El Col.lectiu de Recerques Arqueològiques fa reviure el passat ibèric del campus
20 de juny de 2003 a les 0:00El Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola (CRAC) ha presentat el número 8 de la revista LIMES, editada per l’entitat amb la col·laboració de l’Auntament i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), dedicat monogràficament al jaciment arqueològic d’època ibèrica situat al costat de la Facultat de Medicina de la UAB. La revista, que es presentava ahir a la tarda als jardins de Ca n’Ortadó, explica les investigacions sobre aquest jaciment que va ser excavat l’any 1997 en dues campanyes que van permetre la localització d’un conjunt de setze fosses de tipologia i funcionalitat diverses.
El president del CRAC, José Ángel Montañés, considera que aquest treball -amb l’efectuat als jaciments de Ca n’Olivé i Can Xercavins- situen Cerdanyola en primera línia de les investigacions sobre la Laietània. El president del CRAC ha anunciat que a partir d’ara la revista es publicarà cada dos anys tractant en cada número un tema monogràficament i que els pròxims números es dedicaran al jaciment d’Els Maiols, excavats l’any 1995, abastant des del Neolític a la tardo-antiguitat, i l’estudi de l’edifici de l’església vella de Sant Martí, estudiada l’any 1991, amb una important descoberta de ceràmica.
L’alcalde de Cerdanyola, Toni Morral, per la seva banda, qualifica la tasca del CRAC, fundat ara 16 anys, com d’important “valor afegit” per la ciutat i afirma que totes les persones i entitats que treballin en la línia d’enfortir la ciutat trobaran el suport de l’Ajuntament. Toni Morral, en el seu primer acte oficial com a alcalde de la ciutat, ha reiterat que en la nova etapa en el govern de la ciutat les iniciatives ciutadanes que ajudin a crear “valors afegits” a Cerdanyola del Vallès, ajudant a cohesionar-la i enfortir-la, trobaran les portes obertes de l’administració local.
El vicerector de Campus de la UAB, Manuel Sabés, destacava ahir a la presentació de la revista Limes que a Cerdanyola conflueixen la UAB i un municipi amb empenta, capaç de donar suport a iniciatives com el CRAC. Sabés feia una crida perquè s’aprofundeixi en la col·laboració mútua en aquest “gran espai de cultura”. En aquest sentit, la catedràtica d’arqueologia i història antiga de la mateixa universitat, la doctora Isabel Rodà, manifesta que el nou número de Limes aporta informació molt interessant de la fase final dels ibers a Cerdanyola del Vallès i a la Laietània. La catedràtica recorda l’exposició produïda pel CRAC amb motiu del seu desè aniversari tot fent propòsits perquè en un futur es puguin veure produccions de l’entitat local al recinte de la UAB, a la nova sala d’exposicions de la Facultat de Ciències de la Comunicació.