Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

El decret de preemergència per sequera inclou Cerdanyola Foto de Pixabay en www.pexels.com

El decret de preemergència per sequera inclou Cerdanyola

22 de novembre de 2023 a les 10:42

El Govern de la Generalitat ha anunciat l'entrada en fase de preemergència -o excepcionalitat agreujada- als 202 municipis del sistema Ter-Llobregat, entre ells Cerdanyola. El consum no podrà superar els 210 litres per habitant i dia, superior al detectat a Cerdanyola de 174 l/hab/dia.

El Govern ha anunciat noves mesures per fer front a la situació de sequera davant la manca de pluges dels últims 36 mesos -que el govern assegura suposa la major sequera dels darrers 100 anys per durada, extensió i intensitat-. El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, alerta que el “moment és molt crític i estem en una situació d’emergència nacional”, raó per la qual fa “una crida a tota a ciutadania, a les activitats econòmiques, a les entitats, a tothom, perquè ens posem tots en mode d’emergència”.

Entre  aquestes mesures destaca que els volums totals d’aigua que entrin als dipòsits municipals per a l’abastament de la població no podran superar els 210 litres per habitant i dia, incloses les activitats econòmiques i comercials. En l’escenari d’excepcionalitat actual el límit és de 230 l/hab./dia i a Cerdanyola les últimes dades facilitades indiquen un consum de 193 l/hab/dia.

L'altra gran novetat passa pels camps de gespa d'esport: la dotació d'aigua permesa per al reg de superfícies de gespa destinades a l'esport federat, passa de 450 a 200 m³ per hectàrea al mes. El conseller Mascort explica que es rebaixa la dotació però no es prohibeix el reg després d’aprendre la lliçó de la pandèmia perquè els infants i joves són els que van patir més problemes de salut mental i emocionals per no poder practicar esport.

També es permetrà el reg de supervivència per a l’arbrat, amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 20 a 8 hores, i només mitjançant reg gota a gota o regadora. Les piscines privades d’ús individual o unifamiliar continuaran sense poder omplir-se. Només es permetrà el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d’ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.

Així mateix, quedarà prohibida la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars, excepte si és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària.

Els vehicles només es podran rentar en establiments comercials dedicats a aquesta activitat, que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua, tret dels casos de necessitat per mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals.

Finalment, queda prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible per al seu manteniment.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ressalta també l’inici de la campanya “Emergència per sequera. L’aigua no cau del cel. Estalvia aigua. És urgent” amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania de la situació “extremadament crítica” que viu el país. Plaja assegura que “és una crida a l’estalvi, a l’esforç de tothom” i que  aquesta campanya transmet “la urgència de l’estalvi d’aigua i l’esforç col·lectiu necessari”.  La portaveu indica que l’aigua “que cadascú de nosaltres pugui estalviar beneficiarà el conjunt del país”.

La campanya també explica com s’està gestionant la sequera amb tots els recursos disponibles, pal·liant-ne els efectes i optimitzant l'ús de l’aigua al màxim. Més de la meitat de l’aigua que consumim no prové de la pluja, sinó que és aigua regenerada, reaprofitada o dessalinitzada per la Generalitat.