El Dia de la Discapacitat reclama garanties d'accessibilitat per a tothom
5 de desembre de 2016 a les 12:21L'acompliment de la moció de suport a la campanya Accessibilitat Real 2017 aprovada per l'Ajuntament de Cerdanyola, la inversió de recursos econòmics i humans per garantir l'accessibilitat universal i el seu manteniment i la implicació de tothom per fer un treball conjunt real són les reivindicacions de la Taula de la Discapacitat que es van reclamar a l'acte central del Dia de les Persones amb Discapacitat celebrat al parc Xarau.
Víctor Cortada feia la lectura del manifest de la Taula de la Discapacitat reclamant l'accessibilitat universal com a dret humà de tota la ciutadania que s'ha de treballar des de la vessant física, psíquica i sensorial al llarg de tot el cicle de la vida i tots els àmbits socials perquè millora la qualitat de vida i fomenta l'autonomia personal. El text destaca que l'accessibilitat universal crea ciutat i una societat lliure de barreres i discriminació que posa en valor la diversitat humana.
La Taula, formada per entitats i Ajuntament, destaca els avenços assolits a Cerdanyola amb bones pràctiques com l'adequació de places d'aparcament, el ioga inclusiu, el programa Cerdanyola Educa, el casal d'estiu inclusiu o les millores en l'atenció sanitària però posa de relleu que queda molt camí per recórrer i per això es reclamen inversions, implicació i compromisos per assolir l'accessibitat real al 2017.
L'acte central del Dia de les Persones amb Discapacitat es celebrava aquest dissabte 3 de desembre al parc Xarau amb diverses actuacions d'entitats com un flashmob a càrrec de la Creu Roja, les Corals Turó Solidari i Coral Funcional (AFIS), la intervenció del grup de percussions 'Calaixos' del Grup Catalònia o una activitat de zumba a càrrec d'ASPADI.
L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, va intervenir per destacar la necessitat de potenciar la inclusió social a la nostra ciutat per fer una Cerdanyola de tots dins de la diversitat. Prèviament, divendres es va fer una recepció oficial a l'Ajuntament en què el regidor de Serveis Socials, Maurici Jaumandreu, destacava el paper d'una quinzena d'entitats de Cerdanyola amb un treball diari en pro de la sensibilitat funcional. En aquest sentit, entitats com La Tortuga, Grup Catalonia, Barcanova, o Aspadi, entre altres, coincidien en què el Dia de les Persones amb Discapacitat és commemora cada dia i no un dia solamenten una jornada, mentre des de l’Associació Funcional es manifestava l'objectiu de canviar el nom de la jornada pel de Dia de les Persones amb Diversitat Funcional.
La Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat té com a propòsit promoure, protegir i assegurar, en condicions d’igualtat, els drets humans i les llibertats fonamentals per a totes les persones amb discapacitat, promovent el respecte a la seva dignitat així com potenciant la seva participació plena i efectiva en la societat, amb igualtat de condicions.
Al llarg dels darrers anys la percepció del concepte de discapacitat ha experimentat una transformació. A mitjans del segle XX una persona amb discapacitat es considerava invàlida i dependent. No obstant això, al llarg de les darreres dècades es va començar a prendre consciència del fet que les persones amb discapacitat tenen els mateixos drets que la resta i es va produir un canvi de mentalitat cap a un model basat en el desenvolupament dels drets humans i en la integració social.
El 1981, va ser el primer any declarat com a Any Internacional de les Persones amb Discapacitat, i posteriorment les Nacions Unides han instaurat la celebració anual, el 3 de desembre.