El conveni per a la ubicació del sincrotró respecta la Via Verda
8 de març de 2004 a les 0:00La comissió de seguiment de l’acció de govern municipal ha presentat aquest migdia el conveni signat entre l’Ajuntament de Cerdanyola i la Generalitat de Catalunya per a la ubicació del laboratori de llum sincrotró.
El conveni per a la construcció, equipament i explotació del laboratori de llum sincrotró inclou dins de la modificació del planejament, actualment vigent, la qualificació com a parcel·la d’equipaments especials sincrotró, la parcel·la de 6 hectàrees de superfície ubicada a ponent de la riera de Sant Marçal. La parcel·la tindrà assignada una edificabilitat de 20.000 m2/sostre, així com una reserva de 15.000m2/sostre per a futures ampliacions.
L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, considera que "malgrat el canvi d’ubicació, el conveni no posa en perill cap dels aspectes fonamentals registrats en el conveni del 29 d’octubre, i que passaven per la reducció d’habitatge, l’ampliació de zona verda i la construcció d’un parc científic del qual el sincrotró és la joia de la corona. Mitjançant el conveni d’ubicació del sincrotró, la Generalitat aconsegueix recuperar les 6 hectàrees que ocupava el sincrotró en l’anterior planejament per dedicar-les a ús industrial. 6 hectàrees que es recuperen majoritàriament de vials i del terreny de l’abocador de Can Planes, i que en cap cas, afecta a zones verdes".
Antoni Morral creu que la firma del conveni és una bona notícia per a Cerdanyola, "per què assegura la presència del sincrotró i demostra que l’Ajuntament, per primera vegada en molts anys, ha demostrat voluntat i capacitat de negociació política per defensar el model de creixement urbà impulsat des de la mateixa ciutat".
La tinent d’alcalde i portaveu de CiU, Consol Pla, creu que el requeriment de l’Incasol per recuperar les 6 hectàrees del sincrotró i destinar-los a espai industrial "és absurd i està basat en criteris de rendibilitat econòmica impropis d’una empresa pública, i han acabat generant unes negociacions innecessàries, fruit de les quals Cerdanyola ha pagat un preu que no calia".
La tinent d’alcalde i portaveu d’ERC, Montserrat Puig, ha volgut destacar el paper jugat pels consellers de Medi Ambient, Salvador Milà, d’IC-V, i de Universitats i Recerca, Carles Solà, d’ERC, per assegurar la permanència del sincrotró i el respecte del conveni del 29 d’octubre. Per la seva banda, el regidor de territori, Rafael Bellido, insistia en que amb la nova ubicació "es continua mantenint l’amplitud de la via verda i no afecta al planejament de la zona, un procés encara en tramitació i obert a la participació".
Antoni Morral manté que sincrotró i via verda són compatibles i necessaris per a Cerdanyola, i que "mai ha passat pel cap de ningú renunciar ni a una cosa ni a l’altra".
Les obres d’urbanització de la parcel·la destinada al sincrotró hauran de començar abans de l’1 de gener de 2006, i a finals de 2009 s’espera que comenci a funcionar en període de proves.