El cicle 'La vinya i el vi' proposa un recorregut per la història del celler de Can Costa
13 de juny de 2014 a les 15:06La xerrada 'El conreu de la vinya a l’antiguitat' i l’itinerari 'Cent anys comerciant amb vi a Cerdanyola del Vallès' seran els darrers actes del programa 'La vinya i el vi a Collserola', que començava el 10 de maig a Sant Cugat i que s’ha desenvolupat als 9 municipis de l’àmbit del Parc Natural de la Serra de Collserola.
El jardí del Museu de Ca n’Ortadó serà l’escenari, el diumenge 15 de juny a les 11 hores, de la xerrada El conreu i la vinya a l’antiguitat, que anirà a càrrec de l’arqueòleg de Gandesa, Rafael Jornet. L’acte inclourà també un tast de vins a la romana. A partir de les 12.30 hores, s’iniciarà un itinerari commemoratiu dels 100 anys d’activitat comercial amb vi de la família Costa de Cerdanyola del Vallès. El recorregut, que anirà a càrrec de Jaume Costa, s’acabarà al celler de la família Costa amb un tast de vins casolans. Jaume Costa explica que la història del celler de Can Costa es remunta a l’any 1908, quan el seu avi, Pere Costa, "deixa Ripollet i s’instal·la a Cerdanyola per treballar de boter. Com no sempre es podia pagar amb diners, Pere Costa es va trobar amb una gran quantitat de vi com a pagament en espècies i va decidir fer negoci amb el vi. Un negoci que comença a créixer i que du a la família Costa Milà a tenir bodegues fins i tot a Barcelona".
Joan Costa, cosí d’en Jaume, recorda com abans, a cada poble, "hi havia algú que es dedicava a emmagatzemar el vi que compraven als pagesos de la zona i el tractaven per posar-lo a la venda. També s’aprofitava el vi picat i es destil·lava a Molins de Rei, tot i que el marge de benefici més ampli s’obtenia amb el tartrà que es feia a les botes i que es venia a la indústria farmacèutica. Igualment es distribuïa vi de Gandesa i el Priorat. El negoci comença a davallar quan s’imposa el vi embotellat".
L’itinerari guiat seguirà les passes d’en Pere Costa, que el 1908 va llogar una casa a l’antiga carretera de Sant Cugat, a l’actual Cal Xic Sereno. Es visitarà l’actual celler de Can Costa i acabarà al carrer de Santa Maria, que en temps va ser un magatzem i on ara en Joan Costa ha reunit una interessant col·lecció d’eines relacionades amb la fabricació de botes de vi i altres eines del camp. Una col·lecció d’estris i paraules desaparegudes que ens parlen del nostre passat.
La bodega de Can Costa continua funcionant al carrer de Sant Ramon, portada pels besnéts d’en Pere Costa, oferint un servei proper en un ambient molt familiar. Jaume i Joan Costa creuen que "és molt important estimar un negoci com aquest, assessorant als clients i oferint un espai on poder prendre un got de vi o un vermut. A banda dels clients més antics també hi ha un públic més jove, atret per un tracte personal i distès".