El derbi es decideix a pilota aturada Foto: Carles Rosell

El derbi es decideix a pilota aturada

8 d'octubre de 2023 a les 2:25

El Cerdanyola CH femení perd a la pista del PHC Sant Cugat en un duel en què els llançaments de falta directa han estat determinants en el resultat final (6-3). Les verd-i-blanques s’han vist superades per un rival amb més efectivitat que ha capgirat el marcador quan faltaven vuit minuts pel final

Cada vegada més les accions de pilota aturada tenen una transcendència més gran en l’hoquei i qui tingui més encert en aquest tipus de jugades té molt a guanyar. Aquesta és la realitat malauradament viscuda avui pel Cerdanyola en el pavelló de la Rambla del Celler de Sant Cugat. En un partit intens i vibrant, les cerdanyolenques no han pogut respondre a un penal i a cinc faltes directes en contra i han caigut derrotades en els instants finals, tot i el bon partit que han realitzat. Al finalitzar el matx, el mateix tècnic local Alberto Borregán considerava que el Cerdanyola havia estat molt millor en molts minuts i que les sensacions de joc del seu equip eren dolentes; tot i així, destacava la importància de la bola aturada i valorava l'eficàcia de les seves jugadores. De fet, dels sis gols encaixats pel Cerdanyola, quatre tenen l’origen en faltes xiulades per l'àrbitre. Per les vermell-i-negres han marcat Ariadna Avilés i Alba Ambrós, per partida doble, Andrea Massons i Laura Porta; i per les visitants Gemma Solé, Paula Ferrón i Carla Castro.

A peu de pista es respirava la tensió d’una rivalitat veïnal que s’ha fet notar al llarg dels cinquanta minuts. La intensitat mostrada pels dos equips ha significat que es veiés un joc de contacte permanent entre les jugadores; però sense sobrepassar els límits i dut a la màxima emoció. La primera part ha estat molt igualada amb alternances per a cadascun, tot i que ha estat el San Cugat el primer a avançar-se en l’electrònic amb un xut llunyà d’Andrea Massons que ha sorprès la portera Júlia Vilarrasa. Les verd-i-blanques aconseguien l’empat gràcies a una falta directa que ha resolt magistralment la capitana Gemma Solé i que ha suposat la targeta blava per a Anna Martin. Encara que no han aprofitat del tot aquesta superioritat numèrica, ja que un minut després era Laura Valverde qui veia la blava i qui concedia una nova oportunitat de falta directa per les santcugatenques. L’encarregada ha estat Ariadna Avilés que en segona instància ha fet el 2 a 1 després de l’aturada de Júlia Vilarrasa. El Sant Cugat i el Cerdanyola han continuat buscant la porteria rival i han perdonat ocasions clares; en el cas de les cerdanyolenques en atacs clars de dos contra un, i pel que fa a les locals sense treure profit de l’amonestació color blau a Carla Castro i que Ariadna Avilés ha malgastat de llançament de falta directa.

A la represa, el bon inici del conjunt de Marc Miranda els hi ha permès posar-se per davant amb dues dianes de Paula Ferron i Carla Castro marcades en transicions ràpides. Fins a l’equador del segon temps, el Cerdanyola ha jugat amb més velocitat fent diverses triangulacions i oferint la seva millor versió sobre la pista, però sense rebre el premi del gol. En una altra acció de targeta blava contra les verd-i-blanques, Laura Valverde s’asseia a la banqueta i la jugadora local Andrea Avilés tornava a fallar una falta directa. Un desencert que ha passat a l’altre cantó de la pista, ja que Paula Ferrón no ha estat capaç de convertir l’acció de falta que suposava la desena per a les de ‘Beto’ Borregán. A partir d'aquí, uns vuit minuts finals fatídics per al Cerdanyola que ha vist com li remuntaven un 2 a 3; primerament Andrea Avilés es treia un pes de sobre, després de dues faltes directes errades, perquè en la següent jugada ha fet l’empat convertint en gol una pilota al segon pal. Seguidament, l’àrbitre indicava penal i Laura Porta feia el quart després que Júlia Vilarrasa aturés el primer llançament. Finalment, els dos últims gols arribarien en els últims setanta segons del partit des del punt de falta directa obra d’Alba Ambrós. L’equip verd-i-blanc ha acusat l’esforç físic, sobretot en el tram final del duel, que ha obligat a les jugadores a multiplicar-se en defensa a causa de les quatre amonestacions amb targeta blava, l’última de Gemma Solé en el darrer minut.

Així i tot, el Cerdanyola CH suma la segona derrota del curs i es queda novè a la classificació amb només una victòria. Amb els mateixos punts que les cerdanyolenques hi ha el CP Las Rozas, el pròxim rival que visitarà Can Xarau dissabte vinent a partir de dos quarts de sis de la tarda.

Fitxa del partit:

PHC Sant Cugat: Carla Batlle (P), Laura Porta, Andrea Massons, Txell Gimeno i Albà Ambrós – Maria Just, Laia Paredes (C), Ariadna Avilés, Anna Martin i Irache Candal (P)

Cerdanyola CH: Júlia Vilarrasa (P), Paula Ferrón, Gemma Solé (C), Laura Valverde i Carla Castro - Ariadna Carrión, Júlia Birbe, Inés Maria Gaivéu i Nagore Paredes (P).

Gols: 1-0, Andrea Massons (3’); 1-1, Gemma Solé (13’); 2-1, Ariadna Avilés (14’); 2-2, Paula Ferrón (29’); 2-3, Carla Castro (30’); 3-3, Ariadna Avilés (42’); 4-3, Laura Porta (44’); 5-3, Alba Ambrós (49’); 6-3 Alba Ambrós (50’)

Àrbitre: León FIguerola, Albert