Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • El Consell Europeu d'Innovació finança un projecte de Sener per lluitar contra e...
El Consell Europeu d'Innovació finança un projecte de Sener per lluitar contra els residus espacials

El Consell Europeu d'Innovació finança un projecte de Sener per lluitar contra els residus espacials

18 de maig de 2022 a les 9:00

El consorci E.T.PACK-Fly, participat per l’empresa del Parc de l’Alba Sener, ha rebut 2,5 milions d'euros del Consell Europeu d'Innovació (EIC) per desenvolupar un equip de desorbitat d'escombraries espacials fent servir una amarra espacial.

El consorci E.T.PACK-Fly, participat per l’empresa del Parc de l’Alba Sener, ha rebut 2,5 milions d'euros del Consell Europeu d'Innovació (EIC) per desenvolupar un equip de desorbitat d'escombraries espacials fent servir una amarra espacial.

Fonts de l’engineria Sener, que té una de les seves seus aeroespacials a Cerdanyola, expliquen que, a causa de l'alt cost que suposa, la major part dels satèl·lits no són retirats una vegada finalitzada la seva missió. Aquest fet, juntament amb explosions espontànies en òrbites conseqüència del dur entorn espacial, ha generat que multitud de residus s'acumulin a l'òrbita terrestre en forma d'escombraries espacials. Des de Sener apunten que aquests residus representen un gran perill ja que, quan es produeix una col·lisió entre dos objectes en òrbita, es genera un núvol de metralla molt perillós per a la resta de satèl·lits operatius.

El projecte

En aquest context E. T. PACK-Fly, coordinat per la Universitat Carlos III de Madrid (UC3M) i compost per la Universitat de Pàdua, la Universitat Tècnica de Dresden (TU Dresden), Sener Aeroespacial i la start-up alemanya Rocket Factory Augsburg (RFA),  pretén solucionar aquest problema desenvolupant un equip capaç de desorbitar, és a dir, disminuir l'alçada de l'òrbita del residu espacial fins a provocar la seva eliminació a la reentrada a l'atmosfera.

A diferència dels sistemes de propulsió convencionals, l'equip d'ETPACK-Fly utilitza una tecnologia disruptiva, coneguda com a amarra espacial electrodinàmica, que no necessita propulsant. Aquesta amarra electrodinàmica és una cinta d'alumini molt fina (d'uns dos centímetres d'amplada i un parell de quilòmetres de longitud), que funciona utilitzant el plasma que hi ha al voltant de la Terra i el camp geomagnètic per generar un corrent elèctric.

A causa d'un efecte electrodinàmic, dona lloc a una força coneguda com a frenada de Lorentz. Aquesta força és la que desorbita el satèl·lit fins a forçar-ne la reentrada a l'atmosfera terrestre i la seva eliminació per la calor que genera aquest procés. L'amarra és la part fonamental de l'equip de desorbitat que, en no necessitar combustible, és de mida reduïda. També està preparat per estabilitzar l'orientació del satèl·lit que desorbita, i controlar la maniobra de desorbitat per evitar eventuals col·lisions amb altres objectes.

Finançament europeu

El Consell Europeu d'Innovació (EIC), a través del programa EIC Transició, ha finançat el projecte E. T. PACK-Fly. Amb una durada de dos anys i mig, el projecte començarà al setembre del 2022 i el seu objectiu és preparar un equip de desorbitat que serà posat en òrbita el 2025. RFA i Sener Aeroespacial ja han signat l'acord de llançament.

El projecte E.T.PACK-Fly és la continuació del projecte E.T.PACK, també finançat per l'EIC que ha permès desenvolupar un primer prototip de l'equip de desorbitat. Gonzalo Sánchez Arriaga, investigador de la UC3M i coordinador del projecte, subratlla el compromís pel desenvolupament de tecnologies que permetin fer un ús sostenible de l'entorn espacial ja que “és important invertir en tecnologies disruptives que puguin combatre la proliferació d'escombraries espacials alhora que generen riquesa i noves oportunitats de negoci”.

Per la seva banda, Lorenzo Tarabini, director del projecte E.T.PACK-Fly a Sener Aeroespacial, destaca que aquest projecte suposa “l'oportunitat de construir i qualificar per a l'espai mitjançant una sèrie completa d'assajos una plataforma lleugera, compacta i completament autònoma desorbitat de les darreres etapes de llançadors”.