Nova alternativa urbanística per al Parc de l’Alba amb una rambla de lligam de ciutat existent i futura
21 de maig de 2018 a les 11:43Un 30% d’ús privatiu –incloent-hi Sincrotró, centres associats i altres espais de recerca- i un 70% de sistemes amb els espais lliures, corredors naturals, vialitat i equipaments; una zona residencial “soldada” a la ciutat existent a l’alçada del castell de Sant Marçal; un espai comercial prop d’aquesta zona i a la vora de la B30; una rambla dels Gorgs des del PTV cap al pont antic de la UAB; i un eix productiu que enllaçaria UAB, Sincrotró i PTV. Aquests són alguns dels elements més destacats de l’alternativa escollida com a prioritària a l’avantprojecte aprovat pel Consell del Parc de l’Alba que s’ha presentat al Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) davant les crítiques de les entitats per no contemplar les seves propostes com una alternativa diferent.
Audios
21-05-2018 Pere Solà L'Alternativa 3 solda ciutat existent i futura
21-05-2018 Pere Solà Alternativa 3 i espais lliures
El Parc de l’Alba ha presentat públicament l’avantprojecte amb tres alternatives de planejament del Centre Direccional que es presentarà el 22 de maig a la Comissió d’Urbanisme de Barcelona i, si hi ha el vistiplau, s’obrirà un període d’exposició pública per presentar suggeriments i, a partir d’aquí, elaborar una proposta més definitiva que comptarà també amb nous espais de participació. Les alternatives es plantegen després de l’anul·lació del Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Així ho indica el director del Consoci Urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola, Pere Solà, que destaca que les sentències que han anul·lat el Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional retornen la situació als orígens del Pla General Metropolità (PGM) de 1976 amb una alternativa 0 que és inviable perquè no contempla el corredor de la Via Verda ni vials i construccions ja realitzades.
3 alternatives; una, l'elegida
Davant d’això, el Parc de l’Alba planteja tres alternatives, de les quals Solà destaca que l’elegida com a prioritària incorpora elements reclamats en el procés de participació realitzat a l’últim any a Cerdanyola, mentre les entitats reclamen que es presenti una alternativa completa amb el dibuix sencer de la seva proposta.
Aquesta tercera alternativa presenta un eix viari des del pont antic de la UAB per buscar la riera dels Gorgs a la zona de la Bòbila i arribar al PTV. Aquesta rambla, que Solà considera que hauria de ser una de les primeres inversions importants, lligaria la ciutat ja existent amb el nou Parc de l’Alba. A la zona nord, tocant l’autopista, hi hauria la zona comercial i terciària (franja lila fluix tocant Serragalliners i la B30) i la zona residencial (en vermell al mapa) que aniria des de Serragalliners fins als entorns del castell de Sant Marçal. Pere Solà destaca que aquest espai residencial estaria “soldat” a la ciutat ja existent amb continuïtat de carrers i suposaria un veritable “eixample” de l’actual nucli urbà de Cerdanyola. Solà manifesta que la nova rambla, amb baixos comercials, lligaria també amb un corredor cívic projectat per la UAB i suposaria una “relació potent de la ciutat i la ciutat universitària”. El pont sobre la UAB es modificaria, en aquest sentit. Una petita franja residencial es situaria al sud del PTV a l’alçada del torrent dels Gorgs.
L’espai d’activitat productiva (de color blau) lligaria la UAB amb el Parc de l’Alba des del pont de les Columnes d’Alfaro seguint un passadís entre el castell i el corredor de la Via Verda per arribar al Sincrotró i a partir d’aquí anar a buscar el PTV.
Com espais lliures (en verd) quedarien el corredor de la Via Verda que tindria continuïtat al nord amb una petita franja paral·lela a l’autopista i al sud amb la zona del preparc de Collserola i les franges a l’entorn immediat de les rieres. Pere Solà destaca que el dibuix té “la precaució que els sols d’antics abocadors quedin com espais verds” i manifesta que, amb la seva remediació, s’han d’anar incorporant a la xarxa d’espais lliure del parc. Els equipaments apareixen al mapa en color groc.
Solà destaca que les obres de remediació del principal abocador, el de Can Planas, ja estan adjudicades i que comptarà amb la realització d’una barrera hidràulica i servirà per impermeabilitzar els residus. A més, es farà una barrera per impedir que els gasos de l’abocador Elena arriben a espai urbanitzat i que es pugui aprofitar, un cop tractat, per a la seva utilització en la xarxa de gas natural de la ciutat.
Pel que fa a la mobilitat, a l’actual desdoblament de la carretera de Sant Cugat pel sud i la B30 pel nord i l’eix de la Ciència que enllaça el Sincrotró amb el pont de la UAB, s’afegiria el vial dels Gorgs. Pel que fa als transports, es planteja que el desdoblament de la línia del TGV externa a Barcelona arribi a Cerdanyola amb un intercanviador que arribaria a la Ciutat Comtal a través de Collserola amb els Ferrocarrils de la Generalitat en un túnel d’Horta ferroviari que sortiria de Barcelona per la zona de les Llars Mundet. El tramvia també es planteja que arribi al nou parc de l’Alba i connecti amb altres xarxes de transport.
Les altres alternatives
Pel que fa a les altres dues alternatives plantejades. L’anomenada 1 el que fa principalment és incorporar al previst al PGM –l’alternativa 0- les modificacions de les actuacions ja realitzades -com el corredor de la Via Verda o la construcció del Sincrotró- amb zona residencial al voltant del castell i espai d’equipaments a tocar del Sincrotró.
L’alternativa 2 amplia la zona residencial fins a la carretera de sant Cugat, mentre els equipaments es situarien en bona part entre la carretera i el preparc de Collserola. En aquesta alternativa la ciutat existent connectaria amb espai comercial i productiu i no amb el residencial.