Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El desplegament de la Televisió Digital s'obre pas a Catalunya
El desplegament de la Televisió Digital s'obre pas a Catalunya

El desplegament de la Televisió Digital s'obre pas a Catalunya

14 de juliol de 2004 a les 0:00

El projecte Maresme Digital ha iniciat aquesta setmana el procés de desplegament de la Televisió Digital Terrestres (TDT) a Catalunya, poc després que el Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola hagi aprovat la gestió d’un programa de TDT, tot i reclamar que s’adeqüi a la realitat d’una comarca amb tant pes demogràfic com la del Vallès Occidental.

El nou projecte del Maresme suposa un pas pioner en el canvi de la tecnologia analògica a la digital que suposa que les 170.000 llars del Maresme rebran els quatre canals digitals de Televisió de Catalunya -TV3, K3/33, 3/24, el canal pilot i el servei de dades interactives- amb una millora de la qualitat de la imatge i el so del senyal de televisió. Aquest canvi del sistema analògic actual al sistema digital s’haurà de fer a tot l’Estat espanyol abans de l’any 2012, quan el sistema analògic deixarà de ser operatiu.

De fet, la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) ja fa temps que emet de forma continuada amb tecnologia digital des de la Torre de Collserola, concretament des de l’any 1998 i pot donar cobertura digital al 80 percent de la població amb un total de sis centres emissors.

L’impuls i desenvolupament d’aquesta tecnologia està a la espera de la reassignació de freqüències de l’antic operador Quiero TV. Segons el Govern central, la TDT podria provocar un procés inversor a l’Estat valorat en uns 4.000 milions d’euros. Una TDT permet rebre una millor imatge i qualitat de so, sense interferències, però el seu gran valor afegit és la possibilitat d’accedir a serveis i continguts interactius.

A més, en un futur, també permetrà rebre de forma gratuïta més canals de televisió: els quatre de la CCRTV, quatre canals més d’Emissions Digitals de Catalunya –grup Godó-, i els canals d’àmbit estatal, els cinc actuals i catorze més, a banda de les emissions de les televisions locals, que properament hauran d’integrar-se en el procés de digitalització.

La TDT és un sistema de difusió del senyal de televisió que utilitza la tecnologia digital per a la seva transmissió, que es pot efectuar per cable, per satèl·lit o per ones terrestres. En aquest últim cas, s’utilitzen els mateixos centres emissors i les mateixes antenes que la televisió terrestre convencional, però adaptades. Així, per rebre la senyal de TDT cal adaptar l’antena que s’utilitza en l’actualitat, ja sigui individual o col·lectiva. Això sí, no cal ni subscriure’s, ni pagar cap quota, ja que les emissions són gratuïtes i en règim obert.

L’únic aparell necessari per a poder rebre les emissions és un receptor de TDT, que pot ser de dos tipus: receptor amb Multimedia Home Platform (MHP), que permet rebre els serveis interactius, a més de la programació digital, i receptor bàsic, que només permet rebre el contingut digital.