Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El conseller Solà dina amb els empresaris locals per demanar més inversió en R+D
El conseller Solà dina amb els empresaris locals per demanar més inversió en R+D

El conseller Solà dina amb els empresaris locals per demanar més inversió en R+D

5 de juliol de 2004 a les 0:00

El conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, ha mantingut una trobada amb una nodrida representació de membres del món empresarial i del comerç de Cerdanyola. A la trobada també hi eren presents l’alcalde de la ciutat, Antoni Morral, i diversos regidors.

El conseller ha inclòs la política endegada des del seu Departament en el marc de l’Àrea Europea de Recerca, “amb unes bases que es fixen en sendes reunions a Lisboa l’any 2000 i Barcelona el 2002, on es planteja el gran repte polític que Europa sigui l’any 2010 l’economia basada en el coneixement més avançada del món. Una peça essencial per assolir aquest objectiu és que Europa inverteixi en recerca i desenvolupament el 3 percent del seu Producte Interior Brut. Actualment Catalunya inverteix un 1’27 percent i el govern de la Generalitat es fixa com objectiu de legislatura arribar a un 2 percent . Puc assegurar que el govern complirà amb la seva part i esperem que el món empresarial compleixi amb la seva. Recordo que d’aquesta inversió un 35 percent correspon a l’esforç públic i un 65 percent al privat, una bona proporció tot i que encara lluny del model nordamericà, amb un 75 percent d’inversió privada”.

Per a Carles Solà “la raó més important d’una empresa per invertir en R+D és la pròpia empresa. Es enfortir el seu futur. Des de l’administració el que podem fer és ajudar a crear un clima adient, incidint en la oferta, creant més centres de recerca. També podem incentivar les empreses amb ajuts fiscals o enfortir i crear centres de recerca temàtics o contractar investigadors. Però l’instrument més important que tenim en aquests moments per fomentar la creació de noves empreses són els parcs científics. I el PTV, amb l’aposta pel Sincrotró, que a més permet una millor connexió amb la UAB, s’està convertint en un parc científic i tecnològic, que és l’instrument més poderós pel que significa l’aprofitament del coneixement”.

L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, va assegurar que des de l’Ajuntament “estem treballant en el planejament urbanístic d’aquesta zona per situar el PTV i la Plana del Castell com un dels eixos més potents del país en el terreny de la innovació tecnològica, de la recerca, de l’activitat econòmica que te com a matèria prima el coneixement. Aquest espai es pot convertir en un pol de referència de tot el país. El Sincrotró és una peça singular que ha d’optimitzar al màxim l’activitat en aquesta zona, permeten al PTV que gaudeixi d’una certa ampliació per poder donar resposta a la demanda que tenim d’empreses que requereixen una logística potent al seu entorn, per poder donar cobertura a les seves necessitats”.

El director del Parc Tecnològic, Xavier Mateu, es va mostrar convençut que “els parcs són un bon entorn per fer recerca i tant de bo el desenvolupament de la Plana del Castell permeti l’ampliació del PTV. Els que ens interessa a tots es crear riquesa en el nostre entorn per poder aconseguir benestar i ocupació. Aquesta riquesa ha de sortir, en una primer a instància, de l’aplicació de tot el coneixement que tenim el conjunt de petites i mitjanes empreses que conformen l’economia real del nostre país”.

El vicerector d’Investigació de la UAB, Josep Santaló, es va mostrar optimista davant les possibilitats que pot generar el desenvolupament de la Plana del Castell, “el que haurà de permetre, via Sincrotró, que la Universitat salti la B-30 per apropar-se a la ciutat, però també convidaria a la ciutat que fes el mateix i que les empreses pensin en que poden aprofitar el capital que suposa tenir la UAB al costat”.

La majoria d'empresaris presents a la trobada van mostrar el seu interès per obrir i mantenir canals de comunicació amb la UAB per treballar en temes relacionats amb la recerca i la innovació.