Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El Dia de la Policia Local fa una crida a la igualtat i equitat de gènere en els...
El Dia de la Policia Local fa una crida a la igualtat i equitat de gènere en els cossos de seguretat

El Dia de la Policia Local fa una crida a la igualtat i equitat de gènere en els cossos de seguretat

13 de novembre de 2019 a les 15:03

L'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, anuncia durant l'acte del Dia de la Policia Local l'objectiu de treballar per construir una nova comissaria i el compromís d'ampliar la plantilla que, segons assegura, està infradimensionada. L'acte tenia lloc a la Masia de Can Fatjó del Molí i en ell es feia un reconeixement als policies, ciutadans i entitats que durant aquest any han destacat per una actuació meritòria a favor de la convivència.

Audios

13-11-2019 Carlos Cordón

13-11-2019 Glòria Urbano

13-11-2019 José Miguel Abdelkader

13-11-2019 Anna Manjarrés

El nou Govern municipal vol treballar per construir una nova comissaria de la Policia Local i es compromet a augmentar la plantilla d'aquest cos de seguretat. Així ho afirmava l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, en el decurs de l'acte del Dia de la Policia Local que enguany s'ha volgut dedicar a la dona i a la igualtat i equitat dels cossos de seguretat.

Cordón tenia paraules d'agraïment per als agents, civils i entitats que eren reconegudes en l'acte per participar o col·laborar en una acció destacable a favor de la convivència ciutadana. La Policia Local, indicava l'alcalde, té un paper fonamental en la societat perquè proporciona "una mirada propera per identificar qualsevol comportament que posi en perill la convivència".    

Carlos Cordón reconeixia que el cos de la Policia Local de Cerdanyola compta en aquests moments amb una plantilla insuficient que cal ampliar i també anuncia la voluntat del govern municipal per treballar amb l'objectiu de construir una nova comissaria.

L'alcalde finalitzava la seva intervenció agraint a tots els agents que "cada dia us poseu l'uniforme per garantir que els veïns puguin desenvolupar la seva vida en llibertat".

"Canviant les coses que no puc acceptar"

La regidora de Seguretat Ciutadana, Glòria Urbano, també agraïa la feina diària dels diferents cossos de seguretat  "que fan possible la convivència i la seguretat a la ciutat". Ho feia en un acte que, segons assegurava, era per a ella força emotiu com a regidora, com a policia (la seva professió) i com a dona per l'oportunitat de reconèixer un col·lectiu amb el qual s'identifica molt.

Tots, afegia Urbano, "volem una policia compromesa amb la justícia social i l'equitat, on el gènere sigui un element aliè a la professionalitat"; "una policia igualitària on es valori la diversitat".

Glòria Urbano tancava la seva intervenció amb un missatge optimista de canvi i millora i citant les paraules de la feminista Angela Davis: "no estic acceptant les coses que no puc canviar, el que estic fent és canviant les coses que no puc acceptar".

De la seva banda, l'intendent en cap de la Policia Local, José Miguel Abdelkader, destacava que la primera dona que va entrar al cos policial de Cerdanyola l'any 1982, Cristina Galindo, va ser també la segona en fer-ho a tot Catalunya. Des d'aleshores s'ha evolucionat molt però "el paper de la dona en l'àmbit de la policia encara no és el que hauria de ser". Abdelkader creu que no és bo parlar de discriminació positiva de la dona sinó que s'hauria de parlar de paritat i, en aquest sentit, considera que si s'oferten 10 places de policia, 5 haurien de ser per a homes i 5 per a dones.

L'intendent també feia referència a les proves d'accés al cos de seguretat que, segons indica, haurien de canviar per potenciar les habilitats socials. Els seus anys a la policia els ha dedicat, segons Abdelkader, a millorar la vida dels ciutadans i demana a les noves generacions que tractin amb respecte i proximitat amb aquests ciutadans.

Avançant en la igualtat

L'acte del Dia de la Policia Local també va comptar amb una ponència de la sotsinspectora de la Policia de la Generalitat- Mossos d'Esquadra, Anna Manjarrés, qui, a més de fer un recorregut històric per la presència de la dona als cossos de seguretat, també va explicar quina és la situació actual d'aquestes dones.

Després d'haver intercanviat opinions amb un bon nombre de dones policia mitjançant una enquesta, Manjarrés arribava a la conclusió de que la qüestió de gènere interessa a les dones i volen reivindicar-lo.

Destaca 5 conclusions principals que se'n poden extreure: cal reivindicar la identitat com a dona policia sense imitar models masculins, hi ha una necessitat de demostrar que aquestes dones tenen la capacitat, els coneixement i les actituds per ser policies (no és suficient amb passar les oposicions), hi ha una manca de dones en llocs de comandament, calen mesures conciliadores familiars i, finalment, estan orgulloses de ser policies. En definitiva, cal continuar treballant a favor de l'equitat i igualtat als cossos de seguretat.

Reconeixements a una actuació meritòria

L'acte del Dia de la Policia Local, que es va celebrar a la Masia de Can Fatjó del Molí al Parc Tecnològic del Vallès, es va tancar amb els reconeixements a agents, ciutadans i entitats del municipi. En concret, es van reconèixer tres agents pels seus 30 anys o més en actiu. Pel que fa a les actuacions meritòries al cos de seguretat, es reconeixia l'agent encarregat de realitzar una detenció fora de servei i en l'autopista per un delicte contra la seguretat viària, a un agent que durant la intervenció policial posava en perill la seva integritat física, a un altre policia per una prestació de socors, fora de servei, a un ciutadà que estava patint un infart i que finalment va poder ser remuntat, a un caporal per la prestació d'un servei de socors a un nadó de 16 meses que estava patint una aturada cardiorespiratòria, a un altre caporal per un servei de socors a un ciutadà que estava patint un infart i que finalment va poder ser remuntat i a un agent que també en la prestació d'un servei de socors va evitar un intent de suïcidi d'un ciutadà.

Pel que fa als ciutadans, rebien un reconeixement de la Policia Local dues persones; una d'elles per la prestació d'un servei de socors a un ciutadà que estava patint un infart i que finalment va poder ser remuntat i una altra actuació de col·laboració ciutadana consistent en la prestació d'ajuda a un agent de la Policia Local quan practicava una detenció.

Finalment, la Plataforma Cultural Dones rebia un reconeixement a la tasca social que desenvolupa la citada Plataforma, portant a terme activitats especialment adreçades a les dones. L'objectiu d'aquesta entitat és la creació i desenvolupament d'una plataforma com a lloc comú que serveixi d'integració per a les dones.

Galeria d'imatges