Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El Consell d’Alcaldies de la comarca reforça el lligam entre la UAB i el Vallès...
El Consell d’Alcaldies de la comarca reforça el lligam entre la UAB i el Vallès Occidental El rector lafuente flanquejat per la conellera Menor, el presidènt Garcès i els alcaldes de les capitals vallessanes, Terrassa i Sabadell (Cedida)

El Consell d’Alcaldies de la comarca reforça el lligam entre la UAB i el Vallès Occidental

5 de març de 2025 a les 13:51

El Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental s’ha celebrat al rectorat de la UAB i ha aprovat un acord per promoure la transferència de coneixement al territori. La reunió ha aprovat també l'elaboració de Plans d'Igualtat a empreses i Ajuntaments del Vallès Occidental i la redacció d'un nou Pla de Gestió de Residus comarcal.

L’impuls a la innovació, la recerca aplicada i el treball en xarxa reforçant iniciatives com la xarxa HUB B30 per connectar el coneixement acadèmic amb les necessitats dels municipis és un dels acords presos al Consell d’Alcaldies de la comarca que també ha aprovat refermar el treball conjunt en projectes d’innovació social, donar suport a iniciatives de solidaritat i economia circular -com el projecte de redistribució d’excedents alimentaris Recooperem-, fomentar la participació de l’Autònoma en el Pacte per la Indústria de la comarca o explorar noves vies de col·laboració entre UAB i Ajuntaments amb l’objectiu de millorar polítiques públiques i la qualitat de vida de la ciutadania.

El president del Consell Comarcal, Xavier Garcès, ha explicat que la reunió del Consell d’Alcaldies -a la que també ha assistit l'alcalde de la nostra ciutat, Carlos Cordón- s’ha fet avui al campus de Cerdanyola per “la fluida relació” que hi ha entre les diferents institucions i la UAB i ha destacat que es tracta d’un “marc de transferència de coneixement i de treball conjunt durant els darrers anys i que avui reafirmem”.

En aquest sentit, el rector de la UAB, Javier Lafuente, ha remarcat “l’estreta relació de la UAB amb el territori, essencial per a l’impuls de programes socioeducatius de referència en l’àmbit universitari”. Lafuente ha afegit que “ser la millor Universitat no serveix de res si no produïm un impacte al territori, si no som motors al territori” i insisteix que l’Autònoma té projectes concrets amb molts ajuntaments. Per al rector, “l’important de fer recerca és pensar que tot el que fem ha d’acabar amb un impacte a la ciutadania”.

L’acord contempla el foment de l’ingrés a la universitat, posant en valor programes com el Campus Ítaca o el Croma que faciliten l’accés a l’educació superior a joves en situació de desigualtat, al temps que es promou l’envelliment actiu a través d’iniciatives com les Aules d’Extensió Universitària.

Plans d’Igualtat

El Consell d’Alcaldies, amb la presència de la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Eva Menor, també ha abordat les polítiques d’igualtat, a les portes de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, el 8 de març. En la sessió celebrada aquest migdia s’ha aprovat un acord en relació a la implementació dels Plans d’Igualtat a les empreses i als ajuntaments de la comarca.

Així, l’acord contempla l’impuls dels Plans d’Igualtat de la comarca  facilitant la formació en aquesta matèria a les empreses vallesanes d’acord a un treball conjunt amb sindicats i organitzacions empresarials.

El president del Consell Comarcal, Xavier Garcés, ha destacat que “ens trobem a les portes de la commemoració del 8 de març i sabem que encara queda molta feina per fer” i apunta que les dades que ens facilita l’Observatori comarcal indiquen que “la bretxa salarial continua, amb variacions de més del 18%”.

Per la seva banda, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, assegura que es treballa amb les empreses de la comarca per tal que entenguin els beneficis dels Plans d’Igualtat i “ajudar-les, de la mà de les organitzacions empresarials i també sindicals, a crear-los per després aplicar-los” ja que aquests plans poden ajudar a que les empreses siguin més competitives, “alhora que es garanteix la igualtat a les organitzacions”.

La consellera Eva Menor ha presentat avui el full de ruta del Departament d’Igualtat i Feminisme al conjunt de les alcaldies. Menor ha destacat “la màxima coordinació amb els ajuntaments i el Consell Comarcal per abordar totes les qüestions que facin referència al Departament” i ha assegurat que es contribuirà amb una línia de subvencions per tal que les empreses petites tinguin Plans d’Igualtat. La consellera afirma que es treballarà igualment amb els agents d’Igualtat i que es podrà ajudar a que els ajuntaments petits puguin tenir suport per desplegar les polítiques d’igualtat.

Gestió de residus

L’altre gran acord aprovat és l’encàrrec al Consorci de Gestió de Residus del Vallès Occidental d’un nou Pla de Gestió de Residus en base a la nova normativa catalana i la promoció, unint esforços municipals i supramunicipals, d’accions de prevenció, informació, sensibilització i educació ambiental per impulsar la reducció de la generació de residus a la comarca.

El president comarcal ha assegurat que “aquesta comarca sempre s’ha caracteritzat per aquest treball conjunt que ha fet possible les plantes de tractament que tenim i les polítiques de gestió de residus”, tant des del Consell Comarcal com des del Consorci per a la gestió de Residus municipals.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha explicat que el tema dels residus és un dels grans reptes municipals i que l’objectiu és que el nou Pla de prevenció de residus comarcal encarregat al Consorci per a la Gestió de Residus “ens pugui guiar als municipis i que tingui en compte les especificitats de cada municipi”. Farrés també vol unir esforços en la sensibilització de residus i en la reducció de la generació i treballar amb la Universitat Autònoma “per explorar noves vies en la gestió dels residus, noves estratègies per veure com reciclem aquests residus i com ho posem fàcil a la ciutadania”.