Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

El català del dia a dia

El català del dia a dia

2 de novembre de 2012 a les 0:00

50 noves parelles de Voluntaris per la Llengua s'han format a Cerdanyola. Un alumne dels cursos del Servei Local de Català compartirà temps i xerrades quotidianes amb un voluntari coneixedor de la llengua. Tothom en surt guanyant: l'alumne perd pors i millora la seva fluïdesa al parlar i el voluntari referma la llengua a la que vol donar suport.

L'acte de presentació de les parelles lingüístiques es va realitzar al Museu d'Art de Cerdanyola i va comptar amb la celebració d'un miniconcert per part del cantautor local Ramon Sauló i la presentació de tres entitats culturals que col.laboren amb el Servei Local de Català: els Castellers de Cerdanyola, el Grup Artístic Teatral (GAT Teatre) i l'Agrupació Sardanista de Cerdanyola.

Laia Bonet, responsable del Servei Local de Català, explica que el principal avantatge que tenen les parelles lingüístiques per als alumnes és que parlen en situacions reals, de la vida qüotidiana, i això els ajuda a vèncer possibles pors i vergonyes a l'hora de parlar en català. El voluntari que forma la parella lingüística amb l'alumne de català també en surt beneficiat d'aquesta relació. Bonet explica que prova d'això és que molts repeteixen l'experiència any rera any.

Les 50 parelles que s'han format ha estat en raó de criteris pràctics com les possibilitats reals de coincidència d'horaris, però també raons d'edat o afinitats personals. Laia Bonet indica que si una parella no funciona, es pot canviar. Per poder participar en la iniciativa de parelles lingüístiques, els alumnes han de saber comunicar-se oralment i tenir un nivell mínim de coneixements de la llengua. El Servei Local de Català demana haver realitzat dos trimestres de formació.

Tres entitats de la ciutat es van presentar davant les parelles lingüístiques a l'acte celebrat al MAC-Can Domènech i van explicar les activitats que realitzen. Laia Bonet explica que consideren fonamental ensenyar no només el català, sinó també coneixement de l'entorn, perquè això suposa cohesionar la comunitat.

El Servei Local de Català a Cerdanyola està situat a l'edifici del museu de ca n'Ortadó a la plaça de Sant Ramon.
 

Galeria d'imatges