Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El Col·lectiu Ronda ofereix una xerrada informativa sobre la silicosi
El Col·lectiu Ronda ofereix una xerrada informativa sobre la silicosi

El Col·lectiu Ronda ofereix una xerrada informativa sobre la silicosi

19 de març de 2024 a les 12:35

La silicosi va ser la primera malaltia professional reconeguda a Espanya. Des del despatx d’advocats laboralistes Col·lectiu Ronda destaquen que en temps recents es constata un repunt en la xifra de víctimes, també a Cerdanyola, on diferents sentències judicials han reconegut l'origen professional dels casos de silicosi. Davant d’això, organitzen una sessió informativa aquest 22 de març a la Biblioteca Central.

La silicosi és objecte de normativa específica en matèria de prevenció des dels anys 40. No obstant això, des del Col·lectiu Ronda apunten que gairebé 80 anys després “segueix sense estar eradicada i en temps recents hem constatat un notable repunt en la xifra de víctimes”. El despatx d’advocats indica que hi ha diferents sentències judicials que han reconegut l'origen professional dels casos de silicosi que afecten treballadors d'empreses vallesanes, “com Marbres Styl o Marbres Fornell, entre d'altres”.

 

Els advocats manifesten que durant dècades la silicosi ha estat relacionada amb la mineria, especialment amb l’extracció de carbó, però aclareixen que “des de fa anys la majoria de persones que contrauen la malaltia han estat treballant al sector de la construcció i, específicament, exposats a la pols derivada de la manipulació, tallat i instal·lació d'aglomerat de quars, un material molt conegut sota diferents denominacions comercials com ara Compac o, sens dubte la més popular, Silestone”.

Des del Col·lectiu Ronda destaquen que hi ha sentències dictades a jutjats de tot Espanya que indiquen que “la silicosi d'aquests professionals deriva de forma evident de la manca de mesures de seguretat adoptades en la manipulació d'aquest material”, utilitzat especialment per equipar les cuines “dels incomptables habitatges construïts durant el denominat "boom" de la construcció”.

En aquest context, els advocats indiquen que l'afectació d'un treballador per silicosi derivada de la seva activitat professional donarà origen a que la patologia es consideri d'origen laboral i afegeixen que, en funció del grau i amplitud de l'afectació a la seva capacitat física, suposi una invalidesa en grau de total o absoluta. Així, insisteixen, “la determinació d'origen laboral atorga el dret a obtenir un increment en l'import de la prestació corresponent que, si es determina que la patologia va ser causada per la falta d'adopció o insuficiència de les mesures de seguretat, haurà d'abonar l'empresa responsable, ja sigui l'ocupadora directa o, fins i tot, el propi fabricant encara que l'afectat no tingui relació laboral amb l'empresa si aquesta va incomplir el seu deure d'informació”.

La sessió informativa es farà aquest 22 de març, divendres, a les 18 hores a la Biblioteca Central.