laboració de l'especialista Joan Albert Adell i la tasca dels tallers ocupacionals i cases d'oficis amb la participació de 145 professionals de diferents oficis que els últims anys s'han centrat en la restitució de la decoració interior.
El director del Museu d'Història de Cerdanyola i assessor dels treballs de restauració de l'església vella, Joan Francès remarca la importància de l'església vella a la Història de Cerdanyola, erigida en un moment d'extensió del camp català, amb l'aparició dels grans masos, i que a finals del segle XVI ocupa un lloc de centralitat al territori. L'església vella de Sant Martí fa funcions en el seu temps de seu de l'autoritat eclesiàstica, però també de "seu de la comunitat, el lloc on es reuneixen el conjunt de caps de família de la parròquia per deliberar de les qüestions que els afecten com comunitat".
Joan Francès destaca que més enllà del valor patrimonial, l'església vella de Sant Martí, com espai museïtzat, "adquireix un gran valor pedagògic que ens explica com a ciutat, ja sigui explicant els moviments de població al territori, com aula privilegiada per aproximar-se a la història de l'art o per parlar d'un passat recent com la guerra civil. I tot plegat s'incorpora el paisatge mental de tots nosaltres".
La presentació de la rehabilitació es va fer el passat 28 d'octubre
Cinema de difunts, col·leccionisme i més
El dissabte es farà una nova edició de la Fira de les Antiguitats i el Col·leccionisme de Cerdanyola i Ripollet a la plaça de Josep Viladomat. De 9 a 14 h, tindrà lloc la d'antiguitats, col·leccionisme i artesania i de 14 a 20.30 h, la d'artesania.
Dissabte també continua el Festival de Curtmetratges Cerdanyola Screen que té com a objectiu principal mostrar les últimes tendències cinematogràfiques europees, tant d'alt com baix pressupost, però d'alta qualitat. Aquest dissabte, a partir de les 18h, al MAC es realitzarà un especial difunts amb la projecció dels següents curts:
-A Father's Day, Mat Johns (UK)
-Punchline, de Christophe M. Saber (CH)
-Triunfadores, de Joseba Alfaro (ES)
-Limit, de Javad Daraei (IR)
-Set Adrift, de Jennifer Sheridan (UK)
-Estigma, de Javier Abarca (Taller Cinema Cerdanyola) (ES)
Activitats de diumenge
Al Bosc de Can Catà estan previstes diferents activitats de descoberta de l'entorn organitzades per Can Catà natura. S'han organitzat dos itineraris per fer a peu: Fem el camí de la font nova! i Anem cap a la font vella! Comença a les 10h. Hi ha possibilitat de fer itineraris fotogràfics. El preu per als adults és de 3 euros i els infants 2 euros.
La Jugatecambiental organitza aquest diumenge, a partir de les 11,30h una activitat sobre Trementinaires al Turonet, s'identificaran plantes medicinals i es prepararan un senzill ungüent. És una activitat lliure i gratuïta.
Es tracta d'una activitat complementària a l'exposició temporal 'Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya' que es podrà veure al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver fins el 25 de novembre
Cada primer diumenge de mes el Museu de Ca n’Oliver obrirà les seves portes als visitants perquè puguin visitar l’exposició permanent sobre la Cultura Ibèrica en la que els objectes, els interactius i les imatges s’intercalen per presentar un món que va desaparèixer fa més de 2.000 anys. Serà de les 10,30h a les 14,30h.