El conflicte Israel – Palestina, una fràgil esperança de solució
26 d'abril de 2005 a les 0:00El professor d'història contemporània de la UAB i comunicador, Joan B. Culla, ha presentat a l'Ateneu el seu llibre Israel, el somni i la tragèdia, publicat per La Campana el setembre de 2004, en el qual explora les arrels del conflicte que enfronta des de fa dècades israelians i palestins. L'acte, organitzat per CDC Cerdanyola, esdevingué una amena conferència de Culla en la qual explorà les arrels del conflicte, radiografià el present després de la mort de Iàsser Arafat i el canvi d'orientació política d'Ariel Sharon, finalitzant amb la seva visió de com pot evolucionar un conflicte que des de fa dècades interessa arreu del món.
60 anys de conflicte
Joan B. Culla ho justificà dient que des de fa més de 6 dècades aquest conflicte és notícia permanent a la premsa mundial. Actualment hi ha més periodistes acreditats a la zona que es que hi ha a la capital nord-americana. La raó que motiva aquest interès és la condició de territori sagrat per les tres grans religions monoteistes del món – judaisme, cristianisme i islamisme – que té Palestina.
El ponent analitzà el present del conflicte situant-se en els anys de la 2a intifada, iniciada l'any 2000, revolta que aturà en sec el procés negociador entre les parts iniciat el 1993. Segpons l'historiador, després de 4 anys la 2a. intifada acabà per esgotament del poble palestí, sotmés a unes condicions de vida molt dures. A més, factors com els atemptats de l'11-S, a Nova York i Washington i atacs posteriors, com l'11-M a Madrid, haurien provocat un canvi radical de l'opinió mundial respecte a la lluita palestina i islamista en general. La mort de Iàsser Arafat i la seva substitució per Abu Mazen, junt amb el radical canvi de política d'Ariel Sharon, capaç de passar en dos anys de ser el líder de l'extrema dreta israeliana a proclamar que Israel abandonarà Gaza, un anunci que cap primer ministre israelià havia fet abans, ha propiciat un desencallament de la tensa situació entre ambdós pobles.
Hi ha una situació de treva, fràgil alto el foc, junt amb una tímida repressa dels contactes entre l'Autoritat Nacional Palestina i Israel. Joan B. Culla creu que la solució al conflicte passa perquè es compleixi la resolució de l'ONU que proposa dividir el territori entre els dos pobles i crear dos estats, un palestí i l'Israel actual. Una divisió, és clar, adaptada a la realitat actual, no pas com es dissenyà l'any 1947.
Tímida esperança
L'historiador, abonant una tímida esperança sobre la possibilitat de resolució del conflicte, creu que si mai es signa un acord entre ambdues parts, aquest fet provocaria una situació de preguerra civil en ambdós territoris. L'Israel actual, amb una extrema dreta que ha amenaçat de mort Sharon, i una Palestina amb grups islamistes com Hamas, presentarien realitats amb posicions antagòniques sobre una solució pacífica al conflicte, l'única via possible a un procés que fa dècades que dura.