El Cafè amb Lletres conversa sobre la ciència-ficció
16 d'octubre de 2015 a les 11:35El Cafè amb Lletres ha acollit a la Biblioteca Central de Cerdanyola una taula rodona al voltant de les visions actuals de la ciència ficció. Els convidats a la taula han estat Miquel Barceló, escriptor, traductor, editor i especialista en el gènere; Montserrat Galícia, mestra, llicenciada en història i escriptora; Antoni Munné, estudiós i divulgador de la ciència-ficció; i Carme Torras, escriptora i professora d'investigació a l'Institut de Robòtica (CSIC-UPC).
Audios
16-10-2015 Antoni Munné
16-10-2015 Miquel Barceló
16-10-2015 Montserrat Galícia
16-10-2015 Carme Torras
Antoni Munné, editor i autor i un dels fundadors de la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia, va introduir l'acte parlant de com la ciència-ficció "neix amb la Revolució Industrial, moment en el qual es trenca la circularitat del temps i s'inventa el futur quan el temps esdevé lineal i imprevisible".
Miquel Barceló, enginyer aeroespacial i doctor en informàtica, autor de la recentment reeditada i ampliada Ciència-ficció: guia de lectura i director durant un llarg període de la col•lecció Nova d'Ediciones B, va dir que la ciència-ficció "ha passat de ser un gènere per a gent rareta interessada en temes estranys, a un gènere per al gran públic". Barceló va explicar que la ciència-ficció "tendeix a oblidar-se de futurs llunyans per centrar-se en un futur proper, s'obre molt a les ucronies i ha adquirit una gran qualitat literària, un aspecte bastant absent en la producció anterior als anys 60".
Montserrat Galícia, autora de 19 novel•les juvenils, en bona part de ciència-ficció, recordava les dificultats per trobar una editorial que li edités P.H. 1A. Copèrnic, planeta habitable, l'any 1984, i com finalment va trobar un forat en una col•lecció de literatura juvenil. Ara les prestatgeries de literatura juvenil van plenes de llibres de ciència-ficció, tot i que Galícia opina que "és una literatura monotemàtica sobre vivències comuns d'adolescents i molt sovint són simples operacions de màrqueting orientades al gran consum i el cinema".
Carme Torras, professora d'investigació a l'Institut de Robòtica (CSIC-UPC) i escriptora, va parlar de la interrelació entre la ciència i la ficció i de com conflueixen en uns temps en els quals, per exemple, els robots, una icona del gènere, "cada vegada estan més integrats i presents en l'entorn social". Torras explicava que enguany s'han posat a la venda al Japó, i amb enorme èxit, uns robots mainadera, "un fet que planteja dilemes ètics entre protecció i llibertat, o sobre si les màquines han de prendre decisions per nosaltres, que ja hi eren presents a relats com Robbie, escrit l'any 1940 per Isaac Asimov".
La propera cita del Cafè amb Lletres serà el dijous 19 de novembre, a les 19.30 hores a la Biblioteca Central, i el convidat serà en Joan Carreres, que parlarà sobre la seva novel•la L'àguila negra, Premi Sant Jordi 2014.