El cinema és el gran protagonista de l'agenda d'aquest cap de setmana
19 de juliol de 2013 a les 17:07Els curtmetratges guanyadors del XIVè Festival Internacional de curtmetratges fantàstics i freaks Fantosfreak es projectaran aquesta nit en la gala de cloenda i lliurament de premis del certamen. També destaquen en l'agenda la representació de l'obra "Las nubes", d'Aristófanes, la visita guiada a l'església de sant Iscle i santa Victòria de Les Feixes i l'oportunitat per veure l'exposició de "Cara a cara".
El cinema és el gran protagonista de l'agenda cultural d'aquest cap de setmana que també presenta incursions en el teatre, la fotografia o el patrimoni.
Els curtmetratges guanyadors del XIVè Festival Internacional de curtmetratges fantàstics i freaks Fantosfreak es projectaran aquesta nit en la gala de cloenda i lliurament de premis del certamen. Les millors pel.lícules de les 48 finalistes que s'han vingut projectant al parc del Turonet des de dilluns es projectaran avui juntament a tres curtmetartges de membres de Fantosfreak: Oscuro resplandor, de Rafa Dengrà; Oportunidad, de Rafa Belmont; i Y serás recompensado, també de Rafa Dengrà.
El festival ha reivindicat tota aquesta setmana a Cerdanyola com a capital del frikisme de qualitat. En aquest sentit, Rafa Dengrà, director del festival Fantosfreak, defineix l'esperit Fantosfreak com la deformació de la qüotidianitat des d'un punt de vista fantàstic, innovador i amb enginy i allunyat del formalisme acadèmic del cinema tradicional.
La projecció de les pel.lícules premiades al Fantosfreak començarà a les 22 hores al parc del Turonet amb entrada gratuïta. Prèviament, a les 21.30 hores actuarà Xavi Rizzo's One Man Band.
Teatre clàssic a Can Serraperera
Del cinema freak al teatre clàssic que prendrà el relleu a l'agenda demà dissabte. La companyia Art Viu Teatre presenta Las nubes d’Aristófanes, en un escenari ideal per a la proposta, l’amfiteatre de Can Serra. Las nubes és el resultat de nou mesos d’assaigs d’un grup de teatre amateur integrat a la Sociedad Blues Cerdanyola, entitat que treballa per l’art en directe, ja sigui música o teatre.
Carmina Tortajada, impulsora de la companyia Art Viu Teatre, explica que Las nubes, tot i escrita fa 2.500 anys, "és una obra absolutament moderna, molt divertida, que tracta problemes que qualsevol pot reconèixer com a seus". L'obra manté vigent una mirada crítica sobre algunes estructures socials que en el fons no han canviat tant en del decurs dels segles.
Las nubes, d’Arsitófanes, es representa a l’amfiteatre de Can Serra el dissabte 20 de juliol, a les 19.30 hores, amb entrada lliure.
Amb moltes novetats, arriba diumenge la Cursa i Caminada dels Poblats Ibèrics de Montflorit que tornarà a posar a provar els corredors de muntanya i serà l'aperitiu de la festa major d'aquest barri, que culminarà el pròxim cap de setmana.
La prova té tres categories:
- Cursa Poblats Ibèrics: amb 15,9km de longitud i 1.522m de desnivell. La sortida d'aquesta categoria serà a les 9 hores.
- Cursa Popular: amb 9,9km de llargada i 720m de desnivell. La sortida serà mitja hora més tard, a les 9:30 hores.
- Caminada Popular: amb la mateixa longitud i desnivell -9,9km i 720m- i la sortida més matinera, a les 8 hores.
La sortida de les tres curses serà des del davant del Centre Cívic de Montflorit. Hi haurà servei de guarda roba, vestuaris, dutxes i tiquet d’entrada a la piscina de Montflorit. Com a novetat destacada, aquest any hi haurà servei de massatge per tots els corredors al finalitzar la cursa. A més, els mes petits tindran una cursa infantil gratuïta.
Durant tot el cap de setmana es celebren els últims dies de l’Exposició Cara a Cara. El retrat a la Col·lecció Foto Colectania, produïda per la Diputació de Barcelona. La mostra acaba la seva estada al Museu d’Art de Cerdanyola el diumenge vinent. Des de Leopoldo Pomés i Xavier Miserachs a Alberto García-Alix i Humberto Rivas passant per Alberto Schommer, l’exposició Cara a Cara mostra retrats d’alguns dels millors fotògrafs espanyols i portuguesos dels últims 60 anys.
Pepe Font de Roma, comissari de l'exposició, destaca que s'hi troben retrats en diferents vessants artístiques, des de la imatge d'estudi a la fotografia de carrer:
Visita guiada a una de les joies patrimonials de Cerdanyola
Per últim, una oferta cultural històrica i artística. La jornada de portes obertes a l'església de sant Iscle i santa Victòria de Les Feixes de 10 del matí a 14 hores de diumenge. A les 12 hi haurà una visita guiada a una de les joies patrimonials de Cerdanyola.
A l’edat mitjana, sant Iscle era una parròquia amb pocs recursos i feligresos, però va viure un període de prosperitat durant la segona meitat del segle XV i fins al segle XVII, relacionada amb l'adquisició de masies del terme per ciutadans de Barcelona.
És en aquesta època quan es va realitzar certes modificacions que van transformar l'aspecte original de l'edifici romànic, afegint-hi dues capelles laterals per donar-li forma de planta de creu llatina, cobrint l'absis amb un retaule, construint una sagristia i modificant la decoració interior, així com alçant l'espadanya. La porta principal es va modificar el 1577, any en què molt probablement van finalitzar les reformes.
La parròquia va quedar suprimida el 1868 dins del context de la desamortització de Mendizábal, data en què es van vendre les terres als propietaris de la masia de Can Catà.
La jornada de portes obertes, inclosa la visita guiada, és gratuïta per a tothom.