El Cafè amb Lletres obre curs amb l'excusa del monstre de Frankenstein
24 de setembre de 2018 a les 11:47El nou curs del cicle literari Cafè amb Lletres ha començat amb una taula rodona al voltant de l'excusa del mite de Frankenstein als 200 anys de la publicació de la novel•la escrita per Mary Shelley. Jordi Coca, Ada Castells i Susanna Rafart són tres dels set escriptors i escriptores convidats per editorial Comanegra a prendre Frankenstein com excusa per projectar la seva mirada sobre els darrers 200 anys de la història de Barcelona.
Audios
24-09-2018 Ada Castells
24-09-2018 Susanna Rafart
24-09-2018 Jordi Coca
Editorial Comanegra ha encarregat a set escriptors i escriptores de diferents generacions i estils diversos a passejar la seva mirada pels darrers 200 de la història de la ciutat de Barcelona amb dues condicions, la presència de l'ombra del Frankenstein de Mary Shelley i un personatge que travessa totes les històries. El projecte resultant, sota el títol Matar el monstre, han estat set novel·les autònomes i independents, tancades en elles mateixes, unides per un tènue fil conductor que enllaça un conjunt de mirades polifòniques sobre la Barcelona que va del 1818 al 2018.
Ada Castells inicia la cronologia del cicle amb La primavera pendent, ambientada a la Barcelona emmurallada de 1818, tot just acabada la Guerra del Francès, i protagonitzada per una dona forta i pragmàtica, la Carme, feminista avant la lettre, i el seu marit, Francesc Castany, que fonològicament remet a Frankenstein, i que veu trastocat el seu món amb la lectura de la novel·la de Mary Shelley publicada aquell mateix any.
Susanna Rafart ha escrit La fugida d'Urània, situada a la Barcelona de 1888, l'any de l'Exposició Universal, un món d'aparences, amb els fastos tapant les misèries, la gentada amagant les solituds i una època de canvis que viu l'aparició de la fotografia eròtica. Rafart centra la seva mirada en les dones que apareixen en aquelles fotografies, crea les seves biografies i descobreix a les protagonistes de les futures revolucions.
Jordi Coca va acceptar la proposta de Comanegra amb la condició d'escriure una novel·la que passés a l'any 1968, i així va néixer Els ulls dels homes mentiders, que aborda el mite de la modernitat, la desaparició del jo, la construcció de la vida d'una manera artificial i la destrucció de la bellesa en l'art, obrint pas a un segle XX en el qual toca conviure amb la lletjor. I per l'altra banda, l'any 68 ha esdevingut mític quan en realitat "és l'any del fracàs absolut de les Revolucions, ja fossin a Praga o a París".
La propera cita del Cafè amb Lletres serà el dijous 18 d'octubre i tindrà com convidada la Llúcia Ramis amb el llibre Les possessions, III Premi de Novel·la Anagrama 2018.