El Correllengua analitza la situació del País Valencià
24 d'octubre de 2005 a les 0:00El Correllengua 2005 arribava a la ciutat divendres amb un acte organitzat pel PAS fóra del programa oficial i dedicat a la situació de la llengua i la cultura catalana al País Valencià. El regidor de Participació Activa i Social, Daniel Helbig, obria l’activitat explicant que aquest any l’organització del Correllengua ha estat assumida per l’Ajuntament, després de 3 anys muntant-se des de La Verema amb el suport del PAS. Helbig ha remarcat que per problemes d’organització aquests grups no han pogut participar en l’organització del Correllengua 2005. Tot i valorar positivament el gest de l’Ajuntament en implicar-se en l’organització del Correllengua, Helbig ha explicat que la decisió de donar-li un caire cultural a la comissió organitzadora local provocarà que el PAS suggereixi a l’Ajuntament una obertura a tota les associacions, siguin de la mena que siguin perquè qui ho vulgui pugui participar muntant aquesta activitat. La Tinenta d'Alcalde i regidora de Cultura, Consol Pla, va destacar durant la roda de premsa de presentació dels actes del Correllengua que és la CAL, Coordinadora d'Associacions per la Llengua, associació organitzadora del Correllengua, qui no vol que hi participin associacions de caire polític per evitar que capitalitzin la proposta.
La situació al País Valencià
L’acte va consistir en la presentació de l’entitat Espai País Valencià. Helbig va explicar que cada any presenten grups culturals que treballen per la llengua i cultura catalanes als diversos territoris del domini. Actuaren com a ponents Miquel Rodrigo i Àngel Asensio. Ambdós explicaren que la idea d’aquest col·lectiu és divulgar la realitat del País Valencià, que va més enllà de la ciutat de València, i actuar de motor d’intercanvi entre els territoris de cultura catalana.
Del roig al blau
Es projectà el documental Del roig al blau, d’Albert Montón i Llorenç Soler, produït pel taller d’audiovisuals de la Universitat de València i en el qual s’intenta donar respostes a la situació actual del País Valencià. Entrevistes amb els protagonistes de la transició valenciana, documents gràfics de l’època i altres testimonis per confegir una aproximació a fenòmens com el blaverisme i altres trets identificadors del País Valencià.
Albert Montón, en declaracions a Cerdanyola Ràdio, explicà que Espai País Valencià és una jove entitat formada per valencians i valencianes residents al Principat. Àngel Asensio destacà que la situació real al País Valencià no és del tot negativa a la llengua i cultura catalanes. La feina que es fa des dels pobles o de sectors com l’escola, oferint formació en la llengua pròpia, ajuden a crear una situació que requereix un posicionament de la societat valenciana.
Reivindicar Ovidi Montllor
El Correllengua s’organitza en diverses columnes que recorren els països catalans. La que passa pel Vallès Occidental és la dedicada a l’Ovidi Montllor, originari d’Alcoi. Àngel Asensio parlà de Montllor, destacant que ha estat reconegut més enllà de la seva terra afegint que és ara, quan ja no hi és entre nosaltres, quan se’l reivindica amb més força.
Propers actes del Correllengua
Els actes del Correllengua organitzats per l’Ajuntament a través del Consell Municipal de Cultura es faran majoritàriament el 29 d’octubre, amb activitats previstes fins al 2 de novembre. Aquest dia es retrà homenatge a Caterina Albert, “Víctor Català”, amb una xerrada a càrrec de l’escriptora Marta Pessarrodona.