El centenari de Sant Martí s'obre amb l'accent en el seu paper social i històric
14 de novembre de 2005 a les 0:00El centenari de la construcció de l'església nova de Sant Martí tenia divendres una de les seves cites més espectaculars, amb una cercavila pels carrers de la ciutat i l'actuació de diverses entitats culturals de Cerdanyola, en una iniciativa que volia obrir la commemoració al conjunt de la ciutadania de la nostra població tot destacant el paper social i històric que ha tingut l'església i la comunitat parroquial de Sant Martí al llarg dels últims 100 anys.
El rector de la parròquia de Sant Martí, mossén Josep Rosell, remarcava que la commemoració del centenari té una doble dimensió: la de la comunitat parroquial i la del conjunt de la ciutadania de Cerdanyola "on hem d'utilitzar el nosaltres, i no el jo o el tu". En aquest sentit, un dels membres de la comissió organitzadora dels actes, l'historiador local Albert Lázaro, insistia que la commemoració té la voluntat de ser no només religiosa, sinó sobretot ciutadana.
Des de l'Ajuntament, l'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, remarca que l'església de sant Martí sempre ha tingut un paper "integrador" a la ciutat i recordava la importància social que ha mantingut al llarg dels anys. Morral recordava el suport que des de la parròquia s'ha donat a diferents activitats socials, molt especialment durant anys difícils com els de la dictadura franquista ona remarca que l'església va ser un espai "de democràcia". Morral, a l'igual que la regidora de Cultura, Consol Pla, manifestaven també el paper d'unió cívica que va suposar la construcció de l'església a la ciutat, marcant el nou centre de Cerdanyola i com a vincle entre les Cerdanyoles de Dalt i de Baix.
L'acte va comptar amb una representació de les poblacions que tenen com a patró Sant Martí o que tenen una parròquia amb el nom del patró de Cerdanyola. De fet, a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Cerdanyola es va realitzar una recepció als representants de les parròquies de Sant Martí d'Arenys de Munt, Massanet de Cabrenys, Sant Martí Desgaioles i Sant Martí Delbars. Josep Pruna, representant d'Arenys, manifestava el suport d'aquestes parròquies a les activitats commemoratives de Cerdanyola que, entre d'altres qüestions, preparen una trobada de parròquies de Sant Martí a Cerdanyola i una excursió a Tours -França-, on es diu que reposen les restes del sant.
El patró de Cerdanyola
Sant Martí de Tours, patró de Cerdanyola des de l’època medieval, fou un soldat gal del segle IV que va arribar a ser bisbe de la ciutat de Tours i va fundar diversos monestirs. La seva hagiografia li atribueix nombrosos miracles i la tradició l’ha envoltat de llegendes entre les quals destaquen les lluites amb el dimoni. Se’l representa a cavall donant part de la seva capa un pobre o vestit de bisbe. A Cerdanyola se li han dedicat un mínim de tres esglésies: la medieval, situada a la serra de Collserola i avui desapareguda, l’anomenada església Vella de Sant Martí i l’església parroquial .
Una de les activitats realitzades divendres va ser, precisament, la representació del Sant Martí a cavall i vestit de romà donant la seva capa a un pobre. Altres iniciatives simbòliques de la jornada van ser la presentació del banderí del centenari o la realització d'un castell que simbolitzava la construcció de la pròpia església.