El Congrés Catalunya i Futur debat a Cerdanyola sobre regeneració de la política
20 de novembre de 2018 a les 13:24El Congrés Participatiu Catalunya i Futur ha organitzat a Cerdanyola un debat moderat pel periodista Jofre Llombart sobre regeneració de la política, abordant temes com transparència i codi ètic, sistemes de presa de decisions o política i corrupció.
Audios
20-11-2018 Raül García Barroso
20-11-2018 Jordi Manyà
20-11-2018 Jordi Pacheco
El Congrés Participatiu Catalunya i Futur, en el seu àmbit d'aprofundiment democràtic, a debatut al Teatre Ateneu sobre la regeneració de la política, abordant temes com la vigència de l'actual model de partits polítics, la corrupció o el paper que assoliran les màquines i els avenços tecnològics en la presa de decisions polítiques o judicials. Un debat enriquit per les reflexions de ponents i assistents que plantejava que potser molts problemes no tenen solució.
L'advocat Raül García Barroso, membre de la Plataforma Sabadell lliure de corrupció, que s'ha presentat com acusació particular en el cas Mercuri, apuntava que "la corrupció en la política és sovint una corrupció quotidiana, fets com nomenaments a dit o retirada de multes. En tot cas il·legalitats i delictes que són un abús per part de governants i elits de funcionaris que han de ser denunciats per la ciutadania organitzada".
El professor de Dret de la UB, Jordi Manyà, va fer una introducció a dues noves disciplines del món del Dret, la jurismàtica i la legística, que aborden les relacions entre el Dret i la Intel·ligència Artificial. La jurismàtica estudia com arribar a prendre decisions de forma automatitzada i la legística avança en una nova formulació del Dret en uns temps de canvi de paradigma. El quid de la qüestió radica en la presa de decisions basades en uns valors ètics.
Manyà veu necessari un canvi de dinàmiques en uns temps en canvi constant, passant d'unes dinàmiques de poder i control a unes dinàmiques de valors, "establint dinàmiques de participació, de responsabilitat compartida, entenent la polític com quelcom per participar i no com una cadira on quedar-se de per vida".
El doctor de Ciències Polítiques i degà del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya, Jordi Pacheco, explicava que els partits polítics, qüestionats per alguns plantejaments de regeneració política, han evolucionat al llarg de la Història, i ara es troben davant dos models, "un model tradicional, de partits com espai participació política amb els militants marcant la línia ideològica, que tendeix a la fragmentació de l'espai electoral; i un model de plataforma transversal que es marquen uns objectius concrets".
El debat, més centrat en les reflexions en veu alta que en trobar solucions a problemes molts complexos, va insistir en la necessitat de les deliberacions sobre ètica i valors i en el fet imprescindible d'una ciutadania organitzada com a contrapès de les grans corporacions i el poder financer que han sotmès al poder polític.