Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El cavall, element cabdal de l'agricultura i de la guerra al llarg dels anys
El cavall, element cabdal de l'agricultura i de la guerra al llarg dels anys

El cavall, element cabdal de l'agricultura i de la guerra al llarg dels anys

16 de setembre de 2011 a les 0:00

Dins el conjunt d’activitats previstes en el programa organitzat amb motiu de l’exposició temporal “Cavall i poder al món ibèric”, l’historiador Jordi Garsaball ha fet una xerrada sobre el paper social i econòmic del cavall al llarg de la història, tot posant especial èmfasi en el món rural i utilitzant alguns dels elements que es poden veure en l’esmentada exposició.

Durant la seva exposició, Jordi Garsaball va explicar com el cavalls, i també els ases i els rucs, al llarg de la història, van deixar de ser un animal de guerra, per esdevenir un animal de prestigi i, a poc a poc, també en un animal de feina.

Aquest canvi es produeix durant els segles VIII i IX, per l’aparició de noves tecnologies les quals canvien tot el concepte que es tenia sobre el cavall com a animal de treball

Aquests elements que canviaran el paper del cavall en la societat ibèrica, concretament en l’agricultura i en la guerra, són: el collar, la ferradura, l’estrep i l’arada de voltadora

Abans de l’aparició de l’estrep, en el cas de la guerra, no hi havien estreps en els animals, per tant, el genet no podia fer força amb els peus sobre l’animal, la qual cosa provocava que les cavalleries fossin molt lleugeres.

L’aparició de l’estrep permet, d’una banda que el genet es descansi sobre l’animal, i, de l’altra, que pugui tenir més material de guerra sobre el cavall

Pel que fa a l’agricultura, un element important és l’aparició de la reja i l’arada voltadora, ja que abans existia l’arada romana, la qual era molt senzilla i només permetia conrear la terra molt superficialment, com ara les terres de tipus mediterrani, però no les terres pesants i humides del nord d’Europa. Aquestes arades voltadores, que eren tirades per quatre parelles de cavalls, suposaran un canvi tecnològic i un canvi en la productivitat de l’agricultura europea mai vist.

El segon gran canvi en l’agricultura es produeix al segle XIX, amb la introducció del capitalisme al camp, fet que provoca l’aparició de nous conreus i de nova maquinària, també tirada per cavalls, especialment inventada als Estats Units.

Aquesta nova maquinària, totalment feta de ferro, té la possibilitat de voltar a dreta i esquerra i de graduar la profunditat de la terra, i estalvia treball al pagès i permetre el conreu d’extensions molt més grans.

L’aparició del tractor al 1917 va acabar amb els cavalls al camp.

Demostració real de com es guarneix un cavall

Dins de les activitats emmarcades en l'exposició Cavall i poder en el món ibèric, aquest diumenge, d’11 a 13 hores, els Arriers de Sant Antoni de Cerdanyola faran una demostració real de com es guarneix i es desguarneix un cavall i com es lliga a un carro i una arada a l’animal.

Segons el membre dels Arriers, Jordi Garsaball, en la demostració es mostraran totes les peces que du un cavall, com ara: el collar, el silló, la barriguera, etc, per tal de que el públic assistent pugui veure com funcionava com a màquina de tracció.

Aquesta activitat està adreçada especialment al públic familiar i es desenvoluparà al poblat i ibèric i és gratuïta.
 

Galeria d'imatges