El cinema marca l'inici dels actes del Dia de les Dones
4 de març de 2014 a les 14:03Dues pel.lícules, La sonrisa de Mona Lisa i Las mujeres de verdad tienen curvas, obren aquesta tarda les activitats commemoratives del Dia Internacional de les Dones que comptarà amb una quinzena d’activitats a la ciutat durant els pròxims dies. Demà seran Les mestres de la República, el Goya al millor documental de l'última edició, les que seguiran aquest inici cinematogràfic del programa.
Tot i que la data oficial del Dia de les dones és el 8 de març, dissabte, diverses entitats de la ciutat han elaborat un programa commemoratiu que comença avui i s'allarga fins el dia 14.
Dones per la Igualtat projectarà la pel·lícula La sonrisa de Mona Lisa al Museu d’Art de Cerdanyola, avui a les 18h. El llargmetratge de Mike Newell, protagonitzat per Julia Roberts, retrata uns Estats Units als anys 50 en què les dones encara tenien molts entrebancs per poder decidir per elles mateixes.
També aquesta tarda a les 19h a la seu d’Iniciativa per Catalunya-Verds, a la plaça del Primer de maig, el grup ITAKA dedicarà el seu cine-fòrum a la pel.lícula Las mujeres de verdad tienen curvas, l'òpera prima de Patricia Cardoso, directora dels Estats Units d'origen colombià que aborda un conflicte generacional entre una mare d'educació tradicional i costums patriarcals i una filla que vol ser una dona independent.
Les mestres de la República
Més cinema, perquè la secció local del Partit dels Socialistes de Catalunya projectarà, demà a les 18:45h a la sala 6 de l’Ateneu, el documental Les Mestres de la República. Aquesta pel.lícula ha guanyat el Goya al millor documental fa només unes setmanes i recorda a les dones que van lluitar per les llibertats, la democràcia i la renovació pedagògica a l’època republicana. El documental ha estat produïtper la Federació de Treballadors de l’Ensenyament, FETE, de la UGT, amb la col∙laboració de Transit, i dirigit per Pilar Pérez Solano.
En aquest sentit, el PSC destaca els avenços cap a la igualtat d'oportunitats que va introduir la Constitució republicana de 1931 amb "canvis radicals" perquè les dones guanyessin espais d’emancipació. Els socialistas locals remarquen que l’educació va ser "un dels eixos centrals de l’obra republicana" i posen l'exemple d'un decret de creació de 7.000 noves places de mestres que plantejava que "Espanya no serà una autèntica democràcia mentre la majoria dels seus fills, per manca d’escoles, es vegin condemnats a l’analfabetisme i la ignorancia".
Per als socialistes de Cerdanyola, aquesta etapa va suposar un avenç en favor de l’educació pública, obligatòria, gratuïta, laica i bilingüe ila implantació d'escoles mixtes i de les modernes teories pedagògiques. Aquests avenços, indiquen des del PSC, estan avui en perill per culpa de les polítiques conservadores, estatals i autonòmiques amb retallades indiscriminades.