Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El Dia de la Dona reivindica la contribució col·lectiva per assolir l'equitat de...
El Dia de la Dona reivindica la contribució col·lectiva per assolir l'equitat de gènere

El Dia de la Dona reivindica la contribució col·lectiva per assolir l'equitat de gènere

9 de març de 2016 a les 14:48

La professora de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Teresa Torns, analitzava ahir al MAC Can Domènech algunes de les raons que fan possible la desigualtat i la discriminació que pateix avui en dia la dona i assenyalava algunes propostes que poden conduir cap a un canvi de mentalitat i per aconseguir una societat més equitativa.

Audios

09-03-2016 Teresa Torns

09-03-2016 Elvi Vila

L'acte central de la commemoració del Dia de la Dona 2016 a Cerdanyola reivindica una societat més igualitària, amb els mateixos drets per a dones i homes, amb una vida digna, sense violències i en la que tots, col•lectivament, contribuïm a assolir aquesta societat més justa.

La crisi econòmica, la situació actual del mercat laboral amb les polítiques que s'han dut a terme com l'impacte de la reforma laboral, el paper dels mitjans de comunicació que reforcen els rols de la societat patriarcal, la violència de gènere... són alguns dels factors, però no els únics, que contribueixen a la situació de desigualtat de les dones, segons la professora de Sociologia de la UAB, Teresa Torns.

Torns considera que en aquesta societat el treball no remunerat no es considera treball i s'ha consolidat la tendència de menystenir l'aportació de la dona al benestar quotidià. Bona part del problema, segons la sociòloga, ve perquè la igualtat s'ha donat a la baixa i no es té en consideració allò que tradicionalment hem sabut fer. Aquest planeta no hi seria, segons Torns, si les dones no treballessin per tenir cura dels altres, però aquest treball no està pagat amb diners. Torns no proposa sortir del mercat laboral i tornar a casa però sí que considera que s'ha de reivindicar aquesta feina i, sobretot, no menystenir-la.

Per una organització diferent

Teresa Torns afirma que som una societat envellida i es pregunta com és que les dones renuncien a reivindicar que la cura és també la preocupació pels altres i en això són mestresses de saber. Com no es pensa que això val la pena en un món en que cada vegada hi ha menys ocupació assalariada i de qualitat i en el que, en general, vivim més anys fora del mercat laboral que dins. Torns es referma en que cal que ens organitzem d'una altra manera.

D'altra banda, la sociòloga també assenyala la violència de gènere com a un dels greus problemes que pateix la dona. El llindar de tolerància de la societat envers aquestes situacions ha canviat força però, malauradament, segons Teresa Torns, hi ha molta hipocresia. La sociòloga afegeix que resta encara molt camí per acabar amb aquesta problemàtica i difícilment es solucionarà només amb la judicialització.

Teresa Torns feia tot un seguit de propostes que poden ajudar a avançar i fer trontollar aquestes desigualtat existents; propostes que es poden dur a terme col•lectivament i amb la implicació d'institucions i societat civil.

Algunes d'elles passen per fer visible el saber de moltes dones, reorientar les polítiques de benestar, revisar mentalitats canviant, per exemple, el concepte d'autonomia i independència o el de benestar quotidià, pensar en reorganitzar les ciutats amb iniciatives com la creació dels serveis de cura quotidiana, coneguts com serveis SAD, i també repensar els temps i els drets i deures de la ciutadania, entre d'altres. Torns explica que és fonamental revisar el contracte social entre homes i dones i lluitar per un nou acord.

Manifest del Dia de la Dona

Després de la conferència de la professora de Sociologia de la UAB, es procedia a fer lectura del manifest del Dia de la Dona 2016 a la ciutat, llegit per representants de diversos col•lectius de dones així com de l'administració.

L'escrit reivindica els drets socials, polítics i econòmics de les dones i recorda a totes aquelles lluitadores que van participar "en la construcció d'una societat més igualitària". El manifest reconeix que encara s'està lluny de la paritat però també constata els avenços assolits i el paper de la dona en molts àmbits.

La regidora de Polítiques d'Igualtat, Elvi Vila, feia lectura d'un dels fragments del manifest en el que s'aposta per "avançar cap a una societat igualitària, en la que homes i dones participem en igualtat de condicions en totes les decisions que ens afecten".

Els actes del Dia de la Dona continuaran el proper divendres amb una conferència a càrrec de la psicòloga Cristina López sobre la desigualtat salarial i conciliació laboral, a les 18h a l'Ateneu; una taula rodona sobre violències masclistes, a les 19h al Casal Popular Buirac; i l'espectacle de poesia escènica Com elles, a les 19.30h a la Biblioteca central.

Durant aquest mes de març es duran a terme altres activitats per celebrar la commemoració com actuacions musicals, xerrades literàries o un reconeixement a l'artista Elisa Arimany, entre d'altres.

Galeria d'imatges