Un cap de setmana familiar per saber com vivien els nostres avantpassats a ca n'Oliver
5 d'octubre de 2015 a les 12:44Nou èxit de convocatòria del Cap de Setmana Ibèric dedicat en aquesta edició a l'arqueologia i l'alimentació. Visites teatralitzades, visites guiades a les exposicions permanent i temporal, així com als magatzems i laboratori del museu, tallers infantils i tast de productes ibèrics van ser algunes d eles propostes per conèixer la cultura ibèrica en família.
Quins aliments es menjaven en un poblat ibèric? Com es conservaven? I com es cuinaven?
Per intentar conèixer la resposta, el Museu i Poblat Ibèric de ca n'Oliver va organitzar un seguit d'activitats en el marc del Cap de Setmana Ibèric adreçades a tots els públics. Una visita teatralitzada a càrrec dels coneguts personatges d'en Bilos i la Betinin, visites guiades al jaciment i a les exposicions permanent i temporal del museu i tallers infantils van ser les propostes preparades que, com sempre, van ser un gran èxit de convocatòria.
L'objectiu, segons la tècnica de Patrimoni de l'Ajuntament de Cerdanyola, Marta Argelagués, és donar a conèixer els hàbits i costums alimentaris del ibers a través de les evidències arqueològiques de les que disposem i que es poden descobrir a través de l'exposició temporal Abans de l'Alba.
La base de l'alimentació eren els cereals, pa sense llevat, formatge, olives, fruits secs i algunes fruites. També menjaven carn, però sobretot d'animals domèstics més que la provinent de la caça. Argelagués indica que a través dels estudis arqueològics que s'han fet de les restes trobades es coneixen alguns dels aliments que consumien els ibers, però no s'ha arribat a saber com es preparaven, "no coneixem el receptari", afegeix.
Diumenge es van fer diferents tallers adreçats al públic familiar com el de caça i el d'elaboració de pa per ensenyar als infants com els ibers molien el gra i s'obtenia la farina.
Els infants, en companyia dels pares aprenien i jugaven amb un jocs de pistes dels aliments ibèrics amb obsequi final i demostració de la conservació de cereals en una sitja.
Els tallers es complementaven amb visites guiades simultànies a l’exposició permanent, a l’exposició temporal Abans de l'Alba i als laboratoris i magatzems del Museu.
El públic va rebre les explicacions sobre la comunicació amb miralls amb altres poblats laietans, però el temps tapat va impedir fer la demostració com en altres ocasions.
Un tast de productes ibèrics van posar el punt i final a la quinzena edició del Cap de Setmana Ibèric.