Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El Correllengua i l'Aplec de Sant Iscle, actes protagonistes de l'agenda
El Correllengua i l'Aplec de Sant Iscle, actes protagonistes de l'agenda

El Correllengua i l'Aplec de Sant Iscle, actes protagonistes de l'agenda

22 de novembre de 2013 a les 15:11

La commemoració de la patrona de la música, Santa Cecília, amb concerts de l’Agrupació Musical de Cerdanyola i de la Coral Camins, les activitats de la Festa de Collserola i VII edició de la Marxa contra la Violència vers les Dones són també temes destacats de l’agenda.

Els actes del Correllengua, la celebració de l’Aplec de Sant Iscle, la Festa de Collserola i la commemoració de la patrona de la música, Santa Cecília, són els actes més destacats de l’agenda cultural del cap de setmana. En l’àmbit social, la VII edició de la Marxa contra la Violència vers les Dones serà també una de les activitats protagonistes.

Aquest divendres, Vespres Literaris organitza un recital de poesia amb la participació de la poeta local Esperança Castell, que presentarà el seu darrer poemari: Flames a la fosca, i el poeta de Vilafranca del Penedès, Santi Borrell, que recitarà poemes del seu segon treball publicat: Fragments d'una pedra. La vetllada comptarà amb la participació musical dels guitarristes locals Manel Puig i Miquel Carretta. Es farà al B’Art de l’Ateneu a les 19,30h.

També avui tindrà lloc una nova masterclass de cuina al mercat de Les Fontetes, amb una demostració de com els cuiner preparen les seves especialitats. En aquesta ocasió el protagonista serà El Bar Restaurant Grau i començarà a les 18h.

Al final de cada classe, a les 19h, es farà el sorteig de 3 sopars per a dues persones al restaurant del xef convidat. Per participar en aquesta activitat s’ha de deixar el tiquet de compra de la mateixa setmana de qualsevol parada del mercat a l’urna de la masterclass.

El local Te-Art serà l’escenari de la presentació del llibre Manual per a mares soles, Famílies del segle XXI, d’Esther González Bayo. A l'acte hi participaran la historiadora i escriptora Assumpta Montellà i el fotògraf Xavi Olivé. Començarà a les 20h.

Per acabar la nit, la sala Acme proposa el concert de Juan Valverde. S’iniciarà a les 13,30h.

Activitats de dissabte

Dissabte és dia de contes al Casal de Joves. Són els que explicarà Miqui Giménez per a infants de més de 4 anys. Començarà a les 12h.

Dins del cicle de cinema infantil en català, dissabte es projectarà Doraemon, la pel·lícula, a partir de les 16h i diumenge, a les 12h a Cinemes El Punt.

L’Agrupació Musical Cerdanyola celebra el dia de Santa Cecília, la patrona dels músics, amb un doble concert, el de la Coral a l’església de Sant Martí i el de la Banda a l’Ateneu de Cultura. Serà el dissabte 23 de novembre a les 18h i a les 20h respectivament i l’entrada serà gratuïta i oberta a tothom.

En la primera part de la vetllada, l’església acollirà una trobada de corals en la que, a més del coral de l’Agrupació Musical Cerdanyola, també actuarà la Coral de Pares i Mares de l’Escaladei i el cor Xera de Tarragona.

Dirigides per en Manel Cubeles, les veus de la Coral de l’Agrupació Musical Cerdanyola interpretaran 4 peces, d’entre elles tres estrenes. Serà un repertori variat i amb ritme per passar-s’ho bé, segons el mateix director.

En la segona part de la vetllada, la Banda de l’Agrupació Musical Cerdanyola farà el seu tradicional concert de Santa Cecília a l’Ateneu, a partir de les 18h. La formació interpretarà dues sardanes, algunes obres originals per a banda, com Incantation and Dance de John Barnes, i un solista, Eloi Vidal, tocarà el concert per a trompeta de Haydn.

El director de la Banda, Gerard Pastor, indica que pràcticament tot el repertori ha estat renovat, tal i com acostumen a fer a inicis de temporada.

Aquest cap de setmana es celebra una nova edició del Correllengua que enguany es dedica a la figura del poeta Miquel Martí i Pol en el desè aniversari de la seva mort. La flama del Canigó arribarà a Cerdanyola dissabte a la plaça de l’Abat Oliba, on es llegirà un manifest, i una fira d’entitats i diverses activitats, majoritàriament al voltant de la poesia.

La flama del Canigó arribarà a Cerdanyola dissabte a les 20 hores, moment en què es llegirà el manifest del Correllengua 2013 redactat pel filòsof Josep Maria Terricabras. La benvinguda a la flama l'oficiarà l'escriptor cerdanyolenc Isidre Grau amb la conferència Per què el Correllengua?. Un dels organitzadors del Correllengua a la ciutat, Jaume Sobrevals, explica que el Correllengua vol sensibilitzar sobre la importància de l’ús de la llengua, que parlen 10 milions de persones, fent de la cultura una eina reivindicativa que genera conflicte per avançar.

Una fira d'entitats serà protagonista de la jornada de diumenge en què la poesia centrarà bona part de les activitats amb el record de Martí i Pol a càrrec del director de l'escola Escaladei, Toni Soler; l'espectacle Mamut en què el col·lectiu local Ramat de pedres fa un recorregut nostàlgic al llarg dels últims quaranta anys de la nostra història col·lectiva i la participació del poeta, rapsoda i showman Josep Pedrals, que en aquesta ocasió ens oferirà l’espectacle El romanço d’Anna Tirant.

A més, hi haurà ballada de sardanes amb l’Agrupació Cultural Sardanista, el club de Scrabble de Cerdanyola realitzarà un taller obert a totes les edats, els Arriers de sant Antoni Abad dirigiran un joc de vocabulari específic dels antics oficis de carreter i traginer i també es podrà practicar el tradicional esport del tir d’espardenya. La jornada es clourà amb una taula rodona sobre es atacs al català a les Illes i al país Valencià.

El Correllengua d’aquest any tindrà continuïtat les dues setmanes següents. El dimecres 27 de novembre, a les 19.30, el MAC acollirà la xerrada Llengua, creació i creació literària a càrrec del professor i assagista Víctor Sunyol, que presentarà el seu darrer poemari Quest. A més, el periodista de Cerdanyola Albert Puig presentarà el seu llibre El cançoner de tothom. Les 150 cançons catalanes de la nostra vida el dimarts 3 de desembre, també al MAC.

La sala Acme també celebra el Dia de la Música 2013, a partir de les 23h amb un esdeveniment molt especial.

Activitats de diumenge

L'Aplec de Sant Iscle i la Festa de Collserola que es van suspendre diumenge passat a causa de la pluja es celebraran aquest diumenge, dia 24, i mantindran la gran majoria dels actes programats inicialment.

L'Aplec tornarà amb l'objectiu de ser una jornada de germanor al voltant d'un entorn natural com és Collserola i de gran valor patrimonial i històric, com és la vall de Les Feixes on destaca la presència de l'església de Sant Iscle i Santa Victòria i de l'ermita de Santa Maria, recentment restaurada.

Les activitats de l'Aplec de Sant Iscle s'iniciaran amb l'ofici religiós a les 12 del migdia, per passar posteriorment al tradicional repartiment de pans beneïts. La ballada de sardanes però, no podrà comptar amb la participació de la cobla Sabadell a causa dels compromisos prèviament adquirits per la formació musical. Durant tot el dia, l'aplec serà el motiu de celebració del concurs de fotografia de Sant Iscle organitzat per l’Agrupació Fotocine Cerdanyola Ripollet (Afocer) que arriba ja a l'edició número 38.

Pel que fa als dos temples de la vall de les Feixes, es farà una jornada de portes obertes entre les 10 i les 14h. A l’ermita de Santa Maria de les Feixes, recentment restaurada, es farà una visita a les 11 i 12.30h i a l’església de Sant Iscle i Santa Victòria només es farà una visita guiada a les 11h.

L'Aplec de Sant Iscle forma part del programa de la Festa de Collserola que es celebrarà sota el lema Parc Saludable=Gent Saludable. L’objectiu de la festa és acostar-se als usuaris del parc i fer-los arribar alguns aspectes que cal tenir en compte quan visitem aquest espai. La festa vol posar de manifest que Collserola i els espais naturals aporten beneficis naturals i socials, així com també dins l’àmbit de la salut i el benestar de les persones.

La cap de servei d’Ús Públic, Divulgació i Educació Ambiental del Consorci del Parc de Collserola, Isabel Raventós, indica que no es vol portar més gent al parc natural, sinó que aquests usuaris lliguin els conceptes de Collserola i salut, tant de les persones com de l'espai natural

Els centres d'informació de Can Coll, a Cerdanyola, i Vallvidrera centralitzaran bona part de les activitats divulgatives de la jornada en què hi haurà des d'una mostra de productes d'alimentació sans a tallers de relaxació i tai-txí, passant per contes per als infants o itineraris guiats per la serra.

Un fulletó informatiu de bones pràctiques es distribuirà en 8 punts del parc, entre ells la caseta del Parc de la riera i l'Aplec de Sant Iscle. El fulletó resumeix els beneficis que aporta Collserola i la manera més sostenible i respectuosa de gaudir-ne ja sigui com a visitant a peu o utilitzant la bicicleta i fins i tot a cavall.

A més, la Festa també servirà per presentar el nou vídeo divulgatiu del Parc Natural realitzat per l’empresa cerdanyolenca Cràtor Produccions. El vídeo, que es projectarà al Centre d’Informació i al Centre d’Educació Ambiental Can Coll de Cerdanyola, mostra la diversitat natural i paisatgística, així com la història d’aquest espai protegit. Raventós explica que l'audiovisual és diferent als anteriors fets pel Parc de Collserola en què es posava l'accent en la seva gestió mentre ara es vol mostrar valors naturals, ús social, a més, emocionar al públic.

La festa es farà de 10 a 14 hores. Les activitats es poden consultar al portal web del Parc Natural de Collserola.

També diumenge, el teatre de l’Ateneu acollirà la representació de l’espectacle La vaca que canta de la companyia Poca Cosa Teatre. És una activitat organitzada per Bambalina. Començarà a les 12h i el preu de l’entrada és de 6,50 euros per al públic en general; 4,50 euros per als socis de Bambalina.

En motiu del Dia Internacional per l'Eradicació de la Violència vers les Dones (25 de novembre) diumenge s'organitza la VII Marxa contra la Violència Vers les Dones. Sortirà, a les 12h, de la plaça de L’Abat Oliba i farà un recorregut pels carrers més cèntrics de la ciutat. Abans de la marxa es llegirà el manifest unitari.

El cantautor barcelonés Xavier Mayora presenta el seu nou treball discogràfic Nu i la terra. Hi actuarà amb una posada en escena genuïna i atractiva on la música i les lletres ens endinsen en la filosofia personal d'aquest autor emergent amb una llarga trajectòria artística. Tot això acompanyat d'un plaer gastronòmic: les porcions de migues que sortiran de cuina a ritme de rock místic i el millor vermut casolà. Serà a les 13h al Holi Bar.

Ja per la tarda, a les 17,30h, tindrà lloc el Concert de Tardor a càrrec de la Coral Camins i del cor Everett Quartet, a l’església de Sant Martí. L’entrada és gratuïta, però es pot deixar un donatiu voluntari per a Càritas Parroquial.

Galeria d'imatges